Κυριακή, Οκτωβρίου 29, 2017

Εντυπωσιακή ομιλία της κ. Αικατερίνη Παπαθωμά-Μαστοροπούλου για την ελληνική γλώσσα και παιδεία

Μια εντυπωσιακή ομιλία γεμάτη παλμό με θέμα: «Γλώσσα, Παιδεία και Εθνική Ταυτότητα» σχετικά με την ελληνική πραγματικότητα, πραγματοποίησε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 το απόγευμα, στη μεγάλη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, στην Αθήνα, η εκλεκτή επιστήμονας και Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αικατερίνη Παπαθωμά-Μαστοροπούλου, σύζυγος του .....
αρχαιολόγου και γνωστού και εκλεκτού επίσης ερευνητή, συγγραφέα και συμπολίτη κ. Γιώργου Μαστορόπουλου.
Στην αρχή της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου, ο πρόεδρός του κ. Αντώνης Τζιώτης παρουσίασε το θέμα της ομιλίας και την ομιλήτρια. Στο βήμα τον διαδέχτηκε ο διακεκριμένος καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και το επιστημονικό έργο της κ. Παπαθωμά-Μαστοροπούλου και αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας.
Η κ. Παπαθωμά-Μαστοροπούλου στην ομιλία της κατόπιν εξέφρασε τη θλίψη της για την υποβάθμιση της ελληνικής γλώσσας, γεγονός που διαπιστώνεται από τον βαθμό γνώσης της γλώσσας και την ποιότητα των γραπτών κειμένων ακόμη και αυτών των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής. Μίλησε με θαυμασμό για τη συνέχεια και ενότητα της ελληνικής γλώσσας (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) την οποία έχουν υμνήσει διακεκριμένοι Έλληνες λογοτέχνες και διανοητές, την οποία όμως υποτιμά το σημερινό σύστημα διδασκαλίας της στη χώρα μας. Διακεκριμένοι ξένοι ερευνητές, επίσης, εκφράζουν τον θαυμασμό τους και τονίζουν τη σπουδαιότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, την οποία όμως υποτιμά το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, γεγονός που οδηγεί και στην υποβάθμιση των κλασσικών σπουδών, πράγμα που δεν ωφελεί καθόλου την Ελλάδα. Το πάθος της ομιλήτριας για την προάσπιση της ελληνικής γλώσσας μεταδόθηκε και στο ακροατήριο που παρακολούθησε την ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη αυτή ομιλία της διακεκριμένης επιστήμονος.
Τέτοιες σπουδαίες ομιλίες είναι πάντα χρήσιμες για να μας δείχνουν το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον, αξιοποιώντας τη γλώσσα, την παράδοση και την ιστορία του ελληνικού έθνους, μια ομιλία που ήταν και σχετικά επίκαιρη γιατί , όπως είπε και ο κ. Τζιώτης, πραγματοποιήθηκε κατά τις παραμονές του εορτασμού της επετείου του ηρωικού έπους του 1940.

Γιάννης  Λογαράς 

     Φιλόλογος





Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :