Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2016

Κέντρο Κοινότητας στην Πάρο συστήνει η Περιφέρεια για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της Πάρου και της Αντιπάρου


Θα λειτουργήσει ως τοπικό σημείο αναφοράς, για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή της Πάρου και της Αντιπάρου
Ένα ακόμη Κέντρο Κοινότητας προστίθενται στο δίκτυο των Κέντρων Κοινότητας σε..... Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, που δημιουργεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει θέσει μεταξύ των προτεραιοτήτων της την δημιουργία δομών που στηρίζουν ουσιαστικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού των νησιών και προωθούν την κοινωνική προστασία και συνοχή, μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» της Πράξης “Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πάρου”, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 112.320 ευρώ.

Η Πράξη εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας “Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης - Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο”. Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη καλύπτει την λειτουργία του Κέντρου την τριετία από 30/12/2016 έως 29/12/2019.

Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν καινοτόμα κοινωνική δομή, βασική επιλογή και ουσιαστικό εργαλείο υλοποίησης της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης στο Νότιο Αιγαίο και κρίσιμο συστατικό της μεταρρύθμισης των συστημάτων κοινωνικής φροντίδας.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πάρου θα λειτουργεί ως τοπικό σημείο αναφοράς για την υποδοχή και ενημέρωση πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, την διασύνδεσή τους με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή της Πάρου και της Αντιπάρου.

Το Κέντρο θα στελεχωθεί από δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς ή έναν Κοινωνικό Λειτουργό και έναν Ψυχολόγο και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού της Πάρου και της Αντιπάρου. Ειδικότερα προβλέπεται ένα στέλεχος του Κέντρου να επισκέπτεται τακτικά την Αντίπαρο, κατόπιν συμφωνίας με την οικεία Δημοτική Αρχή. Το Κέντρο προβλέπεται να λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή για τρία χρόνια.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πάρου, θα παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών
Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές
Παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Ο Έπαρχος Πάρου - Αντιπάρου κ. Κώστας Μπιζάς δήλωσε ότι : « Στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Κοινότητας, ώστε όλοι οι κάτοικοι του Νοτίου Αιγαίου να έχουν την ευκαιρία της πρόσβασης στη νέα κοινωνική δομή, που ξεκινά μέσω του νέου ΕΣΠΑ στην περιοχή μας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τόσο τη δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας, όσο και τη λειτουργία τους για διάστημα τριών χρόνων». Επίσης ο κ. Μπιζάς τόνισε ότι : « Προτεραιότητα στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και στην ένταξη σε κοινωνικά προγράμματα, μέσω των Κέντρων Κοινότητας, έχουν άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», άτομα με αναπηρία και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ».

Ο κ. Μπιζάς εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την απόφαση ένταξης της πράξης “Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πάρου” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» που αποδεικνύει το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου να συνδράμει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού των νησιών μας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΥ

Γραφείο Επάρχου
http://parianostypos.gr/index.php/paros-antiparos/paros-antiparos-politiki/item/20920-kentro-koinotitas-stin-paro-systinei-i-perifereia-stin-paro-gia-tin-ypostiriksi-ton-efpathon-omadon-tou-plithysmoy-tis-parou-kai-tis-antiparou?acm=566_709#sthash.8ZiuDb06.dpuf
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :