Πέμπτη, Μαΐου 12, 2016

Mηδένα προ του τέλους μακάριζε…

του Αριστοτέλη Βασιλάκη
Υπάρχουν άπειρες εκφράσεις που ειπώθηκαν και γράφτηκαν από μεγάλους Έλληνες φιλοσόφους, συγγραφείς, πολεμιστές και βασιλείς με αφορμή τη ζωή, τον θάνατο, το δίκιο και το άδικο. Ρήσεις που «επιβιώνουν» μέχρι σήμερα. Ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε βέβαια αποτελεί ένα θέμα, αφού πολλές φορές νομίζουμε ότι είναι ο σωστός, αλλά πέφτουμε έξω. Θα αναφέρω σήμερα ορισμένες, οι.....
οποίες συνδέονται μεταξύ τους και περιγράφουν μια κατάσταση την οποία πολύ θα ήθελα – αλλά δεν μπορώ – ν’ αλλάξω…
Αιδώς Αργείοι: Ντροπή Αργείοι. Λέμε τη φράση όταν θέλουμε να καταδείξουμε αισθήματα ντροπής αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο. Ειπώθηκε από τον Στέντορα (σε έντονο -στεντόρειο-ύφος) προς τους Αργείους κατά τη διάρκεια του τρωικού πολέμου, με σκοπό να τους ανυψώσει το ηθικό, όταν φοβήθηκαν, επειδή ο Αχιλλέας αποχώρησε από τη μάχη. Η συνέχεια της φράσης ήταν: «το μόνο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χαθούμε» (Ομήρου Ιλιάδα – Ε 787)…

Ασκός του Αιόλου: σε περιπτώσεις επικείμενων δεινών – καταστροφών. Ο Αίολος έδωσε έναν ασκό στον Οδυσσέα ο οποίος περιείχε ανέμους. Όταν λοιπόν οι σύντροφοι του Οδυσσέα παράκουσαν τις εντολές του, άνοιξαν τον ασκό, απελευθερώθηκαν οι άνεμοι και παρέσυραν το πλοίο στο νησί των Λαιστρυγόνων. (Ομήρου Οδύσσεια Κ 1-56)…

Αχίλλειος πτέρνα: αδύνατο σημείο. Η φράση προέρχεται από τον μύθο του Αχιλλέα, σύμφωνα με τον οποίο, όταν τον βύθιζε στο αθάνατο νερό η μητέρα του, επειδή τον κρατούσε από τη φτέρνα, στο συγκεκριμένο σημείο του σώματός του παρέμεινε θνητός. Εκεί τον πέτυχε ο Πάρις και τον σκότωσε….

Ήξεις αφήξεις: Λέγεται όταν κάποιος αλλάζει συνεχώς γνώμη. Η φράση προέρχεται από το χρησμό του μαντείου των Δελφών « ήξεις αφήξεις ου θνήξεις εν πολέμω». Η θέση του κόμματος πριν ή μετά το αρνητικό μόριο ου, καθορίζει και τη σημασία του χρησμού….

Κόπρος του Αυγείου: Συγκεντρωμένες ατασθαλίες – καταστάσεις οι οποίες δύσκολα διορθώνονται. Η φράση προέρχεται από άθλο του Ηρακλή, κατά τον οποίο καθάρισε τόνους κοπριάς από τους στάβλους του Αυγείου

Κομίζω γλαύκα εις Αθήνας: Όταν λέγονται ήδη γνωστά πράγματα. Η φράση λέγεται διότι στην Αθήνα η γλαύκα, η κουκουβάγια, ήταν γνωστή, σαν σύμβολο της Αθήνας και εικονιζόταν παντού, όπως στις στροφές των σπιτιών, στα νομίσματα κ.λ.π. (Αριστοφάνη, Όρνιθες, 301). Άρα το να φέρνεις κουκουβάγιες στην Αθήνα, ήταν δώρο άδωρο….

Κύκνειο άσμα: Η τελευταία ενέργεια – πράξη – έργο κάποιου. Προέρχεται από το τελευταίο τραγούδι του κύκνου πριν το θάνατό του. (Πλάτωνος Φαίδων 84 Ε)…

Mηδένα προ του τέλους μακάριζε: Μη βιάζεσαι να μακαρίσεις, να παινέψεις ή να βγάλεις συμπεράσματα πριν την οριστική έκβαση μιας υπόθεσης. Με αυτή τη φράση σχολίασε ο Σόλωνας τους θησαυρούς του Κροίσου, όταν ο τελευταίος τους έδειξε με υπερηφάνεια. (Ηροδότου Ι 32 7)…

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :