Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2018

Ο WD μετατρέπει το ξενοδοχείο - φάντασμα της Νάξου σε έργο τέχνης

Third Eye, 2018


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΜΕΤΗΣ
Ο WD μετατρέπει ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο μέσα στο κεδρόδασος του Αλυκού Νάξου σε ένα τεράστιο υπαίθριο έργο τέχνης - Οι Απείθαρχες Μέρες δίνουν νέο χρώμα στο καλοκαίρι μας - Δείτε τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη από το Μπαλί
Ο WD είναι δικαίως, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους street artists των τελευταίων ετών, ενώ αγαπά ιδιαιτέρως τη χώρα μας μιας και τα τελευταία χρόνια έχει ως βάση του την Αθήνα. Έργα του έχουν γίνει "σήμα κατατεθέν" του κέντρου των Αθηνών τα χρόνια της κρίσης, ενώ η περίφημη "κουκουβάγια" του στη διασταύρωση των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου, έγινε παγκόσμιο viral.
Φέτος, ο Wild Drawing επέστρεψε στη Νάξο μετά από τρία χρόνια, αυτή τη φορά ως επίσημος προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Νάξου 2018. Στο solo project με τίτλο Unruly Days (Απείθαρχες Μέρες) ο WD παρουσιάζει μια .....
σειρά τοιχογραφιών στο ίδιο σημείο που είχε αφήσει το στίγμα του το 2015, στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στο Αλυκό της Νάξου, τότε που είχε αφιερώσει ένα υπέροχο έργο του στις ψυχές που χάνονται στο Αιγαίο.
Το εγκαταλειμμένο συγκρότημα τον ενέπνευσε και πάλι. Δουλεύοντας για μία εβδομάδα σε μια ανοιχτή γκαλερί, προσβάσιμη σε όλους, παρουσιάζει την τέχνη του που επικοινωνεί άμεσα, γίνεται σημείο αναφοράς και τελικά αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και του χώρου.
Τα έργα του WD στο Unruly Days χαρακτηρίζονται από τον πειραματικό χαρακτήρα τους, την ελεύθερη δημιουργία και τη συνομιλία με το περιβάλλον. Αποτελούν μια διαφορετική ανάγνωση του Around and About (Στη Νάξο Πέριξ), μιας εικαστικής έκθεσης που αναπτύσσεται με επικέντρο τον Πύργο Μπαζαίου, στα πλαίσια του 18ου Φεστιβάλ Νάξου.
Ένα ενιαίο έργο τέχνης που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα σε αυτή τη μορφή: ένας καλλιτέχνης, δημιουργεί πολλαπλές τοιχογραφίες σε ένα σημείο, μετατρέποντάς το τελικά σε μια open gallery.
Επιμέλεια project, NojNop.
Παράλληλα και μέχρι 27/09/2018, συνεχίζεται η έκθεση με ζωγραφικά έργα του WD στον Πύργο Μπαζαίου.
Τα Murals με τη σειρά που παρουσιάζονται παρακάτω:
- Third Eye, 2018
- Sea Breeze, 2018
- Madness, 2018
- Elf, 2018
- Beaching, 2018
- Study, 2018
- Expectancy, 2018
- Dragon (installation), 2018
- Unconditional Love, 2015
- No Place Like Home, 2015
- Screams from the Mediterranean seabed, 2015
Third Eye, 2018 ©WILD DRAWING
Sea Breeze, 2018
Sea Breeze, 2018 ©WILD DRAWING
Madness, 2018
Madness, 2018 ©WILD DRAWING
Elf, 2018
Elf, 2018 ©WILD DRAWING
Beaching, 2018
Beaching, 2018 ©WILD DRAWING
Study, 2018
Study, 2018 ©WILD DRAWING
Expectancy, 2018
Expectancy, 2018 ©WILD DRAWING
Dragon (installation), 2018
Dragon (installation), 2018 ©WILD DRAWING
Αλυκό: Η περιοχή στο Αλυκό φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα κεδροδάση που υπάρχουν στην Ελλάδα, με έκταση μεγαλύτερη από 1000 στρέμματα, κυρίως με κέδρους και σχίνους. Οι κέδροι ως θάμνοι ή δέντρα, φτάνουν κάποιες φορές τα 4-5 μέτρα ύψος και έχουν ηλικία πάνω από 300 χρόνια. Το κεδροδάσος είναι καταφύγιο πουλιών και ζώων και χαρακτηρίστηκε ως περιοχή του Δικτύου NATURA 2000.
Το ξενοδοχείο ξεκίνησε μέσα στη χούντα, ήταν επένδυση Βέλγων, με πολλές καταπατήσεις, παράνομες άδειες (εκχέρσωσης, καταπάτησης αιγιαλού και παραλίας, οικοδόμησης κατά παρέκκλιση σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων απ’ τη γραμμή αιγιαλού κ.λπ.) που τους χορηγήθηκαν εκείνη την εποχή. Ακόμη και η αρχαιολογική υπηρεσία σιώπησε στις γραπτές καταγγελίες πολιτών για την καταστροφή του νεκροταφείου της πρωτοκυκλαδικής περιόδου που υπήρχε μέσα στο Αλυκό - καταγγέλθηκε τότε ότι λεηλατήθηκαν και εξαφανίστηκαν 13 πανάρχαιοι τάφοι.
Έργα τέχνης σαν αυτά του WD δίνουν νέα πνοή σε έναν τόπο που απειλείται από την αλόγιστη εμπορευματοποίηση και μια ενδεχόμενη αμετάκλητη οικολογική καταστροφή του φυσικού τοπίου.
Unconditional Love, 2015
Unconditional Love, 2015 ©WILD DRAWING
No Place Like Home, 2015
No Place Like Home, 2015 ©WILD DRAWING
Screams from the Mediterranean seabed, 2015
Screams from the Mediterranean seabed, 2015 ©WILD DRAWING
Πώς ήταν το ξενοδοχείο πριν:
Ο WD μετατρέπει το ξενοδοχείο - φάντασμα της Νάξου σε έργο τέχνης

To Who is Who

O WD (Wild Drawing) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπαλί της Ινδονησίας κι έχει πτυχία στις Καλές Τέχνες και στις Εφαρμοσμένες Τέχνες. Η δράση του στο δρόμο ξεκινάει το 2000, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν έπαψε να δουλεύει στο εργαστήριό του. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις κι έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ή graffiti / street art φεστιβάλ, σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική.
Το καλλιτεχνικό και κοινωνικό του background Ανατολής - Δύσης συνδυάζεται με μοναδικό τρόπο κι αυτό είναι που κάνει τα έργα του ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα. Ο Wild Drawing εστιάζει στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες με κύριο μέσο για τη δημιουργία τους ρολό και spray, ενώ προσπαθεί πάντα να αλληλεπιδρά με το σημείο όπου εργάζεται ενσωματώνοντας διάφορα στοιχεία που υπάρχουν σ᾽αυτό, ώστε να υπάρχει τελικά αρμονία ανάμεσα στο έργο και το σημείο που αυτό δημιουργήθηκε. Η δουλειά του που χαρακτηρίζεται από στοιχεία ρεαλισμού, κυρίως αναμορφική, είναι επηρεασμένη από Comics, Graphic Novels και Fantastic Art ενώ κοινωνικά φαινόμενα, lifestyle, φύση και τέχνη αποτελούν πηγές έμπνευσής του.
Αυτό που αγαπάει στο δρόμο είναι η ελευθερία έκφρασης, η επικοινωνία του με τον κόσμο και βέβαια το γεγονός ότι η Street Art είναι προσβάσιμη στον οποιοδήποτε χωρίς κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς ή άλλους περιορισμούς. Επιπλέον, μέσα από τη δουλειά του στο δρόμο έχει την ευκαιρία μιλήσει για το μεγάλο θέμα της επανοικειοποίησης του Δημόσιου Χώρου. Όλα αυτά αντισταθμίζουν τον εφήμερο χαρακτήρα της τέχνης του - αν τον ενδιέφερε να κάνει έργα που να αντέχουν στο χρόνο, θα έκανε μόνο πίνακες.
Ο WD τα τελευταία χρόνια έχει ως βάση του την Αθήνα.
Περισσότερα για τον καλλιτέχνη στους παρακάτω συνδέσμους:
wdstreetart.com
instagram.com/wd_wilddrawing
facebook.com/wdstreetart


ΠΗΓΗ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :