Κυριακή, Μαΐου 08, 2016

Η Γραβιέρα Νάξου πάει ...Αμερική

Θεωρήθηκε – και όχι άδικα – η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία όλων των εποχών και αυτή που θα αλλάξει τα δεδομένα στις σχέσεις Αμερικής – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τον Ιούλιο του 2014 έχει ξεκινήσει η όλη συζήτηση και φτάσαμε σήμερα στην τελική …ευθεία που έχει άρωμα γραβιέρας Νάξου. Μία συμφωνία που πέρασε από χίλια κύματα, υπήρξαν διαρροές εγγράφων και όπως .........αποδεικνύεται είναι πλέον γεγονός… Η διαπραγμάτευση πάντως ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερική για νέα διατλαντική συμφωνία διεθνούς εμπορίου (TTIP) έχει προκαλέσει αντιδράσεις από Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό γιατί από τα 1.300 περίπου αναγνωρισμένα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) ευρωπαϊκά προϊόντα, μόνο 201 εντάσσονται στη συμφωνία και από αυτά μόνο 20 από την Ελλάδα.
Αντίδραση
Οι Ευρωπαίοι πραγματοποίησαν στις 14 Απριλίου γενική συνέλευση του ευρωπαϊκού δικτύου AREPO (από Ελληνικής πλευράς το παρών έδωσαν αντιπρόσωποι από την Περιφέρεια Κρήτης) στο Στρασβούργο της Γαλλίας εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και ζήτησαν το σύνολο των προϊόντων να συμπεριληφθεί στη συμφωνία. Μάλιστα εξέδωσαν και σχετικό ψήφισμα (στις 25/04) όπου ανάμεσα στα άλλα ανέφεραν ότι «Ο AREPO αντιτίθεται στον περιορισμένο κατάλογο των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ευρεία αναγνώριση και την ισχυρή προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στην ΤΤΙΡ. Οι 1.300 ΓΕ για τα τρόφιμα που έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συλλογική πνευματική ιδιοκτησία που αναγνωρίζεται από το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Τα προϊόντα αυτά δεν αποτελούν μόνο ένα ολόκληρο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων, αλλά και ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της αγροτικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η συνολική αξία των προϊόντων ΓΕ που εξάγονται εκτός της ΕΕ υπολογίζεται σε 15 δισ. ευρώ και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μακράν την κορυφαία χώρα προορισμού για τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 30% των συνολικών εξαγωγών από την ΕΕ.  Ο AREPO αμφισβητεί τη διαδικασία που οδήγησε στην κατάρτιση του περιορισμένου καταλόγου που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέλη του AREPO υποστηρίζουν ότι ένας σημαντικός αριθμός των γεωγραφικών ενδείξεων με εμπορικά συμφέροντα στις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο που δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…. Τέλος, ο AREPO απαιτεί από τις ΗΠΑ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα ονόματα των ευρωπαϊκών οίνων και τις γεωγραφικές τους ενδείξεις στις ετικέτες, θεωρώντας τα ως "γενικής χρήσης" ή ακόμα και "συνταγές».
Προϊόντα
Ποια όμως είναι τα ελληνικά προϊόντα που «κέρδισαν» το δικαίωμα χάρη στη ποιότητά τους να ταξιδέψουν στην Αμερική; Στη λίστα που έχει καταρτίσει η ΕΕ για να ενταχθούν στην διατλαντική συμφωνία είναι: η Ελιά Καλαμάτας, τα Φασόλια Πρεσπών, τα Φασόλια Γίγαντες Καστοριάς, η Φέτα, η Γραβιέρα Κρήτης, η Γραβιέρα Νάξου, το λάδι Καλαμάτας, Κασέρι, Κεφαλογραβιέρα, Λάδι Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης, Κρόκος Κοζάνης, Λάδι Λακωνίας, Κονσερβολιά Αμφίσσης, Λάδι Μυτιλήνης, Λάδι Λουγουριό Ασκληπιού, Μανούρι, Μαστίχα Χίου, Λάδι Πεζά Ηρακλείου Κρήτης, Λάδι Σιτία Λασιθίου Κρήτης και Λάδι Βόριος Μυλοπόταμος Ρεθύμνου Κρήτης.  Ουσιαστικά μιλάμε για οκτώ λάδια τα περισσότερα από την Κρήτη ενώ το Αιγαίο εκτός από τη Γραβιέρα Νάξου έχει και την Μαστίχα Χίου. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Ελλάδα έχει 103 προϊόντα στον σχετικό κατάλογο και δύο ακόμη βρίσκονται υπό έγκριση. Διευκρινίζουμε ότι μιλάμε για τα αγροτικά προϊόντα και όχι τα κρασιά, το δίκτυο AREPO δεν εμπλέκεται στο κομμάτι των κρασιών.
Μπορείτε να δείτε εδώ τον κατάλογο που περιλαμβάνει τα 20 ελληνικά προϊόντα που περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής στην συμφωνία TTIP

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :