Τετάρτη, Φεβρουαρίου 22, 2017

Ο Τουρισμός έφερε την ανάπτυξη νωρίτερα !

Το 2016 ήταν τελικά έτος σταθμός για την ελληνική οικονομία, αφού σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και την Eurostat, η οικονομία της χώρας σημείωσε οριακή ανάπτυξη +0,3% για πρώτη χρονιά μέσα στην Κρίση, διαψεύδοντας μάλιστα τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η οποία προέβλεπε ύφεση.
Μπορεί αυτό το +0,3% σε πρώτη ανάγνωση να φαίνεται μικρό, αλλά η σημασία του είναι πολύ μεγαλύτερη τόσο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, όσο και για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αυτός ήταν και ο λόγος που στην πρόσφατη επίσκεψή του ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για τις......
επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Βασικός παράγοντας γι'αυτό το απρόσμενο +0,3% ήταν ο τουρισμός, ο μοναδικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας που συνεχίζει να εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο παρά την ύφεση των τελευταίων ετών. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου ως το Νοέμβριο σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, η εκτόξευση της κρουαζιέρας σε επίπεδα ρεκόρ, η διαμόρφωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε city break προορισμούς με τουρισμό όλο τον χρόνο και το άνοιγμα νέων αγορών εκτός Ευρώπης, όπως η Κίνα, η Ν.Κορέα, οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ, οδήγησαν σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από αυτούς περίμεναν άπαντες αρχικά.

Η ραγδαία άνοδος του τουρισμού (πάνω από 28 εκατομμύρια επισκέπτες) την περασμένη χρονιά συμπαρέσυρε την αύξηση της απασχόλησης - όπου σημειώθηκε ρεκόρ 16ετίας ! -, την αύξηση των επενδύσεων (Ο τουρισμός για παράδειγμα αντιπροσωπεύει το 48,7% του συνολικού ύψους επενδύσεων 2,2 δις που εντάχθηκαν στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο) και των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των Ελλήνων κατά 9,3% (Στοιχεία: Εργάνη), αλλά και στην αύξηση των εξαγωγών!

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το 2016 σημειώθηκε διψήφια αύξηση στον τουρισμό πολυτελείας (high end τουρισμός) άνω του 10%, η οποία οδήγησε στην αύξηση των εξαγωγών, καθώς οι ταξιδιωτικές δαπάνες ειδών πολυτελείας άνω των 1.000€ (κοσμήματα, γούνες, υψηλή ραπτική, προϊόντα τεχνολογίας κα) προσμετρώνται στο εμπορικό ισοζύγιο και όχι στο ταξιδιωτικό. Δεν θεωρούνται δηλαδή τουριστικές εισπράξεις, αλλά εξαγωγές !

Γίνεται κατανοητό ότι τουρισμός έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, οριζόντια και παντού, σε όλες τις διαστάσεις της οικονομικής δραστηριότητας. Την τελευταία διετία ο ευρύτερος κλάδος του τουρισμού συνεισφέρει περίπου το 18% του ΑΕΠ της χώρας. Στο Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η υπερκάλυψη του στόχου κατά 342 εκατ. που οδήγησαν σε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1 δις ευρώ τον Ιανουάριο, φέρει την υπογραφή του τουρισμού, που ακόμη και και το χειμώνα σημειώνει υψηλές επιδόσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Α.Τσίπρας προχώρησε στην ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού και την αναβάθμιση της Έλενας Κουντουρά, υπό την καθοδήγηση της οποίας ο τουρισμός έφτασε σε πρωτόγνωρα μεγέθη παρά τις γεωπολιτικές αντιξοότητες (Πραξικόπημα Τουρκίας, Τρομοκρατία, Συριακός Εμφύλιος, ISIS) της ευρύτερης περιοχής, αφού όλα δείχνουν ότι τελικά το 2017 θα κλείσει για την ελληνική οικονομία πολύ πάνω από την εκτίμηση της Κομισιόν για ανάπτυξη +2,7% χάρη στη διαφαινόμενη άνοδο του τουρισμού γι'ακόμη μία χρονιά (πάνω από 30 εκατομμύρια επισκέπτες και 15 δις ευρώ έσοδα).
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :