Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2016

Εκδήλωση στο Φιλώτι για το Κάστρο του Απαλίρου

Μια σημαντική επιστημονική και πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου στο χωριό Φιλώτι της Νάξου την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 το βράδυ. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η πορεία της ανασκαφικής και εν γένει ερευνητικής εργασίας που γίνεται σε ένα πολύ σημαντικό μνημείο της ιστορίας της Νάξου, το Κάστρο του Απαλίρου, που βρίσκεται στην κεντρική Νάξο στο......
δρόμο προς την Αγιασό (απέναντι από το Σαγκρί και στα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων Δαμαριώνα κυρίως και Φιλωτίου). Η έρευνα συστηματοποιεί τα υπάρχοντα και προσθέτει καινούργια στοιχεία για τη φάση της ιστορίας της Νάξου κατά τη Βυζαντινή εποχή (από τον 7ο μ.Χ. αιώνα και εξής) και αποδεικνύει ότι η Νάξος με κέντρο την οχύρωση και τον οικισμό του Κάστρου του Απαλίρου και την ευρύτερη ορεινή και πεδινή περιοχή ήταν σημαντικό κέντρο και στρατιωτική βάση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και σημείο ανεφοδιασμού του βυζαντινού στόλου στην πορεία του προς Κρήτη, Πελοπόννησο, Αίγυπτο κλπ. Σημειώνουμε επίσης ότι η ευρύτερη περιοχή με το πλήθος των βυζαντινών εκκλησιών έχει χαρακτηριστεί Μυστράς του Αιγαίου.
Στη προαναφερθείσα εκδήλωση στο Φιλώτι ομιλητές ήταν ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, οι  Καθηγητές  κ.κ. Sam Turner του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ, Jim Crow του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και. Knut Odegard του Πανεπιστημίου του Όσλο.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου, ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου, ο πολιτιστικός και κοινωνικός φορέας  ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η ερευνητική ομάδα του έργου Apalirou Environs Project. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης επιστημονικής έρευνας αλλά τόνισαν και την ιδιαίτερη ιστορική σημασία που είχε η Νάξος κατά τη βυζαντινή εποχή και γενικότερα.
Τον συντονισμό του προγράμματος είχε ο Αρχαιολόγος κ. Στέλιος Λεκάκης, ο οποίος έκανε και τις μεταφράσεις από τα ελληνικά στα αγγλικά και αντιστρόφως. Μεγάλο πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη σπουδαία αυτή εκδήλωση


Γιάννης Λογαράς








Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :