Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017

Ρύθμιση σε 100 δόσεις για τα χρέη στους δήμους

Με την πρόσφατη ψήφιση του Ν.4483/2017, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες των ΟΤΑ α’ βαθμού, οφειλές από οποιαδήποτε αιτία (ύδρευση άρδευση και εν γένει όλα τα τέλη, πρόστιμα, φόροι, κλήσεις ΚΟΚ, εισφορές, μισθώματα κλπ.) να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και ....
τις ήδη βεβαιωμένες και αυτές που θα βεβαιωθούν μέχρι 30/09/2017, κατόπιν υποβολής αιτήσεώς τους, ανάλογα έως και 100 δόσεις, με πλήρη απαλλαγή ή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή για όλους, όσους είτε δεν έχουν δηλωμένο το μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητό τους για την επιβολή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), είτε εμφανίζουν διαφορά μεταξύ των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων της οικίας τους με των δηλωμένων στη ΔΕΗ. Και αυτό διότι με βάση τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν.2130/1993, όταν για οποιονδήποτε λόγο (είτε οικειοθελώς δήλωση του υπόχρεου είτε μετά από έλεγχο της υπηρεσίας) γνωστοποιηθούν τα στοιχεία στον Δήμο, μαζί με το τέλος (Δημοτικά Τέλη, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο έως και 200% του Τέλους για μια πενταετία πίσω από την ημερομηνία γνωστοποίησης των στοιχείων.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση και ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων έχουμε πλήρη απαλλαγή ή κατά ποσοστό στα πρόστιμα αυτά.

Σημειώνεται ότι πλέον με το άρθρο 65 του ίδιου νόμου, τα στοιχεία που αφορούν στην ακίνητη περιουσία και στο εισόδημα των υπόχρεων εντός των ορίων της διοικητικής τους Περιφέρειας, μπορούν να δοθούν εντός 30 ημερών με μια απλή αίτηση στους Δήμους, οπότε η διασταύρωση και η σύγκριση των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων, είτε για το Τέλος Καθαριότητας είτε για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, θα μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μια πολύ απλή υπόθεση. Συνεπώς σχετικά νωρίς θα αποκαλυφθούν τα όποια λάθη – εκούσια ή ακούσια – στη δήλωση προς τους Δήμους και θα βεβαιωθούν οι διαφορές με υποχρεωτική επιβολή των νόμιμων προστίμων. Στην περίπτωση όμως της δήλωσής τους τώρα και στα πλαίσια του παραπάνω νόμου, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ.

Καλούμε συνεπώς όλους τους υπόχρεους να προσέλθουν το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου στον Δήμο για να δηλώσουν είτε τα σωστά τετραγωνικά μέτρα της οικίας τους είτε το μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητό τους για την επιβολή ΤΑΠ, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η σύνταξη και βεβαίωση των αντίστοιχων χρηματικών καταλόγων έως το τέλος Σεπτεμβρίου για την ρύθμιση οφειλών.

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στο Πρωτόκολλο του Δήμου, το αργότερο έως 30/11/2017.  




Ο Δήμαρχος
και με ε. ε.


Βαθρακοκοίλης Νικόλαος
Αντιδήμαρχος Οικονομικών

                                        
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :