Δευτέρα, Μαΐου 15, 2017

Δύο νέα σημαντικά λιμάνια στις Κυκλάδες, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δύο λιμενικά έργα, που για πολλά χρόνια έχουν περάσει «δια πυρός και σιδήρου», μπαίνουν επιτέλους στη φάση της ολοκλήρωσης, με την απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να εξασφαλίσει την χρηματοδότησή τους από το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020
 Μετά από δέκα και πλέον χρόνια καθυστερήσεων και εμπλοκών που στέρησαν από τη Σχοινούσα και τη Σίφνο τις ζωτικής σημασίας, για τα δύο νησιά, λιμενικές υποδομές, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει ως φορέας υλοποίησης την ολοκλήρωση των......
δύο λιμανιών.
Πρόκειται για τα έργα  «Νέο Λιμάνι Σχοινούσας» και  «Διαμόρφωση Λιμένος στις Καμάρες ν. Σίφνου», συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ,  τα οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα εντάξει για χρηματοδότηση το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» και ειδικότερα στο πλαίσιο της πρότασης που αφορά στην Ολοκλήρωση, Βελτίωση  ή/και αναβάθμιση διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών λιμενικών συνδέσεων των μικρών νησιών της Περιφέρειας.
Τα δύο λιμενικά έργα που για πολλά χρόνια έχουν περάσει «δια πυρός και σιδήρου», χωρίς θετικό αποτέλεσμα, μπαίνουν επιτέλους στη φάση της ολοκλήρωσης, με την απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως φορέας υλοποίησης των δύο έργων, να εξασφαλίσει την χρηματοδότησή τους από το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Το έργο  της Ολοκλήρωσης νέου λιμανιού Σχοινούσας και οδού πρόσβασης, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, προεντάχθηκε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 1994 – 2000, αλλά μεταφέρθηκε στο επόμενο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2000 – 2006. Η σύμβαση υπεγράφη στις 8 Νοεμβρίου 2006, αλλά η εργολαβία διαλύθηκε και το έργο απεντάχθηκε από το Πρόγραμμα, λόγω της ανάγκης πραγματοποίησης αρχαιολογικών ανασκαφών, που καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν, μετά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης  της Περιφέρειας με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Για το έργο, υπάρχει οριστική μελέτη που χρήζει επικαιροποίησης, έχει υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και βρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η μελέτη του έργου της Βελτίωσης Λιμανιού Καμαρών Σίφνου, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων στις 20 Νοεμβρίου 2006.

Υπήρξε καθυστέρηση στην επιλογή της τεχνικής λύσης που θα μελετηθεί, αφού υπήρχε διαφωνία από τοπικούς φορείς για την προτεινόμενη από την υπηρεσία παρέμβαση βελτίωσης του λιμανιού.  Μετά από σχεδόν δέκα συσκέψεις για το θέμα, υπήρξε συμφωνία για τις παρεμβάσεις στο λιμάνι και ο μελετητής προχώρησε στην εκπόνηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. 
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :