Κυριακή, Σεπτεμβρίου 04, 2016

Ταφόπλακα στο σμυριδικό η πρόταση Σκουρλέτη

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας ανακοίνωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου για το Σμυριδικό.
Αλήθεια από πότε οι σμυριδωρύκτες έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην πρόταση Σκουρλέτη  σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου; Από ποιόν εξουσιοδοτήθηκαν να διατυπώνουν τέτοια άποψη;
Καλύτερα όμως θα ήταν να κοιτάξουν τα.....
πεπραγμένα της κυβέρνησής τους, που δεν έχει αφήσει τίποτα που να μην ξεπουλήσει, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και γενικά υποδομές και  πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, δίνοντάς τα στο μεγάλο κεφάλαιο. Έχει περικόψει μισθούς και συντάξεις, έχει τσακίσει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και πρόσφατα έκοψε το ΕΚΑΣ σε χιλιάδες μικροσυνταξιούχους, συνεχίζει και διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ που έλεγε ότι θα καταργήσει.
Σε ότι αφορά το Σμυριδικό, οριστική ταφόπλακα  έρχεται να βάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την πρόταση Σκουρλέτη για δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), οδηγώντας στην περεταίρω  υποβάθμιση και στο αναγκαστικό κλείσιμο των ορυχείων, καθώς μεταφέρει την ευθύνη εξόρυξης, μεταφοράς, εμπορίας και κυρίως την μισθοδοσία και ασφάλιση στις πλάτες των εργαζομένων, καταργώντας κάθε κοινωνικό χαρακτήρα και συμμετοχή του κράτους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτείνει την δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης για τη Σμύριδα,  δεν μας λένε όμως έστω ένα παράδειγμα μιας τέτοιας επιχείρησης που να λειτούργησε προς όφελος των εργαζομένων. Είναι κατανοητό ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού, μια τέτοια επιχείρηση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα μεγάλα μονοπώλια και μοιραία θα οδηγήσει στο κλείσιμό της.
Αλήθεια, από πότε θα γίνει πρότυπο «…σοσιαλιστικού κυττάρου σε μια υποβαθμισμένη από την καπιταλιστική ανάπτυξη περιοχή…»; Η κυβέρνηση υποτιμά την νοημοσύνη των κατοίκων και των εργαζομένων.  
Η Ορεινή Νάξος έχει βιώσει την εγκατάλειψη, την υποβάθμιση όλων των υποδομών και παροχών, από τις πολιτικές όλα αυτά τα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έρχεται να ολοκληρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Οι Σμυριδωρύκτες αλλά και η τοπική κοινωνία, δεν πρέπει να παρασυρθούν και να κοροϊδευτούν για άλλη μια φορά από ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις που δεν είναι μόνο της τωρινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων.
Τους καλούμε να παλέψουμε όλοι μαζί για τη μόνη λύση για το σμυριδικό, που θα φέρει πραγματική ανάπτυξη για την ορεινή Νάξο:
Διαχείριση του Σμυριδικού, όπως και όλου του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, από αποκλειστικά δημόσιο κρατικό φορέα, που θα έχει την ευθύνη για την εξόρυξη, μεταφορά, επεξεργασία και εμπορία, την δημιουργία υποδομών, αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να μπορούν να μένουν μόνιμα στα χωριά.  


                                                                   Νάξος 4-9-2016    
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :