Σάββατο, Νοεμβρίου 23, 2024
Δ. Καπούνης στο Mega: «Η τιμή της Γραβιέρας Νάξου δεν πρόκειται να αυξηθεί!».
Στη διαβεβαίωση ότι η τιμή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου δεν πρόκειται να αυξηθεί προχώρησε ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ., Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας το «Mega Σαββατοκύριακο».«Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ., που δεν είναι ακριβή αλλά… μονάκριβη, δεν θα αυξηθεί. Η τιμή της θα μείνει εκεί που είναι. Το προϊόν κοστίζει από 15,80 μέχρι 16,50 ευρώ. Κρατάμε αυτήν την, προσιτή, τιμή επειδή είμαστε Συνεταιρισμός. Έχουμε, πάντως, αυξημένα κόστη: το πρώτο δεκάμηνο του 2024 το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 300 χιλιάδες ευρώ. Φέτος αυτό το κόστος θα το απορροφήσουμε εμείς».
Ο Δ. Καπούνης τοποθετήθηκε, ακόμη και για τη λειψυδρία που πλήττει το νησί μας, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για έργα υποδομής που θα προστατεύσουν τον ....πρωτογενή του τομέα από τις συνέπειες αυτού του σοβαρότατου προβλήματος: «Έχει βρέξει ελάχιστα στη Νάξο. Μιλάμε για καταστροφή στο νησί. Πρέπει να γίνουν έργα υποδομής για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά».
Τέλος, για την Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην παραγωγή, ο Δ. Καπούνης είπε: «Πατάτα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Φέτος δεν θα μαζέψουμε ούτε 100 τόνους στη Νάξο. Το προϊόν δεν θα υπάρχει στο ράφι και θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα για να ξαναμπούμε σε αυτό. Θα υπάρχουν και επιπλέον προβλήματα στην παραγωγή, λόγω κλιματικής κρίσης. Η Πολιτεία πρέπει να το εξετάσει αυτό το θέμα και, μέσω των de minimis, να επιδοτηθούν οι παραγωγοί στα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα σε όλη την Ελλάδα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι φεύγουν από το επάγγελμα. Το 2007, στο χωριό Γλινάδο της Νάξου, οι κτηνοτρόφοι ήταν 132, τώρα είναι 28, ενώ στο διπλανό χωριό ήταν 136 και σήμερα 14. Έχουν φύγει όλοι, έχουν ανέβει τα κόστη τους πάρα πολύ. Όλοι έχουν πάει στον τουρισμό».
Δείτε το απόσπασμα:
https://www.youtube.com/watch?v=Pqhw9QtqbcU
Ετικέτες
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου