Κυριακή, Ιουνίου 05, 2011

Η πλατεία Συντάγματος θα μετονομαστεί σε πλατεία φασκελώματος!!!

Η πλατεία Συντάγματος ονομαζόταν μέχρι το Σεπτέμβριο του 1843 "Πλατεία Ανακτόρων"
Το σημερινό όνομά της το πήρε μετά από την εξέγερση που οργάνωσε ο στρατηγός Μακρυγιάννης με σκοπό την επιβολή συντάγματος. Την νύχτα της 2ης προς 3ης Σεπτεμβρίου 1843 χιλιάδες αγανακτισμένοι Έλληνες συγκεντρώθηκαν έξω από τα ανάκτορα για να απαιτήσουν από τον Όθωνα αυτό που τους είχε υποσχεθεί, κράτος με σύνταγμα και νόμους.
Το σύνθημα που κυριάρχησε εκείνο το βράδυ από τα στόματα των εξαγριωμένων πολιτών ήταν "σύνταγμα" - "σύνταγμα" εξου και η ονομασία της πλατείας.
Ο βασιλιάς υπάκουσε στις απαιτήσεις του λαού και αμέσως μετά- Οκτώβριο και Νοέμβριο - έγιναν οι εκλογές του 1843 και οι εκλεγμένοι πληρεξούσιοι συγκρότησαν την συνταγματική Εθνική Συνέλευση που είχαν απαιτήσει όσοι έλαβαν μέρος στα "Σεπτεμβριανά" και έγραψαν το Σύνταγμα το οποίο υπέγραψε ο Όθωνας!!!
Σήμερα η ιστορική πλατεία, 168 χρόνια μετά, κινδυνεύει και πάλι να χάσει το όνομά της, να μετονομαστεί σε "Πλατεία Φασκελώματος" από τα εκατομμύρια φάσκελα που εξαπολύουν οι χιλιάδες αγανακτισμένοι που συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από τη βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε greeklish και τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά, προσβλητικά ή συκοφαντικά προς τον οποιοδήποτε.Ευχαριστώ εκ των προτέρων !