Τετάρτη, Απριλίου 20, 2022

Μείωση της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού και ταυτόχρονη διασφάλιση της σωστής διαχείρισης επείγοντων ψυχιατρικών περιστατικών

 Με αφορμή τη διαχείριση ψυχιατρικού περιστατικού αλλοδαπής γυναίκας η οποία μετέβη σε νησί των Κυκλάδων για διακοπές, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα ζητήματα, με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι σχεδόν καθημερινά στη διαχείριση περιστατικών ψυχικά πασχόντων, με κύριο στόχο την βελτίωση του συστήματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας σε μέρη όπου η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων ΚΛΙΜΑΚΑ αποτελεί τον μοναδικό φορέα ψυχικής υγείας. 

Η ασθενής συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, κατόπιν παράδοξων συμπεριφορών που παρουσίασε κατά τη διαμονή της σε ξενοδοχείο του νησιού. Κατά την παραμονή της στο Αστυνομικό Τμήμα, η ασθενής παρουσίασε έντονα επιθετική συμπεριφορά, ήταν διεγερτική και αποδιοργανωμένη, οπότε και αποφασίστηκε η μετακίνησή της στο Γενικό Νοσοκομείο. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε στη....

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων ΚΛΙΜΑΚΑ, όπου, με την βοήθεια μεταφραστή, εκτιμήθηκε ψυχιατρικά και παράλληλα επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τους οικείους της στο εξωτερικό, προκειμένου να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό της και την φαρμακευτική θεραπεία που λάμβανε, καθώς και να επιβεβαιώσουμε την άφιξη του συζύγου της στο νησί. Συστήθηκε η συνέχιση της νοσηλείας της ασθενούς στο Γενικό Νοσοκομείο και εδόθησαν οδηγίες για την φαρμακευτική αγωγή. Μετά διημέρου και αφότου η ασθενής ήταν πιο ήρεμη, έλαβε εξιτήριο, συνοδεία του συζύγου της, προκειμένου να συνεχίσει τη θεραπεία της στη πατρίδα της. 

Η διαχείριση περιστατικών σαν το ανωτέρω είναι σχεδόν καθημερινή σε όλα τα νησιά της ακτίνας δράσης μας, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όποτε και ο 


γεωγραφικός πληθυσμός των νησιών τριπλασιάζεται. Η συνεργασία με τις τοπικές αρχές, αστυνομικά τμήματα, κέντρα υγείας και Γενικά Νοσοκομεία, αποτελεί ένα απαραίτητο συστατικό, το οποίο χρειάζεται να διασφαλιστεί τόσο για την ασφαλή και αξιοπρεπή μεταχείριση των ασθενών, όσο και για την μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης που υφίσταται ο κρατικός προϋπολογισμός με την ενεργοποίηση των κρατικών μηχανισμών και της εισαγγελικής παραγγελίας. Ως εκ τούτου, κρίνουμε ότι το μοναδικό μοντέλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει για την ασφαλή αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων σε υποτροπή είναι το ακόλουθο: 

1. Αποτελώντας τον μοναδικό και βασικό φορέα ψυχικής υγείας σε όλα τα νησιά της ακτίνας 

δράσης μας και έχοντας τη 24ωρη δυνατότητα παρέμβασης στη κρίση μέσω του συστήματος της τηλεψυχιατρικής, όλα τα επείγοντα ψυχιατρικά περιστατικά να αξιολογούνται ψυχιατρικά από τη Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων ΚΛΙΜΑΚΑ, προκειμένου να εκτιμηθεί η κλινική τους εικόνα και το αν πληρούν τα κριτήρια περί ακούσιας νοσηλείας ή μπορούν να αντιμετωπισθούν στη κοινότητα. 

2. Για την αντιμετώπιση ασθενών που δεν πληρούν τα κριτήρια περί ακούσιας νοσηλείας σε 

ψυχιατρικό νοσοκομείο, αλλά οι οποίοι χρήζουν δομημένου θεραπευτικού πλαισίου για σύντομο χρονικό διάστημα, προτείνεται η βραχεία νοσηλεία τους στα κατά τόπους νοσοκομεία, σε συνεργασία με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων και των αστυνομικών αρχών. 

3. Συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιμόρφωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού 

πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και των αστυνομικών αρχών/ λιμενικού σώματος για την διαχείριση επείγοντων ψυχιατρικών περιστατικών. 

Έχοντας την πολυετή εμπειρία και γνώση που απαιτείται για την εφαρμογή της κοινοτικής ψυχιατρικής, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων- ΚΛΙΜΑΚΑ μπορεί να συνεισφέρει επιστημονικά στην υλοποίηση των ανωτέρω, συνεργαζόμενη πάντα με όλους τους τοπικούς φορείς. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι στο σύνολο της λειτουργίας της μονάδας (2 Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΝΑ Κυκλάδων- ΚΛΙΜΑΚΑ έχει δεχθεί περίπου 450 εισαγγελικές παραγγελίες για ψυχιατρική εκτίμηση ατόμων που βρίσκονται σε κρίση. Υπολογίζεται ότι το 40% των ατόμων αντιμετωπίστηκαν στη κοινότητα με σύμμαχο το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον (180 άτομα), ενώ το υπόλοιπο 60% (270 άτομα) πληρούσαν τα κριτήρια για ακούσια νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά τους στην Αθήνα. 


Επιπλέον, η τακτική ψυχιατρική και ψυχολογική παρακολούθηση, που καθίστανται εφικτές μέσω του συστήματος της τηλεψυχιατρικής, τόσο στον χώρο της μονάδας, όσο και κατά τις κατ' οίκον επισκέψεις από τους ειδικούς ψυχικής υγείας που βρίσκονται με φυσική παρουσία στα νησιά της ακτίνας δράσης της, διασφαλίζουν τη συνέχεια στη φροντίδα, η οποία είναι απαραίτητη στη διαχείριση χρόνιων ψυχικά πασχόντων. 

Η έννοια της διαχείρισης και της θεραπείας των ψυχικά πασχόντων σε κρίση μέσα στη κοινότητα, ακόμη και όταν υπάρχει εισαγγελική παραγγελία, μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει, καθώς προστατεύει την αξιοπρέπεια των ψυχικά πασχόντων και ενισχύει την μετέπειτα ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση, ενώ παράλληλα διασφαλίζει τη σωστή και ασφαλή 

ν ατόμων από τις τοπικές αρχές, οι οποίες έχουν κληθεί να συμβάλλουν με τον δικό τους ρόλο στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Με τη σωστή συνεργασία των διαπλεκόμενων μερών στο συγκεκριμένο περιστατικό, διασφαλίστηκε η άμεση και επιστημονική διαχείριση της ασθενούς, η οποία μπόρεσε με αξιοπρέπεια να επιστρέψει στη πατρίδα της ώστε να συνεχίσει την κατάλληλη γι' αυτήν θεραπεία, μειώνοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη επιβάρυνση που δημιουργείται στον κρατικό προϋπολογισμό όταν ενεργοποιείται η διαδικασία της εισαγγελικής παραγγελίας περί ακούσιας νοσηλείας. 

Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΠΟΦ.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ: Y53.Π. 11906/28.02.2003 


Επιστημονικά υπεύθυνη Παναγιώτα Τούμπα 


Κυριάκος Κατσαδώρος, 

Ψυχίατρος Επιστημονικός Διευθυντής 

Κλινική ψυχολόγος 

Επιστημονικά υπεύθυνη 

ΚΛΙΜΑΚΑ 

ΚΜΨΥ ΝΑ Κυκλάδων 

ΚΛΙΜΑΚΑ 

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :