Πέμπτη, Ιουλίου 28, 2016

Στάθης Ελευθεριάδης: Ο Κοζανίτης που διένυσε με ποδήλατο τη διαδρομή Λονδίνο – Μπολόνια!

1ldtjydtjyytjjtyt
Ο Στάθης Ελευθεριάδης είναι γέννημα θρέμμα Κοζανίτης. Η επαφή του με το ποδήλατο, ξεκίνησε λίγο διάστημα πριν πάρει τη μεγάλη απόφαση να ζήσει μία μοναδική εμπειρία, που λίγοι θα τολμούσαν. Έχει μεγαλώσει στην Κοζάνη, σπούδασε Φυσικός στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και είναι  ένας από τους.....
ιδιοκτήτες του Wine Bar Άλσοςστην Κοζάνη.
Το περιπετειώδες ταξίδι ξεκίνησε για εκείνον στις 5 Ιουλίου από το Λονδίνο και τελείωσε την Κυριακή 24 Ιουλίου στη Μπολόνια της Ιταλίας.Σήμερα βρίσκεται στην Κοζάνη γεμάτος χιλιόμετρα και όμορφες εικόνες.
Μια μοναδική εμπειρία την οποία μεταφέρει στο KOZANILIFE.GR μέσα από τηλεφωνική κλήση που είχαμε μαζί του, την τελευταία μέρα του πολυήμερου ταξιδιού του…
– Στάθη καλησπέρα, καταρχήν σε ευχαριστώ για την προθυμία σου να μοιραστείς μαζί μας αυτή σου την εμπειρία. Θα ήθελα να μου πεις πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα, ήταν κάτι που πάντα ήθελες να κάνεις;
Δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με το ποδήλατο για να πω ότι κάπως έτσι ξεκίνησα, δεν ήμουν φανατικός ποδηλάτης. Απλά μου άρεσε στα ταξίδια που πήγαινα, να συμμετέχω σε ξεναγήσεις ποδηλατών, με το να συμμετέχω σε γκρουπάκια τουριστών και με ποδήλατο να κάνω ξενάγηση μέσα στην πόλη με ξεναγό. Μιλώντας με τον ξεναγό στο προτελευταίο ταξίδι που έκανα τον ρώτησα αν γίνεται ταξίδι από μια περιοχή σε μία άλλη και μου είπε, ότι γίνεται και από χώρα σε χώρα και μου έμεινε στο υποσυνείδητο. Πριν λίγους μήνες ουσιαστικά γεννήθηκε αυτή η ιδέα. Θεώρησα ότι θα ήταν μία περιπέτεια όπου με αυτόν τον τρόπο θα είμαι περισσότερο ταξιδευτής, παρά τουρίστας
– Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να το πραγματοποιήσεις;
Με ώθησε το γεγονός ότι είναι μία περιπετειώδης εμπειρία, να γνωρίσω καινούργια μέρη, νέους ανθρώπους με άλλη κουλτούρα και όλο αυτό μου προκαλούσε ενδιαφέρον.
Όταν ξεκίνησα να ψάχνω τι εξοπλισμός χρειάζεται για να το πραγματοποιήσω, πίστευα ότι θα χρειαστώ πολύ εξοπλισμό και σίγουρα όλο αυτό θα είχε υψηλό κόστος για να το πραγματοποιήσω. Τελικά, κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο και το έβαλα σε εφαρμογή.
– Τι εξοπλισμό χρειάστηκες;
Αγόρασα αρκετό εξοπλισμό, που τελικά δεν χρειαζόταν. Για παράδειγμα πήρα ένα αγωνιστικό ποδήλατο, το οποίο ίσως δε χρειαζόταν. Νομίζω το ταξίδι θα μπορούσε να γίνει με οποιοδήποτε ποδήλατο. Δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος εξοπλισμός, νομίζω μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε. Σήμερα που τελείωσα το ταξίδι μου, δεν νοιώθω κουρασμένος, νοιώθω γεμάτος ενέργεια.
– Τι κόστος είχε για σένα;
Το αρχικό πλάνο ήταν να ξοδεύω 5-10ευρώ ημερησίως και τελικά ήταν πολύ εφικτό. Αν βρεις να σε φιλοξενήσουν με το couchserfing και warmshοwers, τα έξοδα είναι ελάχιστα. Γενικά, μπορεί να γίνει πάρα πολύ οικονομικά το ταξίδι. Εκτός από τη διαμονή όπου εκεί υπάρχει ένα ζήτημα στο πόσα χρήματα θα ξοδέψεις, το κόστος μιας ημέρας μπορώ να σας πω ότι μπορούσα να το περιορίσω στα 5 με 10 ευρώ ημερησίως. Από κει και πέρα, είναι στο χέρι σου, τι θέλεις να ξοδέψεις.
