Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017

Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών

Με σημαντική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 στα γραφεία της στην οδό Φερών 7 στην Αθήνα. Μετά την έγκριση των πεπραγμένων και της οικονομικής διαχείρισης του απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη (με τριετή θητεία) του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της......
Εξελεγκτικής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών είναι ένας σπουδαίος επιστημονικός, πολιτιστικός και κοινωνικός φορέας που συμβάλλει στην επιστημονική διερεύνηση και προώθηση κυκλαδικών θεμάτων, στην έκδοση σημαντικών επιστημονικών βιβλίων, στη διοργάνωση υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων και τη σύσφιγξη των δεσμών των Κυκλαδιτών.
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μελών της Εταιρείας ο πρόεδρος του απερχομένου Διοικητικού Συμβουλίου, ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής κ. Δημήτριος Στυλ. Κορρές ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Εταιρεία (που συμπληρώνει εξηντάχρονη πορεία) κατά την τριετία 2015-2017 υπό την προεδρεία (σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της θητείας της) τού προηγουμένου προέδρου της αειμνήστου Εμμανουήλ Μαρμαρά, επέδειξε «αυξημένη δραστηριότητα και πλούσια δράση» και αυτό οφείλεται και στις τακτικές -σχεδόν κατά μήνα- συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (συνολικά 35).
Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο πέτυχε κατά την παρελθούσα τριετία να πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία το 3ο Διεθνές Κυκλαδολογικό Συνέδριο στην Ερμούπολη της Σύρου, τα πρακτικά του οποίου θα περιληφθούν στον υπό έκδοση 22ο τόμο της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών και εν συνεχεία στον προγραμματισμένο προς έκδοση  23ο τόμο. Ολοκλήρωσε επίσης τη διαδικασία τροποποίησης και προσαρμογής στα σημερινά δεδομένα, τού Καταστατικού της Εταιρείας (και απομένει η έγκρισή του από το δικαστήριο), εκσυγχρόνισε την ιστοσελίδα της Εταιρείας, αποφάσισε την επανέναρξη της σειράς των αυτοτελών εκδόσεων της «Βιβλιοθήκης Εταιρείας» με (το υπό έκδοση) πρώτο βιβλίο: τον τόμο «Κυκλαδικά» του αειμνήστου προέδρου της Εμμανουήλ Μαρμαρά. Διοργάνωσε οκτώ εκδηλώσεις τρεις στα νησιά και πέντε στην Αθήνα. Τιμητικές εκδηλώσεις διοργάνωσε στην Άνδρο για τους αειμνήστους Χαράλαμπο Διαπούλη, Λεωνίδα Καραπιπέρη, Δημήτριο Πολέμη και τον μακαριστό Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιο Ψαριανό, στην Κέα  προς τιμήν του καθηγητή Γεωργίου Χαρτοφυλακίδη και στην Τήνο προς τιμήν του ενός από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Ιωάννη Ρήγου Πανορμίτη. Στην Αθήνα διοργάνωσε τιμητικές εκδηλώσεις για: τον Ανδρέα Δρακάκη, τον επίτιμο γραμματέα της Εταιρείας και δημοσιογράφο κ. Εμμανουήλ Λιγνό, τον επίτιμο Εταίρο της Εταιρείας κ. Μανώλη Γλέζο και τον Επίσκοπο Κυανέων κ. Χρυσόστομο Μαυρογιαννόπουλο.  
Επίσης διοργάνωσε δύο άλλες εκδηλώσεις στην Αθήνα, μία για την παρουσίαση του 21ου τόμου της Επετηρίδας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών και μία άλλη για την ανάδειξη των προβλημάτων και της ανάγκης αναστήλωσης του Πύργου του Αγίου Πέτρου Άνδρου. Για την ανάδειξη των θεμάτων της αναστήλωσης του Πύργου  αυτού και του Πύργου του Χειμάρρου της Νάξου εξέδωσε και σχετικά ψηφίσματα. Επίσης ανέπτυξε και άλλες δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου ενεγράφησαν στην Εταιρεία 37 νέα μέλη της. Η Εταιρεία θα συνεχίσει και τη νέα τριετή περίοδο τη δράση της και ο πρόεδρος κ. Κορρές για την πραγματοποίηση των στόχων της, ζήτησε την ενεργό παρουσία και την οικονομική στήριξη των μελών της.
Ακολούθησε η έγκριση των πεπραγμένων καθώς και της οικονομικής διαχείρισης (το κείμενο της οποίας παρουσίασε ο ταμίας κ. Γεράσιμος-Θεόδωρος Μαγκανιώτης) και στη συνέχεια ο κ. Βασίλης Φραγκουλόπουλο ως υπεύθυνος της απερχομένης Εξελεγκτικής Επιτροπής ανέγνωσε τη σχετική εγκριτική-απαλλακτική έκθεση για την οικονομική διαχείριση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αποβιωσάντων μελών της Εταιρείας αειμνήστων: καθηγητή Βασιλείου Σφυρόερα, ιατρού Σπυρίδωνος Μπαφαλούκου, εκδότη Μιχαήλ Φακίνου, ιατρού Ιωάννη Χωματά, ιατρού Νικολάου Λιανόπουλου, ιατρού Ιωάννη Πιτταρά, της Θέμιδος Χατζηγιάννη και των προέδρων της Εταιρείας Εμμανουήλ Μαρμαρά και Νικολάου Ξυπνητού.
Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης διηύθυνε ως πρόεδρος ο κ. Ιωσήφ Στεφάνου.
Μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν οι Αρχαιρεσίες της Εταιρείας, τις οποίες διεξήγαγε τριμελής Εφορευτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους κ. Κώστα Σιδερή, ανώτατο δικαστικό και κ. Λάζαρο Θεόφιλο και κ. Μαρία Ξεφτέρη.

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών είναι τα εξής:
Για το Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγησαν οι:
Αλιπράντης Νικόλαος (Πάρος)
Γαβαλάς Γεώργιος (Αμοργός)
Κασιμάτη Ευαγγελία (Θήρα)
Κορρές Δημήτριος (Νάξος),
Κουτρουμπής Νικόλαος (Ίος)
Λογαράς Ιωάννης (Νάξος)
Μαγκανιώτης Γεράσιμος – Θεόδωρος (Κίμωλος)
Μαρινάκη Αικατερίνη, (Φολέγανδρος)
Ξυπνητός Φραγκίσκος, (Κέα)
Πάλλης Γεώργιος, (Πάρος)
Πετρόχειλος Νικόλαος, (Άνδρος)
Προβελέγγιος Στέφανος, (Σύρος)
Ρήγος, Ιάκωβος (Τήνος)
Χατζηανδρέου Λεονάρδος, (Νάξος)
Χρυσού – Καρατζά Κυριακή, (Θήρα)
Αναπληρωματικά μέλη
Γρυπάρη Μαρία (Τήνος)
Αναστασόπουλος Νικόλαος (Σέριφος)
Μουζάκης Στυλιανός (Κέα-Μήλος)
Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι:
Κανακάρη Αικατερίνη (Σίφνος)
Δανούσης Κωνσταντίνος (Τήνος)
Λέκκα Άννα, (Σύρος)

(Κείμενο-φωτογραφίες: Γιάννης Λογαράς

    Φιλόλογος

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :