Πέμπτη, Απριλίου 12, 2018

Εκδήλωση - Έκθεση για την ανασκαφή στη Στελίδα | Σάββατο 14 Απριλίου στις 20:00| | Σχολή Ουρσουλινών



 Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Στελίδας Νάξου παρουσιάζουν: «Νεάντερταλ στη Νάξο! Η προϊστορική Αρχαιολογία της Στελίδας», με συναρπαστικά νέα δεδομένα για την αρχαιότερη θέση και τους πρωιμότερους ανθρώπους στις Κυκλάδες!  Πρόκειται για την πρώτη δημόσια έκθεση για τις παγκόσμιας εμβέλειας ανακαλύψεις από τη Στελίδα.

Το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Στελίδας Νάξου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να υποδεχθεί το κοινό στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση (ομιλία και έκθεση ενημερωτικού υλικού) για την ανασκαφή στη Στελίδα, στις 14 Απριλίου 2018 στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Νάξου (πρώην Σχολή Ουρσουλίνων). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν ειδικές παρουσιάσεις από τον συν- διευθυντή του προγράμματος Δρ Τρίσταν Κάρτερ και τον Δρ Στέλιο Λεκάκη, ειδικό στη.....
ναξιακή πολιτιστική κληρονομιά.

Η έκθεση για την προϊστορία της Νάξου «Νεάντερταλ στη Νάξο! Η προϊστορική Αρχαιολογία της Στελίδας» θα διαρκέσει και θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις 14 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου 2018 στη Σχολή Ουρσουλινών.

Εγκαίνια Έκθεσης: 14 Απριλίου 2018 στις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Νάξου (πρώην Σχολή Ουρσουλίνων)


Με την υποστήριξη του κ. Μανώλη Μαργαρίτη, Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στόχος των αρχαιολόγων που οργάνωσαν την έκθεση είναι να μοιραστούν τις ρηξικέλευθες ανακαλύψεις με το τοπικό και διεθνές κοινό. Για τους αρχαιολόγους, αποτελεί ιδανική ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στη Στελίδα.

Από το 2013, το ΣΝΑΠ αποτελεί συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, με βασικά μέλη του από τον Καναδά, την Ελλάδα, Γαλλία, Σερβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί διαφορετικές επιστημονικές μεθόδους για τη χαρτογράφηση, ανασκαφή, περιγραφή και χρονολόγηση της προϊστορικής λατόμησης και παραγωγής εργαλείων στη Στελίδα, μια εξαιρετικά σπάνιου τύπου αρχαιολογική θέση  που δεχόταν επισκέψεις από διαφορετικά είδη ανθρώπων τουλάχιστον επί 250.000 χρόνια.

“Η ίδια η ποσότητα αυτού του υλικού στη Στελίδα είναι εντυπωσιακή και αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τη διερεύνηση της Παλαιολιθικής συμπεριφοράς πέραν της εξέχουσας σπουδαιότητας της θέσης ως μαρτυρίας της παρουσίας ανθρωπίδων στα νησιά.” – Curtis Runnels, Καθηγητής Αρχαιολογίας, Boston University


Για τυχόν διευκρινήσεις απευθυνθείτε:
Dr Tristan Carter, συνδιεθυντής ΣΝΑΠ
9055259140 εσωτ 23910

Jason Lau, Μέσα & Επικοινωνία

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Μπείτε στον διάλογο χρησιμοποιώντας #SNAPNaxos!
Facebook: @snaparchaeology

Πρόσθετα στοιχεία:
Συν- επιμελητής έκθεσης: Δρ Tristan Carter, συν- διευθυντής του ΣΝΑΠ από το 2013, και Αναπληρωτής Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster University.
Συν- επιμελήτρια έκθεσης:  Shannon Crewson, μεταπτυχιακή φοιτήτρια (Πρόγραμμα Μουσειολογίας), Πανεπιστήμιο Toronto, μέλος του ΣΝΑΠ από το 2015.
Σχεδίαση έκθεσης: Jason Lau, BA (Hons), Ανθρωπολογία & Πολυμέσα,  Πανεπιστήμιο McMaster, μέλος του ΣΝΑΠ από το 2016.

Μεταφράστριες έκθεσης: Κλαίρη Γιαννίρη, υπ. Διδάκτωρ Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, ΕΚΠΑ, μέλος του ΣΝΑΠ από το 2015, Δρ Βάγια Μαστρογιαννοπούλου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, μέλος του ΣΝΑΠ από το 2013.

Συν- διευθυντές Προγράμματος:
Δρ Tristan Carter, Άγγλος αρχαιολόγος που εργάζεται στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες από το  1994, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας, McMaster University (Ontario, Canada).
Δρ Δημήτριος Αθανασούλης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων από το 2014, ειδικός στη Βυζαντινή αρχαιολογία των Κυκλάδων και της Πελοποννήσου.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :