Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2016

Εκδήλωση για τα Βουρλά στην Εστία Νέας Σμύρνης

Κείμενο-Φωτογραφίες Γιάννη Λογαρά

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στα Βουρλά της Μικράς Ασίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 το βράδυ στην Εστία Νέας Σμύρνης, στα πλαίσια των επετειακών της εκδηλώσεων Μνήμης Μικράς Ασίας.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα: «Τα Βουρλά της.....
καρδιάς μας» ήταν ο φιλόλογος κ. Θοδωρής Κοντάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της Μικρασιατικής πόλης (η ιωνική πόλη Κλαζομενές της αρχαιότητας, πατρίδα του φιλοσόφου Αναξαγόρα) αλλά παρουσίασε επίσης και σε σκηνές της επαγγελματικής κοινωνικής ζωής της αξιόλογης αυτής πόλης. Μάλιστα πρόβαλε μια σειρά από διαφάνειες (σλάιντς) και περιηγηθήκαμε έτσι οπτικά και νοερά στη σπουδαία αυτή πόλη.
Τα Βουρλά έχουν ενδιαφέρον και για τη Νάξο γιατί πολλοί Ναξιώτες έζησαν και εργάστηκαν εκεί πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Μάλιστα ως Ναξιώτες ακούσαμε ή είδαμε στις διαφάνειες για σπίτια των Κ. Κορρέ και Μανωλά. Έχει ενδιαφέρον να γίνουν πιο συστηματικές έρευνες για την παρουσία των Ναξίων σ’ αυτή την περιοχή γιατί εκεί το ναξιώτικο στοιχείο κατείχε ιδιαίτερη θέση.
Στην προαναφερθείσα εκδήλωση  τέσσερις κυρίες μέλη του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας ερμήνευσαν μικρασιάτικα τραγούδια.


Γιάννης Λογαράς









Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :