Παρασκευή, Μαρτίου 22, 2024

Ξεκίνησε ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Αθλητισμού με την παρουσίαση της πρωτοποριακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, «e-Kouros»

 Γ. Βρούτσης: «Ιστορική μέρα η σημερινή, ο πολίτης θα έχει πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων του Αθλητισμού της χώρας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα χρηστικών ψηφιακών εργαλείων» 

Το «όραμα» του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, για την πλήρη ψηφιοποίηση του ελληνικού Αθλητισμού, υλοποιήθηκεμε την παρουσίαση του«eouros», της πρώτης ολοκληρωμένης ψηφιακής παρέμβασης στον χώρο του ελληνικού Αθλητισμού.

Με την αποτύπωση πλήθος δεδομένων και μετρήσιμων μεγεθών, για κάθε πτυχή του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού, το «e-Kouros» θα αποτελέσει, βάσει των συγκρίσιμων μοντέλων,χρήσιμο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού και ....

χάραξης πολιτικώνγια την αθλητική ηγεσία (ενδυνάμωση περιοχών που υπολείπονται σε μεγέθη αθλητικής δραστηριότητας, ανάπτυξη υποδομών κλπ).

Παράλληλα, θα διευκολύνει τους αθλητικούς φορείς (Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία, Αθλητικό Δυναμικό, Προπονητές) και τους απλούς πολίτες, πουθα μπορούν εύκολα και γρήγορα να έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία για τον αθλητισμό στην περιοχή τους.

Η ολοκλήρωση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με την αποτύπωση του συνόλου των στοιχείων, που θα είναι ελεύθερα και δωρεάνπροσβάσιμασε όλους, περιλαμβάνει επτά άξονες:

·        Στρατηγική Ανάπτυξη Δεδομένων

·        Ασφαλείς Αθλητικές Εγκαταστάσεις,

·        Υπηρεσίες στον πολίτη –«MyKourosApp»

·        Μείωση ∆ιοικητικού Βάρους για τα Σωματεία, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες

·        Επαγγελματικός Αθλητισμός και Επιτροπές

·        Οργάνωση και ∆ιαφάνεια στη ∆ιαχείριση των Πόρων

·        Χρηστή ∆ιακυβέρνηση

«Το e-Kouros, στην τελική του μορφή, θα είναι η «Εργάνη» του Αθλητισμού»,όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Βρούτσης στην ομιλία του, κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας, στην κατάμεστη από αθλητικούς φορείς, αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ και επισήμανε:

«Μέσα από ένα πλέγμα χρηστικών ψηφιακών εργαλείων, ο πολίτης θα έχει πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων του Αθλητισμού (ομοσπονδίες, σωματεία, αθλητές, προπονητές), ενώ θα μειωθεί η γραφειοκρατία,με την απλοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης και αδειοδότησης αθλητικών φορέων και εγκαταστάσεων.

Οι στόχοι που εξυπηρετούνται είναι η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση στη λειτουργία ολόκληρου του αθλητικού οικοσυστήματος.

Η καινοτομία της παρουσίασης της 1ης Έκθεσης του e-Kouros, είναι η αποτύπωση ενός εντυπωσιακού διαδραστικού χάρτη, όπου θα μπορείτε περιηγούμενοι να εντοπίζετε κάθε στατιστικό στοιχείο για τα αθλήματα που σας ενδιαφέρουν.

Ταυτόχρονα, γονείς, αθλητές και πολίτες, μέσω του διαδραστικού  χάρτη μπορούν να αναζητούν εύκολα τα πιστοποιημένα αθλητικά σωματεία που βρίσκονται στον Δήμο τους, για τα αθλήματα που ενδιαφέρονται, μαζί με τους αδειοδοτημένους προπονητές τους!

Για όλους αυτούς τους λόγους, τολμώ να πω ότι η 21η Μαρτίου 2024, ημέρα παρουσίασης της 1ης Έκθεσης του «e-Kouros», είναι μια μέρα ιστορική για τον Ελληνικό Αθλητισμό».

 

·        Το e-book της 1ης Έκθεσης του «e-Kouros», καθώς και τον διαδραστικό χάρτη, μπορείτε να βρείτε στη νέα ιστοσελίδα του Υπουργείου Αθλητισμού https://minsports.gov.gr/e-kouros/

 

Ειδικότερα, η1η Έκθεση καταγράφει αναλυτικά δεδομένα για:

ü Τα Αθλητικά Σωματεία (ανά Ομοσπονδία και Περιφέρεια)

ü Το Αθλητικό δυναμικό Αγωνιστικού Αθλητισμού (για κάθε άθλημα, ανά Ομοσπονδία, Περιφέρεια, ηλικίακαι φύλο)

ü Τον Αθλητισμό Ατόμων με Αναπηρία (δυναμικό και σωματεία ανά Ομοσπονδία, Περιφέρεια, ηλικία και φύλο)

ü Τους Προπονητές Αγωνιστικού Αθλητισμού (το πλήθος των αδειοδοτηµένων προπονητών ανάΟµοσπονδία/άθληµα και κατηγορία άδειας)

ü Τον ΕΟΚΑΝ (απολογισμό δράσης του 2023)

ü Τα ελληνικά Ολυμπιακά Μετάλλια (από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 έως σήμερα).

 

Τα σημαντικότερα ευρήματα της 1ης Έκθεσης του «e-Kouros»:

§  Στην Ελλάδα, σήμερα, δραστηριοποιούνται 63 Ομοσπονδίες, µε 6.533 σωματεία, σε 102 αθλήματα, µε 13.497 προπονητές και412. 329 αθλητές.

§  Η Αττική είναι η περιφέρεια µε το μεγαλύτερο ποσοστό αθλητικού δυναμικού (34,6%) και η Δυτική Μακεδονία µε το μικρότεροποσοστό (2,1%), ενώ την ίδια στιγμή η περιφέρεια µε μεγαλύτερο ποσοστό αθλητικού δυναμικού ανά πληθυσμό είναι η ΠεριφέρειαΙονίων Νήσων µε 4,59%!

§  Το ποσοστό των αθλητριών µε δελτίο στα πιστοποιημένα σωματεία είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών, 26,4%έναντι 73,6% αντίστοιχα.

§  Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διαθέτει τα περισσότερα σωματεία και το μεγαλύτερο ποσοστό (32%) αθλητικού δυναμικού µε131.989 αθλητές.

§  Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, µε ποσοστά 40,2% και 20,3% είναι τα αθλήματα που προτιμούν οι άνδρες, ενώ το βόλεϊ µε19,1% είναι το ελκυστικότερο άθλημα για τις γυναίκες.

§  Τα αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα που καλλιεργούν αγωνίσματα για Αθλητές και Αθλήτριες µε αναπηρία είναι 80. Με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, σχεδόν τα μισά, να βρίσκονται στην Αττική.

§  Μόνο το 15% των σωματείων της χώρας καλλιεργεί περισσότερα του ενός αθλήματα.

§  Η αλυσίδα της αθλητικής ενασχόλησης διαταράσσεται στις ηλικίες 16-18 ετών, δηλαδή όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο Λύκειο, ενόψει της εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Το «e-Κouros»θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα δεδομένα για τον Αθλητισμό, όπως με την καταγραφή του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων ανά περιοχή και ανά άθλημα, καθώς και των στοιχείωνγια τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους, του Σχολικού και ΠανεπιστημιακούΑθλητισμού, του Αθλητικού Εθελοντισμού και των πιστοποιημένων ιδιωτικών γυμναστηρίων.

 

ΕΔΩ η συνοπτική παρουσίαση του «e-Kouros»

ΕΔΩ ολόκληρη η Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση.

 

 

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Aviator είπε...

Your blog is a constant source of growth and learning, and I'm grateful for that. Explore the Aviator game's universe through our blog's multimedia content.