Όσο αφορά τη διαμονή μου σε μέρη, δεν μπορώ να πω ότι επιβαρύνθηκα πολλά χρήματα κάνοντας couchserfing  και warmshowers, όπου υπάρχει η δυνατότητα μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας να φιλοξενηθείς από ανθρώπους άλλων χωρών οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι.Το warmshowers, απευθύνεται μόνο σε ποδηλάτες. Τελικά έχω να πω, ότι δεν είναι μόνο το κόστος το οποίο γλιτώνεις, γνωρίζεις ανθρώπους από τα μέρη αυτά και έχουν να σου πουν τις ιστορίες τους και έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτό. Ουσιαστικά δεν είσαι ποτέ μόνος, παρά μόνο όσο ταξιδεύεις.
13620986_10209352858954035_2509342195654124414_n
– Πώς μπορεί Στάθη να διασφαλίσει κανείς το γεγονός, σε ποιους ανθρώπους πηγαίνει να φιλοξενηθεί; Δεν ενέχει κινδύνους αυτό;
Υπάρχουν ιστοσελίδες που φιλοξενούν σχόλια επισκεπτών, όπου αναφέρουν περίπου περί τίνος πρόκειται, βέβαια, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Έχω φιλοξενήσει κ εγώ ένα ζευγάρι από την Ταϊλάνδη και μπορώ να πω ότι ήταν μοναδική εμπειρία.
– Πόσο καιρό προετοιμαζόσουν γι” αυτό το ταξίδι;
Περίπου ενάμιση μήνα, όπου δοκίμασα λίγο τις αντοχές μου. Η Καστανιά είναι ένα πολύ καλό δείγμα για να δεις αν μπορείς να τα καταφέρεις. Πήγα πολλές φορές Θεσσαλονίκη από την Καστανιά. Είδα ότι είναι εφικτό.
– Ποια διαδρομή ακολούθησες;
Ξεκίνησα από Λονδίνο, μετά πήγα στο Harwich , πήρα το φέρι και διέσχισα τη βόρεια θάλασσα και πήγα στο Hook of Holland. Από εκεί πήγα Ολλανδία στο Rotterdam, Βέλγιο, πέρασα από Breda,  Antwerpen, Βρυξέλλες, Namur  μετά πήγα Λουξεμβούργο και από εκεί πήγα Γαλλία. Απο εκεί μου είπαν ότι πρέπει να πάω Στρασβούργο, θα ήταν άδικο να μην το επισκεφτώ και έτσι άλλαξα τη διαδρομή, μιας και βρισκόμουν μπροστά από τον χρόνο που υπολόγιζα. Έπειτα από το Στρασβούργο, πήγα Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία. Οι πόλεις που επισκέφθηκα, είναι αμέτρητες.
– Τελικά, ήταν τόσο εύκολο όσο το είχες σκεφτεί και ποιες δυσκολίες συνάντησες;
Πάντα υπάρχουν τα απρόοπτα… Δεν είχα καθόλου δοκιμάσει ταξίδι με βροχές και καταιγίδες. Πέτυχα αρκετές βροχές και καταιγίδες, όμως δεν μπορώ να πω ότι αυτό δυσκόλεψε το ταξίδι μου. Ίσα-ίσα το ευχαριστήθηκα κιόλας. Στην Αγγλία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, στη Γαλλία, στη Γερμανία και σε ένα μεγάλο μέρος της Ελβετίας, δεν είναι καθόλου επικίνδυνο. Υπάρχουν δρόμοι διπλής κατεύθυνσης για ποδήλατα και αυτοί οι δρόμοι ενώνουν πόλεις. Υπάρχουν αυτοί οι ξεχωριστοί ποδηλατοδρόμοι, όπου είναι τρομερά ασφαλής. Για να καταλάβατε, έξω υπάρχουν ποδήλατα με τρέιλορ, όπου οι μητέρες κουβαλούν τα παιδιά τους, κάτι αδιανόητο για τα Ελληνικά δεδομένα. Το επικίνδυνο σημείο που δεν μπορείς εύκολα να το διασχίσεις και σίγουρα ένα παιδί δεν θα τα κατάφερνε, είναι οι Άλπεις, με απότομες πλαγιές, κατηφόρες και θέλει πολύ προσοχή. Εκεί ένα λάθος μπορεί να στοίχιζε.
– Στάθη, πόσα χιλιόμετρα διένυσες συνολικά και πόσα διένυες ημερησίως;
Περίπου διένυσα 2.200 – 2.500 χλμ. συνολικά, ενώ ημερησίως περίπου διένυα 100 με 170χλμ. Ενώ ξεκίνησα με τη λογική ότι θα καταγράφω τα χιλιόμετρα ημερησίως, μαγεύτηκα τόσο πολύ από όλη αυτή την εμπειρία, που πλέον δεν είχε νόημα το πόσα χιλιόμετρα διένυα, αλλά το ταξίδι.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :