Σάββατο, Σεπτεμβρίου 03, 2016

Η εορτή της Αγίας Ζώνης της Παναγίας στη Νάξο

Κείμενο-φωτογραφίες: Γιάννης Λογαράς
Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Νάξο η εορτή της Κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου Μαρίας την Τρίτη 30 Αυγούστου το βράδυ και ανήμερα της εορτής 31 Αυγούστου 2016 το πρωί στον ναό της Παντανάσσης Χώρας Νάξου με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και το θείο κήρυγμα έκανε ο .....
Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Μελισσιανός. Λίγο πριν από την απόλυση του εσπερινού έγινε περιφορά (σε δρόμους της πόλης) της εικόνας της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, εντυπωσιακή εικόνα, την οποία δώρισε στο ναό ο ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος και επιπλέον ο ίδιος συνετέλεσε ώστε να εορτάζεται πανηγυρικά η εορτή της Αγίας Ζώνης στη Νάξο. Μετά το πέρας της λιτάνευσης σε δρόμους της πόλης προ της εισόδου του ναού έγινε η απόλυση της ακολουθίας και με σύντομο κήρυγμα του κ. Καλλινίκου.
Το πρωί της Τρίτης 31 Αυγούστου 2016, ημέρα της εορτής, τελέστηκε η ακολουθία του όρθρου και η αρχιερατική θεία λειτουργία ιερουργούντος του ποιμενάρχου κ. Καλλινίκου, ο οποίος και κήρυξε στο εκκλησίασμα τον θείο λόγο. Παρέστησαν στις ιερές ακολουθίες και οι κληρικοί: ο π. Αρσένιος Μελισσιανός, οι ιερείς π. Κων/νος Κύλης, π. Απόστολος Βελώνης, π. Κων/νος Λιανός (Εφημέριος του ναού της Παντανάσσης), π. Νικόλαος Ρώτας και π. Νικόλαος Κασμάς και οι διάκονοι π. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος και Δημοσθένης Φίλιππας. Στα Αναλόγια τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι κ.κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Λιανόπουλος και Νικόλαος Σκουλάτος (δεξιά) και Γιώργος Κρασσάς, Γιώργος Κορρές και Γιάννης Λογαράς (και την παραμονή και ο Δημήτρης Αλάμπεης). Πολλοί πιστοί προσήλθαν στον ναό της Παντανάσσης για την εορτή, η οποία πλέον καθιερώθηκε να είναι μια από τις σπουδαίες θρησκευτικές πανηγύρεις της πόλης και του νησιού της Νάξου.

Γιάννης Λογαράς

Φιλόλογος












Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :