Τρίτη, Μαΐου 16, 2017

Κυκλάδες και Νότιο Αιγαίο στις πρώτες θέσεις βράβευσης με «Γαλάζια Σημαία» - Σε ποιά θέση είναι η Νάξος;

Οι Κυκλάδες και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου συνολικότερα, απέσπασαν κορυφαίες θέσεις βράβευσης στη διεθνή διάκριση «Γαλάζια Σημαία» η οποία αποτελεί παγκόσμιο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές και μαρίνες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τρεις πρωτιές λοιπόν για τα νησιά μας οι οποίες καταγράφονται ως εξής:
Η Σύρος με έξι βραβευμένες παραλίες (Γαλησσάς, Αζόλιμνος, Κίνι, Αγκαθωπές, Βάρη, Φοίνικας), η Σαντορίνη με έξι επίσης παραλίες (Περίσσα, Αγ. Γεώργιος, Βλυχάδα, Περίβολος, Καμάρι 1, Καμάρι 2) και η Πάρος με πέντε παραλίες (Λογαράς, Τσερδάκια, Πούντα, Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή, Λιβάδια) φιγουράρουν σήμερα στις τρεις ανώτερες θέσεις, διαθέτοντας τις περισσότερες βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» παραλίες ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων για το 2017!  Στην 4η θέση η Τήνος(!) με 4 γαλάζιες σημαίες (Δελαβόγια/Aneroussa Beach, Αγ. Πέτρος, Μπατσί, Χρυσή Άμμος)
Η Νάξος που είναι παγκοσμίως γνωστή για  τις μεγαλύτερες και ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας βρίσκεται αρκετά πίσω  από τα άλλα νησιά, λόγω  της αδιαφορίας  των αρμόδιων αρχών, με 3 συνολικά γαλάζιες σημαίες (Αγία Άννα/Μάραγκας, Άγιος Προκόπιος, Άγιος Γεώργιος)
Ωστόσο, στην πανελλαδική κατάταξη βραβεύσεων της χώρας για το 2017, οι διακρίσεις δεν .....
σταματούν εδώ καθώς όλα τα νησιά των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου, κέρδισαν την τρίτη θέση μεταξύ των υπολοίπων περιοχών της Ελλάδας!
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος Γαλάζια Σημαία στη χώρα μας και είναι αξιοσημείωτα θετικά, αν αναλογιστούμε, ότι οι ψηλά στη λίστα βραβεύσεις των νησιών μας, σημειώθηκαν μεταξύ 486 βραβεύσεων ακτών της Ελλάδας, κατατάσσοντας τη χώρα, στη 2η θέση παγκοσμίως θέση ανάμεσα σε 47 χώρες γι αυτή τη χρονιά, καθώς η Ελλάδα άγγιξε το ποσοστό 25% των νέων βραβευμένων ακτών μεταξύ 47 χωρών παγκοσμίως!

Η είδηση αυτή είναι εξαιρετικά ευχάριστη και ελπιδοφόρα για την νησιωτική Ελλάδα γενικότερα, καθώς τα μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διάκριση «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους ταξιδιωτικούς προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους. Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί παγκόσμια εγγύηση υψηλής ποιότητας, καθαρότητας, οργάνωσης, πληροφόρησης, ασφάλειας λουομένων και προστασίας του περιβάλλοντος της ακτής, κριτήρια τα οποία, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους ξένους μελλοντικούς τουρίστες κατά την επιλογή της χώρας και της περιοχής διακοπών τους.

Και μη φανταστεί κανείς ότι η απονομή της «Γαλάζιας Σημαίας» είναι ασήμαντη υπόθεση! Η αυστηρή αυτή διάκριση, έχει διάρκεια ενός έτους και θα πρέπει να εκπληρωθούν συνολικά, 33 υποχρεωτικά και «δύσκολα» κριτήρια και προϋποθέσεις, για να αποκτηθεί από μια παραλία. Πέραν όλων των υπολοίπων προαναφερόμενων κριτηρίων, η ποιότητα των νερών οφείλει να είναι «εξαιρετική»! Καμία άλλη διαβάθμιση ποιότητας, ακόμα και «καλή» δεν είναι αρκετή και αποδεκτή για μια βράβευση. Η τεράστια σημασία που δίνεται στη «Γαλάζια Σημαία» από διεθνή ταξιδιωτικά γραφεία οφείλεται στα υψηλά στάνταρντ της διαδικασίας αλλά και στη διασύνδεσή της με τουριστικούς φορείς. Στην Ελλάδα επί παραδείγματι, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (εθνικός διαχειριστής του Προγράμματος) συνεργάζεται με το Υπουργείο Τουρισμού επισφραγίζοντας κοινούς στόχους και προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

Ιδρυτής και Συντονιστής του Προγράμματος παγκοσμίως, είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE) που εδρεύει στη Δανία με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων (ΔΕΚ) που επίσης εδρεύει στη Δανία, λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις βραβεύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη ΔΕΚ συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Ακτών (EUCC) και το διοικητικό συμβούλιο του FEE.

Μη φανταστεί κανείς όμως ότι με τη βράβευση και την ανάρτηση «Γαλάζιας Σημαίας» στις παραλίες, η διαδικασία έχει λήξει! Επιθεωρητές επισκέπτονται, πολλές φορές απροειδοποίητα, τις βραβευμένες ακτές και ελέγχουν αν εξακολουθούν να τηρούν τα κριτήρια του Προγράμματος επιβάλλοντας κάποιες φορές και αφαίρεση «Γαλάζιας Σημαίας» αν διαπιστωθούν παραβάσεις.
Σπουδαία λοιπόν η διάκριση για τα νησιά των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου, την οποία λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους οι επίδοξοι επισκέπτες της χώρα μας, κάτι που ερμηνεύει βεβαίως και την προτίμησή τους στις ελληνικές θάλασσες αλλά και τη λατρεία τους στο περίφημο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, τα οποία αποτελούν άλλωστε, τον κυριότερο συνήθως λόγο επίσκεψής τους στην Ελλάδα για τις διακοπές τους!
ΘΗΡΑ [6]
Δήμος Θήρας
Περίσσα
Αγ. Γεώργιος
Βλυχάδα
Περίβολος
Καμάρι 1
Καμάρι 2

ΙΟΣ [3]
Δήμος Ιητών
Όρμος
Μυλοπόταμος
Μαγγανάρι

ΜΗΛΟΣ [1]
Δήμος Μήλου
Προβατάς

ΣΙΦΝΟΣ [2]
Δήμος Σίφνου
Καμάρες
Πλατύς Γιαλός

ΠΑΡΟΣ [5]
Δήμος Πάρου
Λογαράς
Τσερδάκια
Πούντα
Μάρπησσα/Χρυσή Ακτή
Λιβάδια

ΝΑΞΟΣ [3]
Δήμος Νάξου
Αγία Άννα/Μάραγκας
Άγιος Προκόπιος
Άγιος Γεώργιος

ΣΥΡΟΣ [6]
Δήμος Σύρου-Ερμούπολης
Γαλησσάς
Αζόλιμνος
Κίνι
Αγκαθωπές
Βάρη
Φοίνικας

ΜΥΚΟΝΟΣ [1]
Δήμος Μυκόνου
Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort

ΤΗΝΟΣ [1]
Δήμος Τήνου
Αγ. Φωκάς/Μαραθιά

ΑΝΔΡΟΣ [4]
Δήμος Άνδρου
Δελαβόγια/Aneroussa Beach
Αγ. Πέτρος
Μπατσί
Χρυσή Άμμος

ΚΕΑ [3]
Δήμος Κέας
Κούνδουρος
Οτζιάς
Γιαλισκάρι
Πηγή: https://parianostypos.gr/index.php/kyklades-aigaio/kyklades-aigaio-koinonia/item/24322-paros-syros-santorini-kyklades-kai-notio-aigaio-figouraroun-stis-protes-theseis-vravefsis-me-galazia-simaia?acm=566_858#sthash.ZRtoTj7z.dpuf
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :