Τετάρτη, Ιανουαρίου 31, 2018

Έκοψε την πίτα της η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών

Στις 25 Ιανουαρίου 2018 το απόγευμα η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών  «έκοψε» την βασιλόπιτά της στη φιλόξενη αίθουσα του Συνδέσμου Συριανών, παρουσία πολλών μελών και φίλων της.
Στην αρχή ο Πρόεδρος της Εταιρείας Καθηγητής κ. Δημήτριος Στυλ. Κορρές, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στην ιστορία της εκδήλωσης και την προσήλωση της Εταιρείας στην διατήρηση της παράδοσης. Ακολούθως αναφέρθηκε στην πορεία της.....
Εταιρείας και στους σκοπούς της απευθύνοντας πρόσκληση στους Κυκλαδίτες να πυκνώσουν τις τάξεις της. Η Εταιρεία, όπως  είπε,  συνεχίζει την ιστορική πορεία της από την ίδρυσή της το 1958 μέχρι σήμερα «με τους αυτούς στόχους και καλεί τους απανταχού Κυκλαδίτες και ιδιαίτερα τους νέους, να έλθουν κοντά. Η Νεολαία των Κυκλάδων, είπε, αποτελεί μία μεγάλη δύναμη και είμαι βέβαιος ότι έχει να παίξει ένα ισχυρό ρόλο στην προσπάθειά μας αυτή».
Τέλος, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων της Εταιρείας για το 2018. Θα γίνουν τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη των προηγούμενων προέδρων της Εταιρείας Νικολάου Ξυπνητού και Εμμανουήλ Μαρμαρά. Επίσης θα γίνει τιμητική εκδήλωση για την επιφανή Αρχαιολόγο κ. Λίλα Μαραγκού. Προγραμματίζεται επίσης εκδήλωση  στη μνήμη του διακεκριμένου συγγραφέα αείμνηστου Ανδρέα Δρακάκη (στη Σύρο) και εκδήλωση για την ανάγκη προστασίας του ιστορικού Νεκροταφείου της Σύρου. Επίσης η Εταιρεία προτίθεται, σε ειδική εκδήλωση, να εορτάσει την 60ή επέτειο της ιδρύσεως της.
    Ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Αρχαιολόγος κ. Γιώργος Γαβαλάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη διάσωσης του ιστορικού Νεκροταφείου της Σύρου, πολύτιμου μνημείου, και κάλεσε τούς παρόντες να υπογράψουν σχετικό ψήφισμα (το οποίο και υπεγράφη). Τόνισε επίσης την ανάγκη να συμβάλουν οι πολιτικοί και οι άλλοι Κυκλαδίτες στην προβολή και επίλυση πολιτιστικών θεμάτων των Κυκλάδων.  Επίσης ο κ. Γαβαλάς αναφέρθηκε στις εκδόσεις των βιβλίων που προγραμματίζει η Εταιρεία να κάνει κατά το 2018 (πρακτικά Γ΄ Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, δύο νέους τόμους της Επετηρίδας Κυκλαδικών Μελετών και το έργο «Κυκλαδικά» του αειμνήστου Εμμανουήλ Μαρμαρά). Κάλεσε μάλιστα τους Κυκλαδίτες να βοηθήσουν οικονομικά την έκδοση των έργων αυτών.
   Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κ. Κορρές, μαζί με τον Αντιπρόεδρο κ. Νικόλαο Κουτρουμπή έκοψαν την πίτα. Τυχερή της βραδιάς η κυρία Κούλα Χρυσού, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας. Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Νίκος Συρμαλένιος και Γιάννης Βρούτσης, οι Ακαδημαϊκοί κ.κ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος  και Νικήτας Αλιπράντης, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και η κ. Θεοδ. Παναγοπούλου,  πολλοί άλλοι Κυκλαδίτες  και φίλοι της Εταιρείας και των Κυκλάδων. Από τούς Κυκλαδικούς Συλλόγους παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλάδων (ΟΣΥΜΙΚ) κ. Πασχάλης Συρίγος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) κ. Μανώλης Καλαϊτζής, ο Πρόεδρος των εν Αθήναις Τηνίων κ. Μανώλης Σκαρής και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου (ΕΚΥΤ) κ. Στέφανος Λέπουρας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών κ. Δημήτριος Βαφίας. Επίσης παρέστησαν και εκπρόσωποι πολλών άλλων Κυκλαδικών Συλλόγων. Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι παρευρεθέντες βουλευτές και κάποιοι άλλοι Κυκλαδίτες. Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ. Δημήτρης Βαρθαλίτης πληροφόρησε τούς παρευρεθέντες ότι επανήρχισε την επανέκδοση του πολιτιστικού περιοδικού "Συριανά Γράμματα". Ο Πρόεδρος της ΟΣΥΜΙΚ κ. Πασχάλης Συρίγος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα (που θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους) με επιλογή δυο μικρών νησιών των Κυκλάδων για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σ’ αυτά και προκειμένου να συγκρατηθούν οι κάτοικοι εκεί και να μην ερημωθούν τα μικρά νησιά. Επίσης είπε ότι υπάρχει η προοπτική να διευρυνθεί η Ομοσπονδία των Συλλόγων των μικρών νησιών των Κυκλάδων με την εισδοχή και μεγαλύτερων νησιών.
Στην εκδήλωση, εκτός των προαναφερθέντων, παρευρέθησαν και οι κ.κ. Αντώνης Χωριανόπουλος,  Κώστας Σιδερής,  Ιάκωβος Ναυπλιώτης, Βασίλειος Φραγκουλόπουλος, Αντώνης Τζιώτης, Στυλιανός Κορρές, Διονύσιος-Ᾱνδρέας Αλιπράντης,  Μάρκος Ρούσσος. Επίσης  ο κ. και η κ. Αργυρίου Σοφάκη, ο ιατρός κ. Θ. Πιτταράς, ο κ. Σπύρος Κάλμπαρης, η κ. Ευαγγελική Λυγνού, η κ. Μαρία Γρυπάρη (Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μύλων), η κ. Ελένη Χαλκουτσάκη, η κ. Άννα Λέκκα, η κ. Αικατερίνη Κανακάρη και τα μέλη του Δ.Σ. (πέραν των προαναφερθέντων): κ. Ευαγγελία Κασιμάτη και οι κκ. Νικόλαος Χρ. Αλιπράντης, Ιωάννης Λογαράς, Γεράσιμος-Θεόδωρος Μαγκανιώτης, Γιώργος Πάλλης, Στέφανος Προβελέγγιος, Ιάκωβος Ρήγος, Λεονάρδος Χατζηανδρέου καθώς και πολλοί άλλοι Κυκλαδίτες και φίλοι των Κυκλάδων. Στους παρευρεθέντες προσφέρθηκε κέρασμα.
Ήταν μια ωραία και αξιόλογη εκδήλωση που ανέδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης και της δράσης του σημαντικού επιστημονικού και πολιτιστικού φορέα, της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών.

Για την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                  Δημήτριος Κορρές    Γεώργιος Γαβαλάς










Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :