Κυριακή, Οκτωβρίου 06, 2013

Μανώλης Γλέζος στην Real News "κανένα κόμμα δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου".

Συνέντευξη στην Real News στην Μαριτίνα Ζαφειριάδου όλη ή συνέντευξη

- Για την Χρυσή Αυγή, τους χειρισμούς, τα σενάρια, τις ευθύνες.
- Για την "θεωρία των δύο άκρων"
- Για τις δηλώσεις Σαμαρά
- Για το αν "η δημιουργία προηγούμενου θα επέτρεπε στο μέλλον διώξεις και βουλευτών της Αριστεράς"
- Για τις Γερμανικές αποζημιώσεις -τι πρέπει να .....γίνει.


1. Τρεις βουλευτές έξω, αλλά μέσα Μιχαλολιάκος, Λαγός, Παππάς. Προς εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, κύριε Γλέζο;
Αυτό θα φανεί. Η εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής είναι κυρίως ζήτημα πολιτικής βούλησης. Νόμοι υπάρχουν… Έστω και καθυστερημένα, ήρθε η ώρα να τεθούν σε εφαρμογή.
2. Τους χειρισμούς της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού πώς τις κρίνετε;
Μα καταρχάς ΔΕΝ είναι θέμα χειρισμών του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης. Είναι υποχρέωση της δικαιοσύνης. Εκτός και αν θεωρείτε ότι, κατά περίπτωση, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης καταργείται, οπότε θα με βρείτε απολύτως αντίθετο. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της. Δουλειά του πρωθυπουργού είναι να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του λαού και η ως τώρα πολιτική του αποδεικνύεται απολύτως αποτυχημένη. Δουλειά του είναι, επιπλέον, να μην επιτρέπει στην εν λόγω οργάνωση ή σε όποια άλλη να σχηματίζει κράτος εν κράτει, όπως εδώ και χρόνια συμβαίνει, κυρίως στις περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την ανεργία.
3. Αν τελικά παραιτηθούν βουλευτές της Χρυσής Αυγής ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε αναπληρωματικές εκλογές σε συγκεκριμένες περιφέρειες, τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει;
Το Σύνταγμα προβλέπει ότι όπου υπάρχουν παραιτήσεις βουλευτών γίνονται αναπληρωματικές εκλογές.
4. Κάποιοι πάντως κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί την Χρυσή Αυγή για να ζητήσει εκλογές…
Μα δεν ζήτησε τώρα για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογές. Από τη στιγμή που είναι προφανής η δυσαρμονία λαϊκής βούλησης και κοινοβουλίου και η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη, αφού στις έδρες που διαθέτει αθροίζονται και οι κλαπείσες από τα υπόλοιπα κόμματα πενήντα έδρες που της δίνει ο εκλογικός νόμος, η δημοκρατία υπαγορεύει να καταφύγουμε στις κάλπες. Και εδώ να υπογραμμίσω ότι η προσφυγή στις κάλπες ούτε αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας είναι, ούτε μπαμπούλας.

5. Εκτός νόμου μπορεί να βγει η Χρυσή Αυγή; Και πώς βλέπετε την περικοπή της χρηματοδότησής της;
Κανένα κόμμα δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου. Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ναζιστικού μορφώματος πρέπει να γίνει ιδεολογικά και πολιτικά. Τώρα, επιτέλους, το μόρφωμα αυτό τίθεται ενώπιον του νόμου. Θα ήμουν ευτυχής αν δεν είχε χρειαστεί να χυθεί αίμα για να γίνει αυτό, που είναι αυτονόητο σε μια ευνομούμενη πολιτεία.
6. Ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ επανέφερε τη θεωρία των δύο άκρων. Χαρακτήρισε μάλιστα εξτρεμιστές όσους πιστεύουν στην έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ…
Πριν φύγει, έκανε εκκλήσεις για ενιαίο μέτωπο κατά του ναζισμού, ενώ συνεργάτες και συγκυβερνώντες επέμεναν στην ελεεινή θεωρία των δύο άκρων. Είναι ολίσθημα απαράδεκτο και επικίνδυνο για τη δημοκρατία το τσουβάλιασμα υπό την ετικέτα του «εξτρεμισμού» των ναζιστών με όσους πρεσβεύουν ότι συμφέρει τη χώρα η έξοδος από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Απενοχοποιούν έτσι το ναζισμό και αυτό φοβάμαι ότι μπορεί να το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Καλά θα κάνει ο πρωθυπουργός (και αυτό είναι στο χέρι του) να επιμείνει στον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας και στην εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από άτομα διαπλεκόμενα με κάθε είδους εγκληματικές οργανώσεις.
Και σε αυτό η Πολιτεία έχει δείξει μεγάλη καθυστέρηση.


7. Η ίδια αποφασιστικότητα πάντως δεν έχει επιδειχθεί σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα το έγκλημα κατά της ζωής συνανθρώπων μας στην Μαρφίν. Υπάρχει «καλή» και «κακή» βία κύριε Γλέζο;

Όχι, δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Και αυτό το έχουμε επαναλάβει τόσες φορές, που έχει καταντήσει πληκτικό. Υπό το φως, βέβαια, των πρόσφατων αποκαλύψεων για τις διασυνδέσεις εγκληματικής οργάνωσης με άτομα που υπηρετούσαν στα Σώματα Ασφαλείας (κάτι που είχαμε επανειλημμένως καταγγείλει, αλλά σε ώτα μη ακουόντων), είμαστε και εμείς περίεργοι να αποκαλυφθούν οι εμπρηστές της Μαρφίν.
Βέβαια η εν λόγω υπόθεση ανέδειξε και μία άλλη πτυχή βίας, μάλλον παρασιωπούμενης: αυτήν της εργοδοσίας. Η δικαιοσύνη έκρινε, και ορθώς, ότι είναι αδίκημα να κλειδώνεις σαν τα ποντίκια τους εργαζομένους, χωρίς μάλιστα να έχεις μεριμνήσει για την πυρασφάλεια του κτιρίου όπου εργάζονται. Και στη δίκη που έγινε υπήρξαν καταδίκες.
Όμως τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να διασύρονται ως ασκούντες «βία» και άνθρωποι που απλώς υπερασπίζονται τον τόπο τους και τη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους. Σωστά καταλάβατε.
Μιλάω για τη Χαλκιδική, για το Στρατώνι. Υπάρχουν εκεί προφυλακισμένοι άνθρωποι, που το μόνο τους έγκλημα είναι ότι αντιστάθηκαν στο ξεπούλημα του τόπου τους. Γιατί όμως υπάρχει σιωπή απέναντι στην κρατική βία; Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί που κάρφωσαν τον Προμηθέα στον Καύκασο ήταν το Κράτος και η αδερφή του, η Βία.
8. Φοβάστε τη δημιουργία προηγούμενου που θα επέτρεπε στο μέλλον διώξεις και βουλευτών της Αριστεράς;
Δεν θέλω ούτε να το φανταστώ. Με πάτε σε ένα πολύ μακρινό παρελθόν, το οποίο έχω ζήσει στο πετσί μου και δεν θα ήθελα να το ζήσει κανένας Έλληνας πολίτης.
9. Με όσα συμβαίνουν, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει; Τι χρειάζεται να γίνει;
Υπομονή… Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν, το δείχνουν οι κάλπες.

10. Η Real News αποκάλυψε το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τον Α΄ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει;
Προτείνω:
Η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση του πρώην υπουργού των Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, την οποία ανέλαβε προς το Κοινοβούλιο στις 24.4.2013, και να προβεί άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στις απαραίτητες ενέργειες προς την κυβέρνηση της Γερμανίας, με στόχο την εξόφληση των οφειλών της προς την Ελλάδα.
Η Βουλή των Ελλήνων να σχηματίσει, επιτέλους, τη Διακομματική Επιτροπή, για τη δημιουργία της οποίας συμφώνησαν όλα τα κόμματα της Βουλής, και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης και συνδρομής προς όλα τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, καθώς και προς τα Κοινοβούλια των Συμμάχων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) να παρακολουθεί επισταμένως το θέμα και να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε greeklish και τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά, προσβλητικά ή συκοφαντικά προς τον οποιοδήποτε.Ευχαριστώ εκ των προτέρων !