Κυριακή, Απριλίου 09, 2017

Παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Μαστρογιάννη Take the Money & Run 2

Η παρουσίαση έγινε στον Πολυχώρο Αίτιον και υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη. Όπως και στο πρώτο βιβλίο Take the Money & Run, μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα πολιτικής, οικονομίας, κοινωνίας αλλά και παιδείας.
Φωτεινή Μαστρογιάννη – οικονομολόγος, καθ. ΜΒΑ, συγγραφέας:
"Η προσπάθεια του Take the money & run είναι μία πράξη μη συμμόρφωσης στο δόγμα του σοκ και ανάπτυξης της κριτικής σκέψης. Τόσο εγώ όσο κυρίως οι προσκεκλημένοι μου είναι.....
άτομα που στον καιρό αυτής της πολυεπίπεδης κρίσης, θέτουν σημαντικά ερωτήματα.
Το Take the Money & Run No2 αποτελείται κυρίως από συνεντεύξεις και σε μικρότερο βαθμό από δικά μου κείμενα γιατί  όλο το διαθέσιμο υλικό θα το έκανε απαγορευτικό στον όγκο του και στην τιμή του και συνεπώς δεν θα μπορούσαν να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.


Το δεύτερο μέρος αποτελείται από μερικά από τα σύντομα κείμενά μου τα οποία πλέον υπερβαίνουν τα 150. Ο λόγος που συνέχισα να γράφω δικά μου άρθρα είναι κυρίως γιατί μου ζητήθηκε από φίλους που παρακολουθούσαν τη διαδικτυακή μου εκπομπή και ήθελαν να γνωρίζουν και τη δική μου οπτική στα πράγματα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τιμήσω όλους τους φίλους δημοσιογράφους και κυρίως μπλόγκερς που τα αναδημοσιεύουν σε τακτική βάση όπως είναι η Τρικλοποδιά, ο Πρωταγόρας, το Hellenic Media Group, το Περί Τέχνης ο Λόγος, Αττικά Νέα, η Εφημερίδα Κοζάνης, ο Τύπος Πειραιώς, το Secret Real Truth, το Pentapostagma, η  Ελεύθερη Ζώνη, ο Θάνος Εύη Κουκ Φάμιλυ, το McNews, το Ploumistos, ο Ακτιβιστής, ο Γερομοριάς, Kivotosblog, Sahiel, το μπλογκ του Βύρωνα, DerKamerad  καπ – είναι τόσο πολλοί, που πραγματικά τους ευχαριστώ όλους για την τιμή που μου κάνουν από τα βάθη της καρδιάς μου.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, τα άρθρα μου συνδυάζουν τα συμπεριφοριστικά οικονομικά και τη γνώση μου στην επικοινωνία και στο μάρκετινγκ αλλά και τις σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας προκειμένου να δώσω μία απάντηση σε ερωτήματα που ταλανίζουν τόσο εμένα αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου. Έτσι προσπάθησα να εξηγήσω φαινόμενα όπως είναι η χειραγώγηση, η απάθεια, το σύνδρομο του μεσσία, ο φόβος, η συμπεριφορά των μαζών αλλά και η φτώχεια κτλ. μέσα από το πρίσμα του σύγχρονου οικονομολόγου που παρατηρεί και αντιλαμβάνεται τις τάσεις της εποχής του.
Τα συμπεράσματα πολλά και η πολύωρη μελέτη που συνοδεύει το κάθε άρθρο με βοήθησαν να κατανοήσω την κατάσταση της σύγχρονης ελληνικής αλλά και παγκόσμιας κοινωνίας. Σε μεγάλο μέρος, αυτά τα συμπεράσματα δεν είναι αισιόδοξα αλλά όπως τραγούδησε και ο Διονύσης Σαββόπουλος "η Ελλάδα που αντιστέκεται η Ελλάδα που επιμένει κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει" πλέον θεωρώ ότι  έχουμε καταλάβει και που πηγαίνουμε και που πατάμε και έτσι  ο μοναδικός μονόδρομος που έχουμε είναι αυτός της αντίστασης στον αφανισμό.


Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρ. πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας:

Όταν πριν 2 περίπου χρόνια με βρήκε, ή μάλλον με ξαναβρήκε, η Φωτεινή μέσα από το Διαδίκτυο, έδωσα την πρώτη μου, ας πούμε, μια και  έτσι είθισται να λέγεται, συνέντευξη, έχοντας την εντύπωση ότι η όλη διαδικασία της εκπομπής, έχει περιορισμένη εμβέλεια. Ωστόσο, οι πολύπλευρες ικανότητες της Φωτεινής καθιέρωσαν την αρχικά, χαμηλής πλεύσης αυτή εκπομπή, σε κάτι σημαντικότερο.  Στη δεύτερη, λοιπόν, συνέντευξή μου στη Φωτεινή μπόρεσα να  διαπιστώσω την   ανερχόμενη,  σε λίγους μόνο μήνες,   σημασία αυτής της αρχικής  δραστηριότητας . Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν αρκετοί παράγοντες:

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

Πρώτα από όλα πιστεύω ότι στην ανοδική αυτή πορεία τον πρώτο ρόλο έπαιξαν οι επιτυχημένες επιλογές, από τη Φωτεινή,  των ανθρώπων, που μιλούσαν. Παρότι, οικονομολόγος η ίδια, εμπλούτισε  τον κύκλο των συζητητών της, εκτός από οικονομολόγους και με νομικούς, δημοσιογράφους, ιστορικούς, πολιτικολόγους κ.ά. έτσι που η εκπομπή της προσείλκυε σταδιακά όλο και μεγαλύτερο και πιο πολυσχιδές ακροατήριο.

Κατά δεύτερο λόγο, η επιτυχία της εκπομπής  οφείλεται και στην ανθρώπινη φύση, που αρέσκεται και που επιζητεί κάποιες μορφές δημοσιότητας, έτσι που στις  προσκλήσεις της Φωτεινής, όπως προκύπτει από τη λίστα των όσων έλαβαν μέρος στην εκπομπή της, ανταποκρίνονται ολοένα περισσότεροι και πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι, μεταφέροντας τους  ποικίλους προβληματισμούς τους  στη μικρή  οθόνη.

Είναι, εξάλλου, εμφανές ότι με την καθιέρωση της εκπομπής, έγινε  γνωστότερη και η Φωτεινή, έτσι που περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν τα άρθρα της, και περισσότεροι άνθρωποι εκφράζουν τη γνώμη τους για αυτά.

Τέλος, κατά τρίτο λόγο, στην επιτυχία της εκπομπής πρέπει να μέτρησαν και  κάποιες τεχνικές βελτιώσεις, με μουσική, σποτάκια, το σπότερ του εκδότη της κ. Αρναούτη κλπ

Μαρία Μαντουβάλου- πρ.αν.καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών:

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει σήμερα έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση από τα ΜΜΕ τα οποία εμφανίζονται ως δήθεν πλουραλιστικά αλλά στην πραγματικότητα είναι στοχευμένης σκοπιμότητας εξαρτώμενης από εντολοδόχους ελληνικών και ξένων κέντρων ή από τις θέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων στα κρατικά μέσα ή και από τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους προκειμένου να αποδομηθεί οτιδήποτε συνδέει τον Έλληνα με τις αξίες του: της παιδείας, εθνικής συνείδησης, πίστης και πατρίδας.


Μαρία Μαντουβάλου
Συνεπώς, η παρουσία ενός εναλλακτικού μέσου του Διαδικτύου όπως η εκπομπή Take the money & run που έρχεται με τη δυναμική να αποδομήσει τα σκοτεινά κέντρα προπαγάνδας για ολοσχερή διάλυση του εθνικού ιστού και στη θέση τους να οικοδομήσει προπύργια με τις ελληνορθόδοξες αξίες μέσα από συνεντεύξεις με πρόσωπα που έχουν κάνει δημόσια γνωστό τον ιδεολογικό οπλισμό τους, αυτό κάνει η πολύγλωσση και πολύγραφος οικονομολόγος και συγγραφέας Φωτεινή Μαστρογιάννη που όπως προκύπτει από το βιογραφικό της διαθέτει και μεγάλη εμπειρία ώστε να υποπτεύεται το φθαρτό, το κάλπικο και χαλκευμένο από το άφθαρτο και ατόφιο σε ανθρώπους, ιδέες και συμπεριφορές.

Ιωάννα Μουτσοπούλου, νομικός και συγγραφέας:

Το έργο που κάνει η Φωτεινή Μαστρογιάννη είναι δύσκολο, γιατί δεν διαθέτει ούτε τα αναγκαία τεχνικά μέσα ούτε βοήθεια. Το δυσκολότερο όμως σε αυτή την προσπάθειά της είναι η ανίχνευση ανθρώπων που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα προβλήματα της εποχής μας. Και ακόμη πιο αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός ότι επιχειρεί να αναδείξει άλλους ανθρώπους – πράγμα εξαιρετικά σπάνιο. Το ήθος πρέπει να είναι μέρος της αποτίμησης μιας προσπάθειας και όχι μόνον η γνώση και η διαδικασία.

Ιωάννα Μουτσοπούλου

Στα άρθρα της Φωτεινής Μαστρογιάννη υπάρχει ένα μέτρο, μια αποτίμηση της κατάστασης χωρίς ανταγωνιστικό πάθος. Δεν έχει διχαστικό λόγο και αυτό είναι το ζητούμενο, γιατί αποτρέπει τη σκοτισμένη και άρα παραπλανητική κρίση.

Όλοι όσοι έδωσαν συνέντευξη συμφωνούν στο ότι η χώρα μας καταστρέφεται τόσο υλικά όσο και πνευματικά, με προεξάρχοντα τον τομέα της παιδείας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός των αρχών που χάθηκαν και των αρχών που πρέπει να έλθουν σε αυτή τη σημαντική εποχή. Μέσα σε όλο αυτό πρέπει να αναδείξουμε την παγκοσμιότητα ή καθολικότητα των μεγάλων Ιδεών ή Αρχών και από αυτήν να αντλήσουμε προσδιορισμούς τόσο για τα άτομα όσο και για τα έθνη, τέτοιες είναι η ανθρώπινη αξία, η δικαιοσύνη και άλλες. Και είναι καθήκον μας να τις επανερμηνεύσουμε με υπευθυνότητα.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για ηθική στην οικονομία και το ότι η ιστορία δεν μπορεί να είναι μόνον μνήμη και αναπαραγωγή του παρελθόντος αλλά και οι δυνατότητες του μέλλοντος. Στο δε ζήτημα του εθνικού νομίσματος θα έπρεπε ήδη να έχει υπάρξει δημόσια συζήτηση και ο λαός να είναι ενημερωμένος και συνειδητοποιημένος.




Το βιβλίο Take the Money & Run2 της Φωτεινής Μαστρογιάννη μπορείτε να βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στις εκδόσεις Αρναούτη, τηλ. 210 3630271.
Την παρουσίαση του βιβλίου μπορείτε να παρακολουθήσετε στα παρακάτω βίντεο.....
http://mastroyanni.blogspot.gr/2017/04/take-money-run-2.html
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :