Παρασκευή, Μαρτίου 24, 2017

Καταδικάζουμε τη θανάτωση των χελωνών - Να βρεθούν οι ένοχοι

ΠΡΟΣ: τον κ. Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
ΘΕΜΑ: Θανατώσεις θαλασσίων χελωνών & Δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος
Τελευταία, γίνεται αναφορά στο νησί μας από τα ΜΜΕ για το θλιβερό συμβάν της θανάτωσης προστατευόμενων ειδών (θαλασσίων χελωνών) με.....
πολλαπλές αρνητικές προεκτάσεις. Ως Δημοτική Παράταξη καταδικάζουμε το συμβάν και ενώνουμε τη φωνή μας με την κοινωνία της Νάξου που ζητά να βρεθούν οι ένοχοι αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων.
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19/06/2015, έπειτα από παρόμοιο γεγονός πολυάριθμων θανατώσεων θαλασσίων χελωνών που εκβράστηκαν στις ακτές της Νάξου, κάναμε εισήγηση για Δημοτική παρέμβαση στο Λιμεναρχείο Νάξου και ως Δήμαρχος είχατε δεσμευθεί, ότι θα στέλνατε σχετικό έγγραφο στο Λιμεναρχείο.
ΖΗΤΟΥΜΕ
Να μας χορηγήσετε αντίγραφο κάθε εγγράφου που έχετε αποστείλει έκτοτε στο Λιμεναρχείο Νάξου (ή σε οποιαδήποτε άλλη Υπηρεσία ή φορέα) σχετικά με το εν λόγω θέμα.
Ακόμη,
σας έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχική αρχή στη δράση του Δήμου και η προστασία του βασική μας στόχευση.
Δυστυχώς όμως, για εσάς, το περιβάλλον δεν αποτελεί προτεραιότητα όπως αποδεικνύεται από τη διαχρονική διαχείρισή του και την παντελή έλλειψη έργων για την ανάδειξη και την προστασία του στο Δημοτικό Προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα. 
Ωστόσο, σε αυτή την κατεύθυνση, με την παρούσα σας γνωστοποιούμε ότι υπάρχουν τέσσερα (4) προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α για το περιβάλλον και την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς των νησιών μας, τα οποία και σας επισυνάπτουμε.
Για τα συγκεκριμένα προγράμματα έχετε ήδη προσκληθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ έχετε ήδη δεχθεί και αιτήματα για υποβολή προτάσεων με συγκεκριμένες δράσεις από περιβαλλοντικούς φορείς. Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι πρωτίστως αυτή καθ’ αυτή η προστασία του εύθραυστου νησιωτικού φυσικού περιβάλλοντος και η ανάδειξη του περιβαλλοντικού τουρισμού ως μία εναλλακτική πρόταση για την ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού.
Σήμερα, που το νησί μας έχει βρεθεί στο στόχαστρο μιας άδικης και αήθους διαδικτυακής επίθεσης με ισοπεδωτικές αναφορές, αρκείστε στο να εκδώσετε μια ανακοίνωση αμφισβήτησης πορισμάτων επιστημονικού – περιβαλλοντικού φορέα, ενώ με ύφος «Πόντιου Πιλάτου» αποδίδετε τη δημοσιοποίηση του συμβάντος αόριστα σε «άλλες σκοπιμότητες».
Σας καλούμε λοιπόν να κατονομάσετε αυτές τις σκοπιμότητες και ποιοί τις εξυπηρετούν.
Στην παρούσα φάση, θεωρούμε πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ την συντονισμένη και ειλικρινή προσπάθεια του Δήμου μας για λήψη πρωτοβουλιών που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάδειξη των περιοχών ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Για αυτό σας ζητούμε όπως εισάγετε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το εν λόγω θέμα, καλώντας τους σχετιζόμενους φορείς, συλλόγους, αρχές και υπηρεσίες, ώστε:
(α) να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για δράσεις και διεκδικήσεις αναφορικά με την προστασία των θαλασσίων χελωνών και του υδάτινου οικοσυστήματος, την πρόληψη για την αποφυγή παρόμοιων εγκλημάτων, την ενημέρωση της κοινωνίας για την σημαντική αξία των συγκεκριμένων ζώων και την αντιμετώπιση της δυσμενούς δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα για τη Νάξο,
(β) να συζητήσουμε επιτέλους έγκαιρα για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων στα τρέχοντα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ως νησιωτικός Δήμος που σέβεται το περιβάλλον και πορεύεται με σοβαρό σχεδιασμό για την ανάδειξη και προστασία του μεγαλύτερου περιουσιακού στοιχείου των νησιών μας και τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στην άγρια χλωρίδα και πανίδα.
Συνημμένα, οι ακόλουθες προσκλήσεις του ΕΠ Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020:
  • 31/01/2017: Πρόσκληση ΟΠΣ 2022 (ΑΔΑ: 7ΥΙΦ7ΛΞ-ΛΞ1) «Δράσεις για την προστασία & ανάδειξη φυσικής κληρονομιάς μικρών νησιών ΠΝΑ».
  • 31/01/2017: Πρόσκληση ΟΠΣ 2017 (ΑΔΑ: Ψ45Σ7ΛΞ-Β51) «Δράσεις για την προστασία & ανάδειξη φυσικής κληρονομιάς».
  • 08/03/2017: Πρόσκληση ΟΠΣ 2018 (ΑΔΑ: Ψ8Λ37ΛΞ-72Κ) «Δράσεις προστασίας & ανάδειξης οικοσυστημάτων περιοχών Natura 2000».
  • 20/03/2017: ΟΠΣ 2044 (ΑΔΑ: ΨΩ897ΛΞ-ΗΡΠ) «Δράσεις προβολής φυσικής κληρονομιάς, πολιτισμού και τουρισμού»

Νάξος, 24 Μαρτίου 2017
Για τη Δημοτική Κίνηση Πολίτες για τα Νησιά μας
Βασίλης Βρούτσης                                   Αντώνης Βασαλάκης

Δημοτικοί Σύμβουλοι
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :