Τρίτη, Ιουλίου 02, 2024

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ 51ΧΡΟΝΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

 Με αφορμή το τραγικό γεγονός της αυτοκτονίας του 51χρονου κατοίκου της Νάξου, οι επαγγελματίες  ψυχικής υγείας της Κ.Μ.Ψ.Υ./Μονάδες Τηλεψυχιατρικής ΚΛΙΜΑΚΑ θα ήθελαν να συλλυπηθούν τους  οικείους του ατόμου και να προσεγγίσουν το συμβάν υπό το επιστημονικό πρίσμα, δίνοντας έμφαση  σε όλα τα μέτρα και τις διαδικασίες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτή την απώλεια και να  εξαλείψουν γενικά τον κίνδυνο αυτοκτονίας στις ΝΑ Κυκλάδες.  

Η αυτοκτονία ενός ατόμου είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και δεν είναι εύκολο να αποδοθεί σε μία  μόνο αιτία. Η ευαλωτότητά ή όχι κάθε ατόμου απέναντι στις δυσκολίες και τα προβλήματα που  μπορεί να αντιμετωπίζει είναι κάτι που διαφέρει από άτομο σε άτομο, και διαμορφώνεται από  πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την εαυλωτότητα της κληρονομικότητας και των  γενετικών παραγόντων, τους βιολογικούς παράγοντες, δηλαδή με τον τρόπο που λειτουργεί ο  εγκέφαλός μας, αλλά και με την ψυχική κατάσταση, την προσωπικότητα, τις προηγούμενες εμπειρίες  ζωής, τα προβλήματα της καθημερινότητας και την.......

κοινωνία που ζούμε.  

Σήμερα στη χώρα μας δύο άτομα τουλάχιστον την ημέρα αυτοκτονούν και σε ένα ποσοστό που πλησιάζει το 90%, τη στιγμή του αυτοκτονικού εγχειρήματος ,το άτομο βρίσκεται υπό την επήρεια μίας ψυχικής διαταραχής, η οποία διαταράσσοντας- στιγμιαία ή χρόνια- τις γνωστικές και συναισθηματικές του λειτουργίες, το οδηγεί στην αυτοκτονική πορεία, όπου η μόνη διέξοδος για να ξεπεράσει τον αβάσταχτο ψυχικό πόνο φαντάζει να είναι το να βάλει τέρμα στην ζωή του . 

Τις περισσότερες φορές τα άτομα που βάζουν τέρμα στην ζωή τους, σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 90-95% των περιπτώσεων, πριν το κάνουν εκδηλώνουν κάποια προειδοποιητικά σημεία που ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα αναγνωρίσει (άγχος ,αϋπνία, νευρικότητα , αλλαγή συμπεριφοράς, εσωτερίκευση κτλ.) και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.


Η εμπειρία της ΚΛΙΜΑΚΑ και του Κέντρου Πρόληψης για την Αυτοκτονία στο πεδίο της αυτοκτονικότητας συμφωνεί με τις αντίστοιχες θέσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών (90-95%) θα μπορούσε να είχε προληφθεί. Περιστατικά αυτοκτονιών που συμβαίνουν μέσα σε νοσοκομεία, αυτοκτονίες που αποδίδονται σε λανθασμένες ψυχιατρικές εκτιμήσεις και σε μη επαρκή αξιολόγηση του αυτοκτονικού κινδύνου, οικογένειες που δεν ενημερώθηκαν για την σοβαρότητα της κατάστασης του ατόμου και δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας που χρειαζόταν να λάβουν, είναι γνώριμα στο επιστημονικό προσωπικό της ΚΛΙΜΑΚΑ. Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, θεωρούμε σημαντικό το να μας δίνεται από το συγγενικό περιβάλλον των αυτοχείρων, η δυνατότητα διενέργειας μιας ολοκληρωμένης ψυχολογικής αυτοψίας, η οποία αποτελεί μια μέθοδο ανάλυσης της αυτοκτονίας με στόχο να διερευνηθούν τα γενεσιουργά αίτια της περιόδου που προηγήθηκε αυτής και να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να εισέλθουμε σε συμπεράσματα σχετικά με τα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά των ατόμων που αυτοκτόνησαν. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να αναδειχθούν τα μέτρα και οι διαδικασίες που θα μπορούσαν να έχουν λειτουργήσει άμεσα προληπτικά και αποτρεπτικά στην πλειοψηφία των αυτοκτονιών στην χώρα μας, και ειδικά σε μικρές κοινότητες, όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων. 

Δυστυχώς, η έλλειψη μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το στίγμα για την ψυχική ασθένεια και την αυτοκτονικότητα και η διάχυτη ατομικότητα της ελληνικής κοινωνίας λειτουργούν ως εμπόδια προς μια πορεία, όπου ιδιαίτερα στις μικρές κοινότητες, θα μπορούσε να έχει πιο συλλογικό χαρακτήρα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική συνοχή. 


Η αυτοκτονία δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός.
Μπορεί να εμφανιστεί χωρίς διακρίσεις σε όλες τις  κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικής  ταυτότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή επαγγέλματος. Μπορεί όμως να προληφθεί. Σε αυτή την βάση, με σαφή συναίσθηση της ευθύνης των επαγγελματιών υγείας, των αρμόδιων υπηρεσιών και της ίδιας της κοινωνίας, απαιτείται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την υλοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποτροπής άδικων, πρόωρων 

θανάτων. Οι σχετικές δράσεις δημόσιας υγείας δεν μπορούν πλέον να καθυστερούν.  Συνεχίζουμε να είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε Δήμου των νησιών της ακτίνας δράσης μας, και όχι μόνο, για μια προσέγγιση με στόχο την εξάλειψη των αυτοκτονιών και την διαμόρφωση μιας ασπίδας προστασίας των ευάλωτων συνανθρώπων μας που αναπτύσσουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.


Στόχος της Γραμμής είναι η διαχείριση της αυτοκαταστροφικής κρίσης, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο  βραχυπρόθεσμος κίνδυνος αλλά και να διασφαλιστεί όσο το δυνατό πιο άμεσα και αποτελεσματικά η  παροχή ψυχιατρικής και ψυχολογικής στήριξης στον καλούντα, καθώς και στο συγγενικό και φιλικό  του περίγυρο.  

Απευθύνεται σε: 

Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν 

Ανθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν 

Ανθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά 

Ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο 

Εάν πενθείτε και νιώθετε ότι έχετε ανάγκη από βοήθεια ή εάν ανησυχείτε για εσάς ή κάποιον δικό  σας άνθρωπο, επικοινωνήστε με:  

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ  

Νάξος (Οδός Δανακού, Χώρα Νάξου, τηλ. 2285026982) 

Σαντορίνη (Μεσσαριά, τηλ. 2286025961) 

Αμοργός (Κατάπολα, τηλ. 2285071840) 

Καστελόριζο (Π.Π.Ι. Μεγίστης, τηλ. 2246049122) 

Σύμη (Π.Π.Ι. Σύμης, τηλ. 2246072094) 

24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία- 1018- του Κέντρου για την Πρόληψη της  Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ. Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :