Τρίτη, Μαΐου 16, 2017

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΛΩΡΑΚΑ-ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΚΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΤΟΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΦΥΣΗΣ του Τζακ Λόντον — σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Το αγαπημένο μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον γίνεται παράσταση και ταξιδεύει σε απομακρυσμένες περιοχές, σχολεία, φορείς και ιδρύματα.
Την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 η παράσταση Το κάλεσμα της άγριας φύσης παρουσιάζεται στην Χώρα και σε χωριά της Νάξου, με ελεύθερη είσοδο (ανοιχτές παραστάσεις για το ευρύ κοινό).
Πώς μέσα από τις δυσκολίες ανακαλύπτουμε την εσωτερική μας δύναμη και τον πραγματικό μας εαυτό; Άκου το τραγούδι της.....
δικής σου αγέλης – ομάδας και ανακάλυψε ποιος/ποια είσαι.
Η Στέγη ταξιδεύει και φέτος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε σχολεία, νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, σωφρονιστικά καταστήματα, κατοίκους απομακρυσμένων ή ακριτικών περιοχών, σε όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο θέατρο, καλώντας μας να αφουγκραστούμε Το κάλεσμα της άγριας φύσης. Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθετεί το ομώνυμο αλληγορικό μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον.
Ήρωας της ιστορίας μας είναι ο σκύλος Μπακ, που ζει αμέριμνος στο κτήμα του αφεντικού του, όταν ξαφνικά τον μεταφέρουν στο χιονισμένο Βορρά και τον αναγκάζουν να δουλεύει εξαντλητικά σέρνοντας φορτία με το έλκηθρο. Η ζωή γι’ αυτόν γίνεται δύσκολη, όμως το ξύπνημα των παλιών του ενστίκτων τον δυναμώνει και τον οδηγεί να γίνει ο αρχηγός των σκύλων. Μέσα στα δάση θα ακούσει το κάλεσμα της άγριας φύσης, θα βρει την αγέλη των άγριων λύκων –των προγόνων του– και θα την ακολουθήσει. Σε αυτό το ταξίδι, ο Μπακ συναντά την αληθινή του φύση, γνωρίζει τον πραγματικό του εαυτό και καταφέρνει να βγει μέσα από τα εμπόδια πιο χαρούμενος και δυνατός όσο ποτέ άλλοτε. Στην παράσταση της Στέγης, οι ηθοποιοί ζωντανεύουν τις περιπέτειες του Μπακ μέσα από την αφήγηση και τη μουσική. Στόχος της παράστασης είναι να γνωρίσουν οι θεατές ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και να γοητευθούν από τη μαγεία του σύγχρονου θεάτρου που δημιουργείται με απλά μέσα.
Η παράσταση βασίζεται σε αποσπάσματα της ελληνικής απόδοσης του μυθιστορήματος Το κάλεσμα της άγριας φύσης από το βιβλίο των εκδόσεων Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος (2008, μετάφραση: Θ.Δ. Φραγκόπουλος, επιμέλεια Φλώρα Ορφανουδάκη) και από το βιβλίο των εκδόσεων Μεταίχμιο (2014, μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου).
Σκηνοθεσία, Διασκευή & Μουσική: Ελένη Ευθυμίου Κίνηση: Βιτόρια Κωτσάλου Σκηνικά & Κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού
Ερμηνεύουν οι: Στέφανος Αχιλλέως, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Δήμητρα Κούζα, Τάνια Παλαιολόγου, Αγγέλικα Σταυροπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Γεωργίου, Βοηθός Παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου / POLYPLANITY Productions
Σημείωμα σκηνοθέτη Στο κάλεσμα της άγριας φύσης ο Τζακ Λόντον εμπνέεται από τα προσωπικά του βιώματα και μας μεταφέρει στην Ανταρκτική του 1897. Σε πρώτο επίπεδο το μυθιστόρημα περιγράφει την περιπέτεια όπου ο σκύλος ο Μπακ καλείται να ξεπεράσει τις δυσκολίες της καινούριας του ζωής στον πολικό Βορρά και να καταφέρει να επιβιώσει. Όπως σε όλα τα παραμύθια, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, η ιστορία του Μπακ συμβολίζει την πορεία του κάθε ανθρώπου προς τη μάθηση. Στη θεατρική μεταφορά της ιστορίας επιδιώξαμε να διατηρήσουμε τη λογοτεχνική χροιά του κειμένου, ενώ προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τα πολλαπλά επίπεδα που προσφέρονται. Τα τοπία, οι χαρακτήρες του έργου, η μεταμόρφωση του Μπακ, η σκληρή δουλειά, το χιόνι, οι σχέσεις με τα άλλα σκυλιά, η φύση των λύκων, μεταφέρονται στον θεατή μέσα από την ενεργή παρουσία έξι ηθοποιών. Η ομαδική εργασία, το τραγούδι, η αφήγηση, η ζωντανή μουσική, η έντονη δράση και ο ρυθμός τους πλέκονται και δημιουργούν ατμόσφαιρες μέσα από τις οποίες ξετυλίγεται η ιστορία. Ελένη Ευθυμίου
Πληροφορίες Στέγη Ιδρύματος Ωνάση Συγγρού 107 Πληροφορίες: 210 900 5 800 31 Οκτωβρίου 2016 – 31 Μαΐου 2017
Πρόγραμμα παραστάσεων Νάξου:
Παρασκευή 19 Μαΐου 10:30 | Δημοτικό Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης (παράσταση για τα δημοτικά σχολεία της Χώρας Νάξου)
20:00 | Δημοτικό Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης (ανοιχτή στο ευρύ κοινό)
Σάββατο 20 Μαΐου 10.30 | Εργαστήριο Παιδικής Τέχνης Φιλίππας Φλώρακα - Γιάννη Χάλκου
19.00 | Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο Δαμαριώνα (ανοιχτή στο ευρύ κοινό)
Κυριακή 21 Μαΐου 11.00 | Κεντρική Πλατεία Φιλωτίου Νάξου
http://www.sgt.gr/gre/SPG1831/
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :