Κυριακή, Απριλίου 08, 2012

Παραδοσιακή Απεραθίτικη συνταγή "ΤΟ ΡΙΦΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΤΟΥΔΑ"

ΣΥΝΤΑΓΗ : «ΡΙΦΙ ΜΕ ΠΑΤΟΥΔΑ»
(ΡΙΦΙ=ΚΑΤΣΙΚΙ)

Υλικά
-Ένα ρίφι 8-9 κιλά. (Για να χωράει στο φούρνο της κουζίνας μας.)
-400γρ.Ρύζι γλασέ.
-Μισό κιλό σταφίδες ντόπιες.
-2 κιλά σεύκλα.
-Μια χούφτα κουτσουνάδες-φυτό που βγάζει την παπαρούνα- (τέτοια εποχή έχει άφθονες σε μπαξέδες και σε ποτιστικά, διατηρούνται στην....... κατάψυξη)
-Μπόλικο Μάραθο.-Ένα ματσάκι Άνιθο.
-Λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια (2-3.)
-Ένα κιλό (παλιά, ξερά) κρεμμύδια.
-Πιπέρι, αλάτι, Ρίγανη
-ΜΕΡΑΚΙ, ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΜΟΝΗ!

Προετοιμασία.
Αφού αφαιρέσουμε από το ρίφι το κεφάλι, τους ατσίνορες και φυσικά τα εντόσθια, το αφήνουμε από την παραμονή το βράδυ κρεμασμένο για να στραγγίσει.
Γέμιση.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα σεύκλα, το μάραθο και τις κουτσουνάδες.
Τα αλατίζουμε και στύβουμε (με τα χέρια μας) για να φύγουν τα πολλά υγρά.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τον άνιθο και το μάραθο, τα οποία τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα για ελαφρύ τσιγάρισμα με 2 μέτρια ποτήρια του νερού λάδι μέχρι να μαραθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα χορταρικά στην κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες με το ανάλογο αλατοπίπερο, αφήνοντας τα για λίγο (5 περίπου λεπτά) συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ελέγχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.
Έφτασε επιτέλους η στιγμή να πιάσουμε το ρίφι μας το οποίο αλείφουμε μέσα-έξω με λάδι και αλατοπίπερο με λίγη ρίγανη.
Αδειάζουμε στο εσωτερικό του ριφιού τη γέμιση που είναι στην κατσαρόλα.
Τα πιέζουμε για να χωρέσουν μπόλικα(θα φαγωθούν όλα να είστε βέβαιοι!)
Ράβουμε καλά το άνοιγμα με μια μεγάλη βελόνα (καπλαντοβελόνα) με κλωστή γερή (τιριπλίκι).
Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και τοποθετούμε το μοσχομυρισμένο ήδη ρίφι μας.
Αν έχει περισσέψει από την κατσαρόλα γέμιση την αδειάζουμε σε μια άκρη μέσα στο ταψί, το οποίο τοποθετούμε στο φούρνο αφού έχει προθερμαθεί στους 250C.
Αφού πάρει χρώμα το χαμηλώνουμε στο 180C ελέγχοντας τα υγρά του.
Το γυρίζουμε ανάποδα -όταν μας φανεί ψημένο από την μια πλευρά-μέχρι να καλοψηθεί και από την άλλη.
Το συνολικό ψήσιμο κατά μέσο όρο διαρκεί 4 ώρες.
Επιχειρήσατε όσοι δεν το συνηθίζεται, θα σας αρέσει!
Είναι η παραδοσιακή Απεραθίτικη συνταγή ¨το ρίφι με τα πάτουδα"όπως συνήθως γίνεται στ'Απεράθου της Νάξου την ημέρα της Λαμπρής.
Τη συνταγή μας την έστειλε ο Μανώλης Χατζηπέτρος την οποία του την περιέγραψε η μητέρα του.
Είναι δοκιμασμένη- και όποιος τηρήσει τις οδηγίες- έχει στο αποτέλεσμα 100%επιτυχία.

3 σχόλια:

  1. δεν ειναι απεραθιτικη συνταγη,ειναι συνταγη της ορεινης Ναξου.Δεν λεγεται πατουδα,αλλα μπατουδο.Ολα πια οι Απεραθιτες να τα κλεβουν!!!!!!!!!!!αμαν πια σταματηστε!!!καρρο Πασχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απεραθιτικη ειναι η συνταγη και μετα την πηραν απο μας τα υπολοιπα χωρια..απλα δεν θετε να το παραδεχτειτε...καλο πασχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτη η συνταγη ειναι καθαρα απεραθιτικη..με τα χρονια την πηραν και αλλα χωρια ομως ξεκινησε απο την απειρανθο! καλο πασχα..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε greeklish και τα σχόλια σας να μην είναι υβριστικά, προσβλητικά ή συκοφαντικά προς τον οποιοδήποτε.Ευχαριστώ εκ των προτέρων !