Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2016

Γ. Βρούτσης: «”Ζευγάρωσε” τα αρνητικά ρεκόρ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ


Γ. Βρούτσης: Ρεκόρ δεκαετίας σε χαμένες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο Σε λίγο ολοκληρώνεται ο διετής κύκλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ένας κύκλος, όμως, που σημαδεύτηκε από τις μεγαλύτερες ιστορικά ανατροπές στην αγορά εργασίας της χώρας μας.Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, τα αποτελέσματα του καινοτόμου συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Αυγούστου 2016, επιβεβαιώνουν τα......
προηγούμενα. Πιο συγκεκριμένα:

Ι. Τα στοιχεία του μηνός Αυγούστου αποτυπώνουν τη μεγάλη ανατροπή. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης τη διετία 2015-2016 (χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) έσπασαν το φράγμα του 50% και ξεπέρασαν για την πλήρη απασχόληση, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε το 2014 και όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδικότερα την περίοδο Ιαν.-Αύγ. 2015 53,77% (ευέλικτες μορφές απασχόλησης) και 46,23% (πλήρης απασχόληση). Την αντίστοιχη περίοδο Ιαν.-Αυγ. 2016 είναι 52,12% (ευέλικτες μορφές απασχόλησης) και 47,88% (πλήρης απασχόληση. Την ίδια περίοδο (Ιαν.-Αυγ. 2014) είχαμε 47% (ευέλικτες μορφές απασχόληση (ευέλικτες μορφές απασχόλησης) και 53% (πλήρης απασχόληση) (Σχήμα 1).


Σχήμα 1
Τα capital control (κλείσιμο τραπεζών επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), η εξοντωτική αύξηση της φορολογίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις), αλλά και η αύξηση των εισφορών οδήγησαν συνδυαστικά σε οικονομικό αδιέξοδο τις επιχειρήσεις και σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας ήταν άμεσες, με θύματα εργαζόμενους και ανέργους. Τη διετία 2015-2016 έγινε δραματική ανατροπή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία των μορφών απασχόλησης όπως τη γνωρίζαμε για δεκαετίες –μέχρι και το 2014- στην πατρίδα μας.
  1. II. Η ΕΡΓΑΝΗ αποκαλύπτει ότι το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης μηνός Αυγούστου 2016, είναι το χειρότερο της τελευταίας 10ετιας! Ακόμη και εν μέσω της τουριστικής περιόδου, οι “αποχωρήσεις-απολύσεις” εργαζομένων, σημείωσαν αρνητικό ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τις προσλήψεις κατά 128! Γεγονός που επιβεβαιώνει, ότι οι νέες θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν αντιστοιχούν στην περιοδικότητα της τουριστικής περιόδου, καθώς και ότι ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας έχει “φρενάρει” (Σχήμα 2).
 
Σχήμα 2
IIΙ. Η Ν.Δ. παραμένει διαχρονικά σταθερή στις θέσεις της, στηρίζοντας την ποιοτική, πλήρη και καλά αμειβόμενη απασχόληση, δίχως όμως να παραγνωρίζει τη σημασία και το συμπληρωματικό χαρακτήρα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, που συνυπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Ισορροπία, που υπήρχε για 10ετιες και στη χώρα μας, με την πλήρη απασχόληση να υπερτερεί!.
Η ισορροπία αυτή, όμως, στην αγορά εργασίας, ανετράπη για πρώτη φορά υπέρ των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και σε βάρος των εργαζομένων τη διετία 2015-2016 των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αξίζει να θυμηθούμε από το πολύ κοντινό παρελθόν τις θέσεις και τους χαρακτηρισμούς που εξέφραζε η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση.  Ασκούσαν δριμεία κριτική στη Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας την τότε αγορά εργασίας “ζούγκλα” και “μεσαίωνα”. Ταυτόχρονα, μαζί με τον καταγγελτικό τους λόγο, υπόσχονταν σε όλους τους εργαζόμενους κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, διπλασιασμό των επιδομάτων ανεργίας και πλήρη απασχόληση για όλους με κατάργηση κάθε μορφής ευέλικτης απασχόλησης!!!
Σήμερα, εργαζόμενοι και άνεργοι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της υποκρισίας και της πολιτικής εξαπάτησης. Όχι μόνο δεν εκπληρώθηκαν οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν προεκλογικά, αλλά βρίσκονται σε θέση δυσμενέστερη από εκείνη που ήταν το 2014!
Επιπλέον αντιλαμβάνονται πως μόνο η Ν.Δ., μπορεί να εγγυηθεί νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης, επαναφέροντας ταυτόχρονα την ισορροπία των προηγούμενων ετών στην αγορά εργασίας.
Μόνο ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τους φόρους, διαμορφώνοντας ελκυστικό κλίμα για επενδύσεις, επαναφέροντας την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και τη σταθερότητα στη χώρα, θα μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Μόνο έτσι θα τεθούν υγιείς βάσεις για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Μόνο έτσι θα δούμε ξανά την πλήρη απασχόληση να υπερισχύει».
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :