Δευτέρα, Μαρτίου 18, 2019

Απόδημος ο Φιλόδημος για τη Νάξο λόγω ανεπάρκειας του Δήμου


Μία θέση πριν το τέλος στον πίνακα απορρόφησης χρημάτων των νησιών των Κυκλάδων από τα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ βρίσκεται ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, λόγω της πλήρους ανεπάρκειας των διοικούντων τα τελευταία χρόνια.
Το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ, σχεδιάστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομίας - Ανάπτυξης και στοχεύει σε ανάγκες και ελλείψεις που δημιουργήθηκαν στην αυτοδιοίκηση από τις περικοπές κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είχε την καθολική αποδοχή η οποία καταγράφεται στο πλήθος των προτάσεων που υποβλήθηκαν. Ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, με......
αρκετές προσκλήσεις να είναι ακόμα ανοικτές. Η διαφορά από άλλους χρηματοδοτικούς πόρους της αυτοδιοίκησης, είναι η συγκεκριμένη στόχευσή του σε πραγματικές ανάγκες και όχι η κατά βούληση απορρόφηση από τους Δήμους σε έργα προεκλογικής πελατείας.

Οι προσκλήσεις του Φιλόδημου Ι και ΙΙ περιλαμβάνουν:
·         Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση.
·         Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης.
·         Αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.
·         Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (αγροτικοί δρόμοι).
·         Ανέγερση και επανάχρηση δημοτικών κτιρίων.
·         Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
·         Προμήθεια μηχανημάτων έργου.
·         Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων.
·         Προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών.
·         Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων.
·         Σύνταξη / Επικαιροποίηση Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης (Masterplan) και Σύνταξη / Επικαιροποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού.

Είναι φανερό ότι η θεματολογία των προσκλήσεων του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ Ι και ΙΙ, δένει με τα πλέον οξυμένα προβλήματα των νησιών μας.
Γι αυτό όλοι οι δήμοι των Κυκλάδων αξιοποίησαν τη δυνατότητα, ταύτισης αναγκών και προσκλήσεων, εντάσσοντας 62 έργα συνολικού προϋπολογισμού 42.318.586 ευρώ (αποφάσεις εγκρίσεων ως 13/3/2019, www.ypes.gr).

Αναλυτικά οι χρηματοδοτήσεις:

Δήμος
Αριθμός έργων
Ποσό εγκρίσεων
Θήρας
5
7.137.121
Αμοργού
5
7.022.200
Σύρου
5
5.822.040
Μυκόνου
4
5.494.000
Σίφνος
4
3.704.828
Πάρου
4
3.527.080
Κέας
4
2.251.383
Μήλου
4
1.914.555
Τήνος
4
1.839.921
Νάξου MΚ
3
554.500
Αντιπάρου
3
543.080
Άλλα νησιά
20
2.507.878
Σύνολο
65
42.318.586











Η θέση του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στον πίνακα με το μικρό εγκεκριμένο ποσό των 554.500€, μακράν ακόμα και από την νοικοκυρεμένη συμπολίτισσα Αμοργό με 7.022.200€, προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
•Πώς ο μεγαλύτερος σε έκταση, πληθυσμό και νησιά δήμος, με τα πλέον οξυμένα προβλήματα, έχει επιδόσεις τέτοιου επιπέδου;
•Πώς ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παίρνει το 1,3% του ποσού των εγκρίσεων του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ στις Κυκλάδες, δεκατρείς φορές λιγότερο από τη Θήρα ή την Αμοργό;    
Για να δοθεί η απάντηση πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι, ή δεν υπήρχαν προβλήματα ώστε να υποβληθούν προτάσεις στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, ή υπήρχαν προβλήματα και η δημοτική αρχή λόγω ανεπάρκειας και πλήρους αδιαφορίας δεν κατόρθωσε να υποβάλει προτάσεις σε έτοιμες και σχεδόν φωτογραφικές  προσκλήσεις.
Είναι προφανές τι από τα δύο ισχύει.
Η Διοικούσα Αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, λες και έχει λύσει όλα τα προβλήματα του τόπου, δεν ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει τα παραπάνω προγράμματα προς όφελος του δήμου και των πολιτών.
Ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης, ο πρώτος τη τάξει αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός και η «παρέα» τους, έχουν το θράσος να ζητούν ξανά την ψήφο του λαού της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, με μοναδικό σκοπό, όπως οι ίδιοι διατυμπανίζουν στις κομματικές συγκεντρώσεις τους,  να παραμείνει «γαλάζιος» ο δήμος μας ως δικό τους «φέουδο» για να παίρνουν τα εύσημα από τους ανωτέρους τους!
Τις τελευταίες μέρες της λήξης δύο προσκλήσεων του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ Ι, τέλος Φεβρουαρίου, ο Δήμος υπέβαλε δύο έργα μεγάλης σημασίας για τη Νάξο: το  «Αγωγός μεταφοράς ακαθάρτων Τ.Κ. Σαγκρίου – Βίβλου» προϋπολογισμού 1.910.000,00€ και το «Ανόρυξη υδρευτικών γεωτρήσεων, αντλιοστάσια και αγωγοί μεταφοράς νερού Τ.Κ. Δαμαριώνα – Δ.Κ. Φιλωτίου και εξωτερικός αγωγός ύδρευσης και αντλιοστάσιο δεξαμενής Κεραμείου Τ.Κ. Χαλκείου»  προϋπολογισμού 748.000,00€.
Ακόμη όμως και αν υποθέσουμε ότι τα δύο αυτά έργα εγκριθούν και ότι οι άλλοι δήμοι δεν  θα υποβάλουν νέα έργα, η θέση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο συγκριτικό πίνακα δεν αλλάζει και πολύ. Απλά θα ξεπεράσει την Κέα και με το ποσό των 3.212.500€ θα  παραμένει στα μισά της Θήρας ή ακόμα και της Αμοργού.     
Τα προβλήματα ήταν εμφανή εδώ και χρόνια στη Νάξο και η όξυνση τους προβλέψιμη για το 2018. Η εξάντληση των υπόγειων και επιφανειακών ταμιευτήρων, η κακή ποιότητα του πόσιμου νερού, η ανάγκη επανάχρησης του επεξεργασμένου νερού του ΒΙΟΚΑ, η σύνδεση στο ΒΙΟΚΑ των οικισμών του Σαγκρίου-Βίβλου και άλλων, οι ΒΙΟΚΑ της ορεινής Νάξου, οι ανάγκες αγροτικών προσβάσεων, η επισκευή και επανάχρηση δημοτικών κτηρίων και η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων. Για τα δε μικρά νησιά ούτε συζήτηση.
«Ψιλά γράμματα» όλα αυτά για την απερχόμενη δημοτική αρχή που στόχος της παραμένει η διατήρηση ενός δήμου πελατειακού, μακριά από όραμα και σχεδιασμό για το αύριο.   
Είναι φανερό ότι η συνολική θεσμική εκπροσώπηση στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, διαθέτει την ενέργεια και το χρόνο της  σε άλλα ζητήματα από αυτά που έχει ανάγκη η Νάξος και τα νησιά.
Η Νάξος που οπισθοχωρεί συνεχώς τα τελευταία χρόνια στο ανταγωνιστικό περιβάλλον των νησιών, δεν έχει ανάγκη από τέτοιες πολιτικές και εκπροσώπους.
Έχει ανάγκη αλλαγής. Πρέπει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να τραβήξει μπροστά με αυτοπεποίθηση, να φτάσει σε μια θέση αντάξια της ιστορίας της και του δυναμισμού της, με ανθρώπους έμπειρους στα αυτοδιοικητικά, ανθρώπους με ανιδιοτέλεια και διάθεση να προσφέρουν στο τόπο μας προς όφελος της κοινωνίας.  

Από το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :