Πέμπτη, Ιανουαρίου 07, 2021

Το «πραξικόπημα» στις ΗΠΑ και το τέλος μιας εποχής

Γιώργος Παυλόπουλος

Το Καπιτώλιο υπό κατάληψη. Βουλευτές και γερουσιαστές φυγαδεύονται σε ασφαλές σημείο. Συγκρούσεις, ανταλλαγές πυρών, τέσσερις νεκροί (μέχρι στιγμής) και δεκάδες τραυματίες. Η Ουάσιγκτον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 15 τουλάχιστον ημέρες. Εθνοφρουρά και στρατός ελέγχουν πλέον όλα τα νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας.

Ηγήτορας της «ανταρσίας» ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και την ήττα του..

, καταγγέλλοντας ανοιχτά νοθεία και κλοπή. Ήταν αυτός ο οποίος έδωσε ουσιαστικά το σύνθημα για την έφοδο. Και στη συνέχεια οχυρώθηκε στον Λευκό Οίκο, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα «ελάτε να με βγάλετε!».

Δάσκαλε που δίδασκες – αυτό σκέφτονται ή ψιθυρίζουν πικραμένοι οι εταίροι και σύμμαχοι των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αισθάνονται πλέον καθόλου βέβαιοι για το μέλλον της δημοκρατίας την οποία τόσο έχουν εκθειάσει. Γνωρίζουν ότι πλέον πρέπει να βρουν άλλη δικαιολογία για τα εγκλήματά τους, που διέπρατταν στο όνομά της – πραξικοπήματα, εισβολές, δολοφονίες, δολιοφθορές.

«Να θυμάστε για πάντα αυτή την ημέρα», είπε ο Τραμπ στο μήνυμά του, απευθυνόμενος σε οπαδούς και αντιπάλους. Αυτό είναι σίγουρο, ουδείς θα μπορέσει να την ξεχάσει. Όχι μόνο γι’ αυτά που συνέβησαν – άλλωστε, είχαμε δει σε όλη τη διάρκεια του 2020 σκηνές από την ταινία προσεχώς που ανέβηκε τελικώς την Τετάρτη. Αλλά, κυρίως, γι’ αυτά που σηματοδοτεί.

Ας μην υπάρχει αμφιβολία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα είναι ποτέ πια ίδιες, ούτε κανείς θα τις δει με τον ίδιο τρόπο. Η πολιτική κρίση στη μητρόπολη του παγκόσμιου καπιταλισμού είναι βαθιά και θα διαρκέσει. Προμηνύοντας την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις και σε άλλες χώρες της «Δύσης».

Ο κλονισμός του μοντέλου της αστικής δημοκρατίας είναι πρωτόγνωρος. Ακριβώς επειδή τα θεμέλια του εποικοδομήματος σαπίζουν ταχύτατα. Μια εποχή φτάνει στο τέλος της. Η επόμενη ημέρα είναι άγνωστη. Ελπίδα και τρόμος μαζί.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 7.1.2021

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :