Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2016

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς στο "ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ" της εβδομάδας

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, κοινωνιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα αυτής εβδομάδας.

   Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Γόνος αστικής οικογένειας με πατέρα, παππού και προπάππο δικηγόρο, η φυσική οδός γι αυτόν ήταν να σπουδάσει Νομικά, χωρίς να το επιθυμεί ιδιαίτερα.

   Μέσα από τη μελέτη κατέληξε να ασχολείται λίγο πολύ με θεωρητικά πράγματα, με την φιλοσοφία, με την....
κοινωνιολογία.

   Με σπουδές στην Ελλάδα, και μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας του Δικαίου και Κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια της Χαιδελβέργης, του Μονάχου, του Παρισιού και του Γέηλ, θυμάται με ευγνωμοσύνη, τους καθηγητές που τον καθόρισαν όπως τον Γεώργιο Αλέξανδρο Μαγκάκη, και τον Νίκο Σβορώνο.

   Μιλά επίσης για τους ανθρώπους που τον σφράγισαν. Τον Νίκο Πουλαντζά, παιδικό του φίλο, που τον βοήθησε στο Παρίσι, και το Γιώργο Μακρή που τον εισήγαγε στα άδυτα του ρεμπέτικου, μια από τις πολύ μεγάλες προσωπικότητες της Αθήνας. Και οι δυο έβαλαν τέλος οι ίδιοι στη ζωή τους.

   Το πρώτο του βιβλίο «Ελληνική τραγωδία» το έγραψε στην Αγγλία. Ένα βιβλίο για την Ελλάδα της επτάχρονης δικτατορίας. Αμέσως μετά άρχισε να διδάσκει σε Γαλλικό πανεπιστήμιο βιώνοντας από τα μέσα τον Μάη του ‘68. Μετείχε ολόψυχα σε αυτή την «πανδαισία» όπως λέει  που «ανεξάρτητα από τα άλλα αποτελέσματα, υπήρξε μια μοναδική στιγμή στην ιστορία της Γαλλικής διανόησης και για όλους όσοι είχαν την τύχη, την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα τεκταινόμενα.»

   Από τότε, τον Μάη του ’68, έως το 1985 υπήρξε καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Παρισιού και από το 1985 και έκτοτε, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επίσης και Επιστημονικός Διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Το 1974 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Γραμμάτων και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρισιού.

   Σημαντικό κομμάτι της ζωής του η σύζυγός του, Φωτεινή Τσαλίκογλου συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο. Δύο διανοούμενοι, συγγραφείς σε ένα σπίτι που όπως λέει, “…στριμώχνονται, συγκρούονται, αντιπαρατίθενται και τελικά καταφέρνουν να συνυπάρχουν”.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε greeklish και τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά, προσβλητικά ή συκοφαντικά προς τον οποιοδήποτε.Ευχαριστώ εκ των προτέρων !