Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2017

Απολογισμός εθελοντικής δράσης για τα Βυζαντινά μνημεία της Τραγαίας

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση του συλλόγου μας, που αφορούσε στο άνοιγμα – φύλαξη του βυζαντινού ναού του Αγ. Γεωργίου Διασορίτη στο Χαλκί, από φοιτητές αρχαιολογίας με ειδίκευση στις βυζαντινές σπουδές, συνεπικουρούμενους από ομάδες εθελοντών μελών και φίλων του συλλόγου μας. Οι φοιτητές επελέγησαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τη φιλοξενία και όλα τα έξοδα μετακίνησης και....
σίτισης είχε αναλάβει ο σύλλογός μας, χάρη στις δωρεές των επισκεπτών του ναού του Διασορίτη των περασμένων δύο ετών.
Φέτος για πρώτη φορά ήταν επισκέψιμος και ο ναός του Ταξιάρχη στα Μονοίτσιαμετά τις 9 Ιουλίου που πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του ναού από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίαςκ.Καλλίνικο και μετά από χρόνια εργασιών αναστήλωσης από την ΕΦΑ Κυκλάδων.
Και οι δύο ναοί άνοιγαν καθημερινά 11:00-14:30 με ελεύθερη είσοδο, ενώ τυπώθηκε και έντυπο σε 7 γλώσσες με πληροφορίες για τους επισκέπτες για τον Άγιο Γεώργιο Διασορίτη.
 Οι εν λόγω δράσεις υλοποιήθηκαν σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά που μας εμπιστεύτηκαν για ακόμα μία χρονιά.Ευχαριστούμε επίσης όλους τους εθελοντές και ιδιαίτερα τους νεαρούς επιστήμονες που ήρθαν στη Νάξο για να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης των βυζαντινών ναών της Τραγαίας, καθώς και τον κ. Γεώργιο Πάλλη, επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ανταπόκριση των επισκεπτών του νησιού αλλά και των κατοίκων του φαίνεται να δικαιώνει την προσπάθεια του συλλόγου καθώς και την εμπιστοσύνη της αρμόδιας αρχής. Το 2015, πρώτη χρονιά, παρά την πιλοτική λειτουργία και την αρχική περίοδο προσαρμογής, το ναό του Διασορίτη επισκέφτηκαν πάνω από 5000 άτομα. Το 2016 ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τους 6600, ενώ στη διάρκεια του χειμώνα 2016-2017 έγιναν εργασίες ενοποίησης μέσω μονοπατιού του Διασορίτη με τον Ταξιάρχη στα Μονοίτσια, επισκευές, τοποθέτηση σήμανσης και καταχώρηση των μνημείων σε ηλεκτρονικά δίκτυα. Δημιουργήθηκαν επίσης υποδομές φιλοξενίας των φοιτητών αρχαιολογίας με τη βοήθεια των οποίων άνοιξαν οι δύο ναοί το καλοκαίρι του 2017. Οι επισκέπτες του Ι.Ν.  Αγ. Γεωργίου Διασορίτη το 2017 έφτασαν τους 11.125 (1η Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου), ενώ του Ι.Ν. Ταξιάρχη τους 5500 (10 Ιουλίου – 31 Αυγούστου)!
Η επιτυχία του εγχειρήματος προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση στοσύλλογό μας. Υπάρχει όμως κάτι απείρως σημαντικότερο: κάθε χρονιά και σε κάθε ναό υπάρχει βιβλίο επισκεπτών όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να σχολιάσει ή να αφήσει τις εντυπώσεις του. Όλα τα σχόλια αποπνέουν εξαιρετική συγκίνηση, θαυμασμό, κατάνυξη και σεβασμό. Όμως μερικές αράδες των βιβλίων είναι συγκλονιστικές σε ανθρώπινη ελπίδα και ψυχική προσφορά. Τις θεωρούμε τις καλύτερες αποσκευές των ανθρώπων από τις δεκάδες χώρες που μας επισκέφτηκαν και την καλύτερη ανταμοιβή του συλλόγου και των εθελοντών μας.

Το Δ.Σ. του
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΑΓΑΙΑΣ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :