Παρασκευή, Δεκεμβρίου 23, 2016

Ευχές Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας επι τη εορτή των Χριστουγέννων 2016

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2016
Η εορτή των Χριστουγέννων, μας υπενθυμίζει πάντοτε την άπειρη αγάπη του Θεού, η οποία τον ώθησε να αφήσει τον ουρανό και να έλθει στη γη. Αλλά δυστυχώς, αυτή η αγάπη δεν εκτιμήθηκε όπως θα έπρεπε από τους ανθρώπους ούτε τότε που γεννήθηκε ο Χριστός, δυστυχώς ούτε και σήμερα. Ο Κύριος γεννήθηκε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ και σπαργανώθηκε στη φάτνη των ζώων. Ο ίδιος ο Θεός ερχόταν στην.....
γη που δημιούργησε με την αγάπη του κι όμως αυτή η γη δεν είχε τόπο κατάλληλο για να τον υποδεχθεί αφού η απάντηση που έλαβαν ο Ιωσήφ και η Μαρία σε κάθε πόρτα που χτύπησαν ήταν «δεν υπάρχει χώρος εδώ για εσάς».
Πράγματι, ο κόσμος, στην μεγάλη του πλειοψηφία, ποτέ δεν μπόρεσε να βρει τόπο για να φιλοξενήσει την αγάπη του Θεού. Ο Κύριος, μαζί με την Παναγία Μητέρα Του, δεν έπαψαν ούτε στιγμή να χτυπούν την πόρτα της καρδιάς μας ζητώντας τόπο για να καταλύσουν, αλλά τις περισσότερες φορές η απάντηση εξακολουθεί να είναι η ίδια «δεν υπάρχει χώρος εδώ για εσάς». Δύο χιλιετίες και πλέον από την Γέννηση του Χριστού, οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμα δυσκολεύονται να ανοίξουν τις καρδιές τους για να φιλοξενήσουν τον ερχόμενο Σωτήρα. Αυτό φαίνεται εξ’ άλλου από τον πόνο και την ανθρώπινη δυστυχία που υπάρχει στον κόσμο, αφού όταν οι άνθρωποι αρνούμαστε να φιλοξενήσουμε τον Χριστό στη ζωή και την ύπαρξή μας, τότε ο Χριστός γίνεται πρόσφυγας και μαζί του γίνεται πρόσφυγας και η αγάπη και η ειρήνη και η καλοσύνη και η αλληλεγγύη και όλες οι αξίες που απορρέουν από την Θεία παρουσία Του στη ζωή μας. Έτσι αναπόφευκτα το μίσος, ο πόλεμος, η κακία, η απανθρωπιά και όλα τα δεινά που μαστίζουν τον κόσμο κυριαρχούν, εφόσον κλείνουμε τα σύνορα της καρδιάς μας και αφήνουμε έξω την πηγή πάντων των αγαθών που είναι ο Θεός.
Σήμερα όμως, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, προβάλλει έντονη η ανάγκη να φιλοξενήσουμε στην ζωή μας τον νεογέννητο Χριστό. Τόσα χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι χωρίς να έχουν τόπο στο κατάλυμα της ψυχής τους για τον Χριστό, μιλούν για τις αξίες της ζωής απρόσωπα και αφηρημένα. Πόσος λόγος δεν γίνεται για την αγάπη αλλά αγάπη δυστυχώς πουθενά. Αντίστοιχα όλοι μιλούν για την αξία της ειρήνης αλλά επίσης η ειρήνη είναι το μεγάλο ζητούμενο και εξωτερικά και εσωτερικά στις ψυχές μας. Το ίδιο συμβαίνει και με όλες τις ανθρώπινες αξίες, τις οποίες ένα σωρό σύλλογοι, οργανώσεις και σωματεία προωθούν ανά τον κόσμο, αλλά δύσκολα τις συναντάει κανείς στη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων. Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να προσωποποιήσουμε τις αξίες αυτές και από αφηρημένες έννοιες που απλώς πλανώνται στον αέρα να γίνουν γεγονός εν τω
προσώπω του σαρκωμένου Υιού και Λόγου του Θεού, που είναι η αιτία κάθε καλού. Η πραγματικότητα είναι αυτή που αποδεικνύει περίτρανα την αποτυχία του ανθρώπου που βαδίζει στη ζωή μόνος του χωρίς Θεό. Τα Χριστούγεννα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να φιλοξενήσουμε τον Χριστό στην ψυχή μας, ώστε να βαδίσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας με επιτυχία μαζί Του.
Εύχομαι μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τα φετινά Χριστούγεννα ο Χριστός να βρει τόπο στο κατάλυμα της ψυχής μας, για να την γεμίσει με τα δώρα Του, να την πλημμυρίσει με το φως Του, να την μεταμορφώσει με την Θεία παρουσία Του και μαζί της να μεταμορφώσει τον κόσμο ολόκληρο για να μπορέσουμε, τον Παράδεισο που μας προσέφερε με την Γέννησή Του να τον βιώσουμε και σε αυτή την ζωή και στην άλλη. Παράλληλα ο Τεχθείς Ιησούς εύχομαι ολόψυχα να ευλογεί εσάς προσωπικά και οικογενειακά, τις οικογένειες των συντελεστών της ιστοσελίδας σας, καθώς και τις οικογένειες όλων των αναγνωστών σας και να κατευθύνει με την αγάπη Του τις ζωές όλων των ανθρωπων χαρίζοντάς μας τη νέα χρονιά 2017 ανέφελη, ειρηνική, πλούσια σε πνευματικούς καρπούς και πλημμυρισμένη από την Θεία Χάρη και την σωτήρια ευλογία Του.
Καλά Χριστούγεννα καί εὐλογημένο τό νέο ἔτος 2017
† Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :