Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2018

Η Ο.ΝΑ.Σ παρουσίασε το 7ο τόμο της επιστημονικής επετηρίδας των Ναξιακών

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), στις 6 Νοεμβρίου 2018, παρουσίασε τον 7ο τόμο της επιστημονικής επετηρίδας των Ναξιακών, που εκδίδει. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αθήνα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Χρήστος Λογαράς, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, ο π. Υπουργός κ. Γεώργιος Ανωμερίτης, οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Μανιός, κ. Αντώνης Συρίγος, κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο π. Δήμαρχος Δρυμαλίας κ. Νίκος Βασιλάκης, ο π. Δήμαρχος Αγ. Παρασκεύης κ. Λέανδρος  Χατζηανδρέου, ο στρατηγός κ. Λαμπαδάκης Δημήτρης.
Από την επιστημονική κοινότητα παρευρέθηκαν  ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Προμπονάς, ο διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών - καρδιολόγος, Τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ναξιακού Οργανισμού Βιοϊατρικών Επιστημών  κ. Ιωάννης Βλασερός, η κα Σοφία Μπαρδάνη- Σημαντήρη, φιλόλογος- συγγραφέας, τα μέλη της επιστημονικής Επιτροπής Εκδόσεως των Ναξιακών: κα Ελένη Βελώνη, κ. Θανάσης Κωτσάκης, κα Αγγελική Παρτσινέβελου, κα Κατερίνα Πολυμενοπούλου, κ. Μανώλης Σέργης.
Το ναξιακό και κυκλαδικό τύπο εκπροσώπησαν: τα.........
μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΥΤ, ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος- Γεράσιμος Μαγκανιώτης, ο γ.γραμματέας κ. Αντώνης Τζιώτης, ο ταμίας  κ. Γεώργιος Δημητροκάλης, το μέλος κ. Σπύρος Κάλμπαρης- συγγραφέας, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης «ο Άγιος Νικόδημος» και Πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας «ΝΙΚΑΝΔΡΗ» κ. Ιωάννης Λογαράς, ο Δ/ντης του Περιοδικού «Παριανά» κ. Αλιμπράντης Νίκος (φιλόλογος- συγγραφέας), ο Πρόεδρος του περιοδικού «Ναξιακά Γράμματα» κ. Ιωάννης Βερώνης- συγγραφέας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συλλογικών οργάνων: ο Πρόεδρος της Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ. κ. Πασχάλης Συρίγος, ο Πρόεδρος της Ο.ΠΑ.Σ. κ. Αντώνης Πατέλης, οι πρώην Πρόεδροι της Ο.ΝΑ.Σ.:  κ. Αντώνης Χωριανόπουλος -Α΄Αντιπρόεδρος της ΕΚΥΤ,  κ. Λάζαρος Θεόφιλος- Διοικητής Νοσοκομείου Σάμου, κ. Νίκος Μαϊτός -Δημοτικός Σύμβουλος  Δ. Νάξου & ΜΚ.  Τους Ναξιακούς Πολιτιστικούς Συλλόγους της Αθήνας εκπροσώπησαν:  Σύλλογο Δαμαλιωτών- η πρόεδρος κα Τζανετίνα Δέτση και η αντιπρόεδρος κα Στέλλα Πετροπούλου, Σύλλογο Κεραμωτής- η γ. γραμματέας κα Μαρινέλα Καπίρη, Σύλλογο Δαμαριωνιτών- ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Δέτσης, Σύλλογο Απεραθιτών-  η κα Ειρήνη Μπαρδάνη, Σύλλογο Κυνηδαριωτών- ο κ. Ιωάννης Τσελέντης, Σύλλογο Κουρουνοχωρίου-  Μύλων- ο κ. Σταύρος Κονδύλης, Σύλλογο Κορωνιδιατών- ο κ. Πέτρος Σιδερής και την ΠΕΔΑΝ (Δανακός) η Πρόεδρος κα Ματίνα Τσάφου. Επιπροσθέτως, προσήλθαν επιστήμονες και εκπρόσωποι της πνευματικής ζωής του νησιού μας και της αθηναϊκής κοινότητας.
 Τους προσερχόμενους υποδέχονταν τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.: ο Πρόεδρος κ. Μανώλης Καλαϊτζής, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Ανδρέας Παπαϊωάννου (εκπρόσωπος Σ. Σκαδιωτών-Μεσωτών), η γενική γραμματέας κα Εύη Ζιούλη, ο ταμίας κ. Δημήτρης Παρτσινέβελος, η ειδική γραμματέας κα Μαρία Μπακάλου, ο έφορος κ. Ανδρέας Σκουλάξινος, ο κ. Κώστας Βερνίκος (πρόεδρος του Σ. Σαγκριωτών), ο κ. Ιωάννης Ρήγας και η κα Κατερίνα Τσάφου- Στεφάτου (εκπρόσωπος του Σ. Δανακιωτών). Χαιρετισμό απέστειλε ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, κ. Δημήτρης Καπούνης.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης, κα Αναστασία Δεουδέ, Γεωπόνος-Εκπαιδευτικός, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους δίνει το στίγμα της πολιτιστικής εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της έκδοσης των ΝΑΞΙΑΚΩΝ, για την επιστημονική έρευνα. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), κ. Μανώλης Καλαϊτζής,  παρουσιάζει μια αναδρομή στην εκδοτική πορεία των Ναξιακών, από τον Μάρτιο του 1985. Την περίοδο αυτή, και ως το 1994, τα Ναξιακά εκδίδονται ως διμηνιαίο περιοδικό (Μάρτιος-Απρίλιος 1985 κ.ο.κ.). Η πρώτη επιτροπή εκδόσεως ήταν οι κ.κ.: Δ. Μανδηλαράς, Μ. Ναυπλιώτης, Ν. Κεφαλληνιάδης, Ει. Μαστοροπούλου, Κ. Τσεσμελή, Μ. Μανωλάς, Κ. Α. Κατσουρός. Η έκδοση του περιοδικού σταμάτησε από το 1994, για έξι χρόνια και επανεκδίδεται ως τριμηνιαίο περιοδικό από το 2001 έως το 2011. Από το 2011 έως σήμερα τα ΝΑΞΙΑΚΑ εκδίδονται ως επετηρίδα.
 Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, για τις πρωτότυπες εργασίες που περιλαμβάνονται στον 7ο τόμο μίλησαν ο κ. Χαράλαμπος Μπαμπούνης, καθηγητής Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, ο κ. Παναγιώτης Καμηλάκης, λαογράφος, πρώην Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και η κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Οι ομιλητές περιέγραψαν, εύστοχα, το περιεχόμενο του τόμου, το οποίο καλύπτει ευρύ φάσμα επιστημονικών θεμάτων. Ειδικότερα,  περιέχονται οι θεματικές: Ιστορία και Ιστορικά Τεκμήρια, Λαογραφία, Γλωσσολογία, Σύγχρονες εκφράσεις και Νεωτερικές Πηγές του Ναξιώτικου πολιτισμού, Σύγχρονες Προσωπικότητες της Νάξου, Συναντήσεις, Νομολογία, Σχολεία εν δράσει, Βιβλιοπαρουσιάσεις, Αρχειοφυλάκειον.
Εκ μέρους της Επιτροπής Εκδόσεως των Ναξιακών, την εκδήλωση χαιρέτησε η κα Ελένη Βελώνη, η οποία υπογράμμισε την απήχηση που έχει η επιστημονική επετηρίδα στους ερευνητές που επιθυμούν να παρουσιάσουν τις πρωτότυπες μελέτες τους, για τη Νάξο. Ήδη, για το επόμενο τεύχος έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους τριάντα μελετητές και καθώς, στον κάθε τόμο μπορούν να παρουσιαστούν έως εικοσιπέντε εργασίες, οι υπόλοιπες  θα αποτελέσουν ύλη του   μεθεπόμενου τόμου.
Μετά το πέρας της παρουσίασης, προσφέρθηκαν στους παρευρισκομένους παραδοσιακά ναξιώτικα ποτά, αναψυκτικά, γλυκά και αλμυρά εδέσματα, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.ΝΑ.Σ.. Τα μέλη του Συμβουλίου  ευχαριστούν όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης και όσους παρευρέθηκαν σε αυτήν ευχόμενοι «καλοτάξιδος» ο 7ος τόμος των Ναξιακών. Ο τόμος διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία της Νάξου: ZOOM και ΠΑΛΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ και στα γραφεία της Ο.ΝΑ.Σ..
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                                                                                         Η Γ. Γραμματέας                              
  Μανώλης Καλαϊτζής                                                                                      Ευανθία Ζιούλη 




Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Εδώ εμφανίζονται επιτέλους οι φερόμενοι συντάκτες του Δελτίου Τύπου, ο πρόεδρος και η γραμματέας της ΟΝΑΣ και έτσι αναλαμβάνουν την ευθύνη γι' αυτά που (τους) γράφουν, παραπλανώντας όσους δεν ήταν στην παρουσίαση. Έτσι τους τα έγραψαν (για όποιους ξέρουν το επίπεδο και τις λειτουργίες της ΟΝΑΣ), έτσι τα έστειλαν. Αν ήταν δημοσιογραφική κάλυψη, αυτή δεν θα διαστρέβλωνε και ωραιοποιούσε τόσο συνειδητά και βάναυσα την πραγματικότητα. Για όποιον ήταν εκεί και όποιον έχει παρακολουθήσει παρόμοιες παρουσιάσεις, το fake news είναι προφανές. Μιλά για "μεγάλη επιτυχία" το Δελτίο, όταν οι παριστάμενοι ήταν σχεδόν όσοι "επώνυμοι" αναφέρονται στο...ρεπορτάζ των οργανωτών. Πρώην, νυν και ευέλπιδες πολιτευτές και λίγοι εκπρόσωποι συλλόγων και παρατρεχάμενοι στο αραιό ακροατήριο. Ούτε καν καθηγητές πανεπιστημίου, πλην Ιωάννη Προμπονά. Απών σχεδόν όλος ο επιστημονικός, ο πνευματικός κόσμος των Ναξιωτών της Αθήνας. Απών ο απλός Ναξιώτης. Η κατάντια είναι ότι από διμηνιαίο και τριμηνιαίο περιοδικό, ζωντανό, εύχρηστο, με ποικίλη ύλη, μεγάλη κυκλοφορία και ανταπόκριση, στενό σύνδεσμο με την επιστημονική και λογοτεχνική κοινότητα της Νάξου, τα ΝΑΞΙΑΚΑ κατάντησαν ένα βαρύ και ασήκωτο, απρόσιτο, κοινότοπο και προβλέψιμο θεματικά σύγγραμμα, ήκιστα χρήσιμο στους ερευνητές, στους φιλαναγνώστες, στους συλλόγους της Νάξου και τα μέλη τους, στα σχολεία, στους ασκούντες εφαρμομένη πολιτική για τη Νάξο σε πολλούς τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού. Το αυτο-λιβάνισμα (χωρίς, αυτή τη φορά, τη συμμετοχή του πανταχού παρόντος...συλλογικού ιερέως Λογαρά) δεν ωφελεί στο να δει κανείς την πραγματικότητα, την ποιότητα της ύλης, τους στόχους και τη μελλοντική πορεία. Πώς μετριέται, άραγε, η απήχηση της επετηρίδας; Γιατί μου φαίνεται αστείο αυτό που ανέφερε η κα Βελώνη. Ο ταπεινός μπουφές στο τέλος, ναι, ήταν γευστικότερος και ωφελιμότερος από το κυρίως μενού... Ίσως γι' αυτό πήγαν κάποιοι, αφού η ΟΝΑΣ το τόνιζε στη σχετική ανακοίμωση για προσέλκυση...πελατών. Δίκαια είναι συνοφρυωμένα τα πορτρέτα των άξιων λογοτεχνών στον τοίχο της αίθουσας της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Με αυτά που βλέπουν και ακούν δεν έχουν καμιά σχέση. Άλλωστε, η λογοτεχνία είναι ξένη στις σελίδες των τωρινών ΝΑΞΙΑΚΩΝ. Ευτυχώς, τη διασώζουν τα ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ? ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΥΣ ΞΕΡΩ. ΕΧΩ ΛΑΘΟΣ;