Δευτέρα, Ιουνίου 17, 2024

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στο Χαλκί

«Η Μουσική είναι ένα ηθικό δίκαιο. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο νου, πτήση στη φαντασία, και γοητεία και ευθυμία στη ζωή και τα πάντα»  

Πλάτων

 

Η μελωδικότερη μέρα του χρόνου πλησιάζει και για ενδέκατη χρονιά το Χαλκί ετοιμάζεται πυρετωδώς για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στις 21 Ιουνίου 2024! Μια γιορτή που έχει αγκαλιάσει ο κόσμος της Νάξου, που έχει γίνει πλέον σημείο αναφοράς για το καλοκαίρι μας και τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και μουσικόφιλων. Γιατί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τη μουσική: είναι η γλώσσα της ψυχής και ο ήχος της καρδιάς μας.

Τι είναι όμως η ΕΓΜ; Το 1982, την 21η  Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της ........

Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή. 10 χρόνια μετά την Αθήνα οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών . Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) είχε γεννηθεί.

Σήμερα, με έναυσμα την ΕΓΜ πραγματοποιούνται χιλιάδες συναυλίες με πλέον 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να κατακλύζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά., σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται ταυτόχρονα και είναι πάντα δωρεάν  για το κοινό.

Η ΕΓΜ Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, την προώθηση της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Ένα ηχηρό κάλεσμα που σας προτρέπει  να περιηγηθείτε ανάμεσα στις μελωδίες και τα χρώματα των καλλιτεχνών, να γνωρίσετε μουσικές κοινότητες και να αφεθείτε στους ρυθμούς της καρδιάς και στη δύναμη της μουσικής.

Στη Νάξο η ΕΓΜ πραγματοποιείται στο όμορφο Χαλκί που θα βάλει και φέτος τα καλά του και θα μας υποδεχτεί στο γραφικό χώρο της κοίτης του ποταμού, δίπλα στην πηγή και τα παλιά πλυσταριά του χωριού. Νέοι άνθρωποι και δημιουργοί θα είναι κοντά μας για να προσφέρουν βραδιές μουσικών περιπλανήσεων κάθε είδους: κλασικό ροκ, ποπ, παραδοσιακή μουσική της μεσογείου, μελωδίες από διαφορετικές γωνιές της γης επενδυμένες με ποικίλες μορφές μουσικών δρόμων.

Και όπως πάντα με είσοδο ελεύθερη, αφού τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν!

 

 

 

 

 

 

Πρόγραμμα 2024

Πέμπτη 20 Ιουνίου

Πλατεία Ακαδήμων

 

Ώρα έναρξης 18:15

 

Συναυλία μαθητών μουσικών εργαστηρίων Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας

Υπεύθυνοι εργαστηρίων:

Καρρά Χριστίνα και Κονιτόπουλος Νίκος

 

 

Παρασκευή 21 Ιουνίου

 

Πηγή Χαλκείου (Ποταμός)

 

Ώρα έναρξης: 8:30

 

 

 

Duetto per caso (Αθήνα)

Μουσικές του κόσμου

Tarantalma   (Αθήνα)

Ταραντέλα / Παραδοσιακή μουσική Κάτω Ιταλίας

Playback (Νάξος)

Rock & Pop covers

 

 

 

Για πληροφορίες, βίντεο μουσικών και ενημέρωση για τη διοργάνωση:

https://www.facebook.com/EuropeanMusicDayNaxos/

 

Διοργάνωση:

Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας

Συνδιοργάνωση:

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε greeklish και τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά, προσβλητικά ή συκοφαντικά προς τον οποιοδήποτε.Ευχαριστώ εκ των προτέρων !