Παρασκευή, Φεβρουαρίου 15, 2019

Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων

 Η εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) πραγματοποιήθηκε, με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, Θηβών & Λεβαδείας, κ. Γεώργιος Ματζουράνης, ο Πανοσιολογιώτατος κ. Νεκτάριος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Παροναξίας, κ. Καλλίνικου και ο Αιδεσιμολογιώτατος  κ. Χρήστος Λογαράς.
 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
-ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, π. Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Νικόλαος Λεβογιάννης, π. Υπουργός, βουλευτής και π. Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ., οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Μανιός και κ. Αντώνης Συρίγος και η κα Ελένη Αυλωνίτου, βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Αθηνών
-Από τον Δήμο Γαλατσίου οι: Δήμαρχος, κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος, κ. Μάνος Ελευθερίου (Αντιδήμαρχος), κ. Βασίλης Δερενίδης (Αντιδήμαρχος),  κ. Γιάννης Οικονόμου (Πρόεδρος Οργανισμού Κοιν. Προστασίας και Αλληλεγγύης), κ. Γριμπαδιώτης (Αντιπρόεδρος Οργανισμού), η......
Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού, κα Μαργαρίτα Μανδηλαρά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ. Γιάννης Σκληράκης  (γραμματέας Δ.Σ.),  κ. Νίκος Μαγκανάρης, κ. Γεώργιος Αμοργιανός (εντεταλμένος για το Πράσινο), κα Έλενα Ζέρβα (υποψήφια Δήμαρχος Δ. Γαλατσίου), κ. Παπαϊωαννίδης (Πρόεδρος ΠΑΣ Γαλατσίου),  κ. Δημήτρης Κωτσής  (σκηνοθέτης Δημοτικής Σκηνής) 
-ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου -π. Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, π. βουλευτής Κυκλάδων και υποψήφιος Δήμαρχος Δ. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
-ο  κ. Ιωάννης Βλασερός, Πρόεδρος του ΝΟΒΕ, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών - καρδιολόγος και υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του Κινήματος Αλλαγής
-ο  κ. Βασίλης Βρούτσης, Δημοτικός Σύμβουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
-ο κ. Ιάκωβος Γιακουμής, υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
-οι υποψήφιοι βουλευτές Κυκλάδων:  κα Σοφία Θεολογίτου, κ. Φίλιππος Φόρτωμας και κα  Κατερίνα Μονογιού
- ο κ. Κώστας Σωμαρίπας, Πρόεδρος της Τ.Κ. Δαμαριώνα
-ο κ. Γεώργιος Ναυπλιώτης, Αρεοπαγίτης  
-ο κ. Ιωάννης Προμπονάς, ομότιμος Καθηγητής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- ο κ. Μανώλης Κρητικός, καθηγητής Πανεπιστημίου
-ο κ. Λαμπαδάκης Δημήτριος, στρατηγός
-ο  κ. Δημήτρης Κορρές, Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών
- ο κ. Θεόδωρος-Γεράσιμος Μαγκανιώτης, Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου
 -ο κ. Παναγιώτης Μπιζάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων
-ο κ. Ιωάννης Βερώνης, νομικός, συγγραφέας και Πρόεδρος του περιοδικού «Ναξιακά Γράμματα»
-ο κ. Νικόλαος Αλιπράντης, εκδότης του περιοδικού «Παριανά»
-ο κ. Βαγγέλης Κονιτόπουλος, μουσικοσυνθέτης
-Οι πρώην Πρόεδροι της Ο.ΝΑ.Σ.: κ. Θεόφιλος Λάζαρος, διοικητής Νοσοκομείου Σάμου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Στήριξης Νοσοκομείου- ΚΥ Νάξου, κ. Αντώνης Χωριανόπουλος, επίτιμος Πρόεδρος Συλλ. Απολλωνιατών, Αντιπρόεδρος της Ε.ΚΥ.Τ. και  δημοσιογράφος, κ. Νίκος Μαϊτός, αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ. Νάξου & ΜΚ.
Επιπροσθέτως, παρευρέθηκαν: από τον Σύλλογο Θεσσαλών Γαλατσίου, ο Ιωάννης Κουσαΐτης (Πρόεδρος), από το  Σύλλογο Πελοποννησίων Γαλατσίου, ο Δημήτρης Κατσούλας (Πρόεδρος) και από την Αδελφότητα Ανωμεριτών  Μυκόνου η Ευαγγελία Κοντού (Γ. Γραμματέας).
Χαιρετισμό απέστειλαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γεώργιος Λεονταρίτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Ακτοπλοΐας, Επικοινωνιών, Κρουαζιέρας & Έπαρχος Νάξου, Ιωάννης Μαργαρίτης.

Τους Ναξιακούς Πολιτιστικούς Συλλόγους εκπροσώπησαν οι κκ:
Λάζαρος Θεόφιλος (Πρόεδρος Συλλ. Χωραΐτών),  Κώστας Βερνίκος (Πρόεδρος Συλλ. Σαγκριωτών  & μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Απόστολος Σαχάς (μέλος Συλλ.  Κουρουνοχωρίου – Μύλων, μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Μιχάλης Δέτσης (Πρόεδρος Συλλ. Δαμαριωνιτών), Μαρία Βάσιλα (Αντιπρόεδρος Συλλ. Δανακιωτών), Μαρία Μπακάλου (Πρόεδρος Συλλ. Απεραθιτών & Ειδική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Μιχάλης Χωριανόπουλος (Πρόεδρος Συλλ. Κορωνίδας), Δημήτρης Παρτσινέβελος (Γ. Γραμματέας Συλλ. Σκαδιωτών –Μεσωτών & ταμίας του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Μιχάλης Λεβογιάννης (Αντιπρόεδρος Συλλ. Απολλωνιατών & μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Τζανετίνα Δέτση (Πρόεδρος Συλλ. Δαμαλιωτών), Παρασκευή Ευαγγελάτου (Πρόεδρος Συλλ. Ποταμιτών), Γιώργος Κουφόπουλος (Πρόεδρος Συλλ. Κορωνιδιατών), Νικόλαος Φυρογένης (Πρόεδρος Συλλ. Κεραμιωτών), Στέλιος Λιαδάκης (Πρόεδρος Συλλ. Κυνηδαριωτών), Γιάννης Μανιός (Πρόεδρος Συλλ. Φιλωτιτών), Ματίνα Τσάφου (Πρόεδρος ΠΕΔΑΝ). Επιπροσθέτως, παρευρέθηκαν μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων.

Η εκδήλωση περιελάμβανε τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, κατά την  έναρξη της εκδήλωσης,  η παιδική χορωδία του Συλλόγου Κορωνίδας τραγούδησε το «Καλησπεράκι»- χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Κωμιακής και τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Τη χορωδία συνόδευσαν οι μουσικοί: Μάνος Ρουφάνης (βιολί), Ρωμανός Λεγάκης (λαούτο), Γιώργος Χατζόπουλος (τσαμπούνα), Μανώλης Χατζόπουλος (τουμπάκι).
 Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ο.ΝΑ.Σ., κ. Μανώλη Καλαϊτζή, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή εις μνήμη του Χρήστου Τσελέντη, μελους του Δ.Σ. επί σειρά ετών. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος εστίασε στην προσπάθεια των μελών του Δ.Σ., πρώτον, να υλοποιούν τους βασικούς στόχους της Ο.ΝΑ.Σ., ως προς τις διεκδικήσεις που αφορούν την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως η υδροδότηση, η αποκατάσταση της αυτονομίας του Νοσοκομείου- Κέντρου Υγείας Νάξου., ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού μας, δεύτερον, να διατηρούν και να ενισχύουν το πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας με φορείς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και τρίτον, να οργανώνουν δράσεις που συμβάλλουν στην ανάδειξη του πολιτισμού. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Καλαϊτζής αναφέρθηκε στον προγραμματισμό, από την Ο.ΝΑ.Σ. των: α)  έκδοση του 8ου τόμου της επετηρίδας ΝΑΞΙΑΚΑ, β) τιμητική εκδήλωση για τον ακαδημαϊκό – αρχιτέκτονα κ. Μανώλη Κορρέ, με ομιλητή τον κ. Λαμπρινουδάκη, τέλος Μαρτίου, γ) έκθεση Ναξίων καλλιτεχνών, τον προσεχή Αύγουστο στη Νάξο, δ) μονοήμερη εκδρομή, τέλος της προσεχούς Άνοιξης και  της 7ήμερης εκδρομής στα παράλια της Μικράς Ασίας, τον Σεπτέμβριο του 2019, ε) οργάνωση του τακτικού συνεδρίου της Ο.ΝΑ.Σ., το Φθινόπωρο, στ) ημερίδα με θέματα ιατρικού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με τον κ. Ιωάννη Βλασερό, η)  δημιουργία βιβλιοθήκης στα γραφεία της Ο.ΝΑ.Σ..  Για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης, η κα Ζιούλη, Γ. Γραμματέας της Ο.ΝΑ.Σ., ανακοίνωσε ότι η εταιρεία «Άφοι Καλαϊτζή», η οποία δραστηριοποιείται στη Νάξο, προσέφερε στην Ομοσπονδία το ποσό των 1000 €.

Στη συνέχεια, ο κ. Μάνος Ελευθερίου, Αντιδήμαρχος Δήμου Γαλατσίου, παρουσίασε το θέμα Γιορτινά – Πρωτοχρονιάτικα Έθιμα της Νάξου. Ο κ. Ελευθερίου με την παρουσίασή του ταξίδεψε στο χρόνο τους παρευρισκόμενους, που γνώρισαν μια γιορτινή έκφανση του ναξιώτικου παραδοσιακού πολιτισμού. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η χειροποίητη ναξιώτικη «βασιλειόπιτα», την οποία ο κ. Ελευθερίου προσέφερε στα μέλη του Δ.Σ. και τη συνόδευε με τα τρία βασικά υλικά για τη κουκουλομαερειά, (φασόλια, καλαμπόκι, σιτάρι), την παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη σούπα της Νάξου.

Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η απονομή της τιμητικής διάκρισης προς τον κ. Αντώνη Εμμ. Χωριανόπουλο, όπως το Δ.Σ. είχε αποφασίσει, ομόφωνα, στην ένατη συνεδρίασή του. Για το τιμώμενο πρόσωπο μίλησαν οι κκ: Ιωάννης Βερώνης, Κατερίνα Σουσούνη, εκ μέρους του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ., Λάζαρος Θεόφιλος, Μιχάλης Λεβογιάννης, εκ μέρους του Συλλόγου Απολλωνιατών Νάξου. Οι ομιλητές, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του κ. Χωριανόπουλου, εστίασαν ιδιαίτερα την ομιλία τους στην προσφορά του στα κοινά, και την προσπαθειά του για την επίλυση σημαντικών θεμάτων σε τοπικό και πανναξιακό επίπεδο. Την απονομή της τιμητικής πλακέτας έκανε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.

Στην τρίτη ενότητα, το σεβαστό Ιερατείο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου, ευλόγησε την πίτα και ακολούθησε η εθιμοτυπική διαδικασία. Στην πίτα υπήρχαν τρία φλουριά, στα οποία αντιστοιχούσε  ένα βάζο μέλι – τα δύο προσφορά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου  και το τρίτο προσφορά του κ. Καλαϊτζή. Το πρώτο φλουρί «έπεσε» στο κομμάτι του κ. Κακλαμάνη. Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν, εκτός από την βασιλόπιτα, λουκούμια, ξηροί καρποί, αναψυκτικά, ποτά και κεράσματα, προσφορά της εταιρείας των Αφων Καλαϊτζή, της ΕΑΣ (τυριά) και του Γιάννη Νανούρη  (Nanou donuts).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  το χορευτικό του Συλλόγου Κορωνίδας, το οποίο,  χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς ξεσήκωσε τους παρευρισκομένους, οι οποίοι συμμετείχαν με κέφι δημιουργώντας μια υπέροχη ατμόσφαιρα, σε αυτή την πρώτη εκδήλωση της Ομοσπονδίας για το νέο έτος. Τους χορευτές συνόδεψαν οι νέοι παραδοσιακοί μουσικοί Αντώνης Βλασερός (βιολί, τραγούδι) και Ρωμανός Λεγάκης (λαούτο).

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς, τους μουσικούς, το Σύλλογο Κορωνίδας, καθώς και όλες και όλους που με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία τιμούν, στηρίζουν και υποστηρίζουν  την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                        Η Γ. Γραμματέας                            
Μανώλης Καλαϊτζής                                                                                 Ευανθία Ζιούλη












Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :