Δευτέρα, Απριλίου 11, 2016

Μας «πήραν» και νοσηλευτή …

Πριν από μερικές ημέρες  το naxospress.gr είχε γράψει για την κατάσταση που επικρατεί τελευταία στο Νοσοκομείο Νάξου  σε ένα δημοσίευμα με τίτλο  «μας πήραν τονΚαρδιολόγο»   που έρχονταν ως απόρροια της τακτικής της πολιτικής ηγεσίας να αδιαφορεί στα προβλήματα των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας και μάλιστα λίγο πριν το καλοκαίρι. Αποδεικνύεται όμως ότι τα χειρότερα … έρχονται. Τι θέλουμε να πούμε; Με βάση την πρόσφατη προκήρυξη θέσεων για κάλυψη των..... αναγκών που έχει η νησιωτική Ελλάδα και δη το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου, οι θέσεις που αναμένεται να καλυφθούν είναι αυτές του διοικητικού προσωπικού. Και είχαμε αναφέρει ότι είναι αναγκαίες αυτές οι κινήσεις όμως τα προβλήματα του νοσοκομείου είναι αισθητά κυρίως στην βιτρίνα που είναι οι γιατροί.

Και η απουσία του μοναδικού καρδιολόγου σίγουρα είναι κύριο πλήγμα από τη στιγμή που έρχεται καλοκαίρι και το Νοσοκομείο θα δουλεύει σε φουλ βάρδιες με την επισκεψιμότητα να είναι τουλάχιστον τριπλάσια.. Πως είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο; Ο καρδιολόγος έκανε χρήση – και σωστά έκανε για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις – της ευεργετικής διάταξης του νόμου που αναφέρει ότι εάν συμπληρώσει πέντε χρόνια υπηρεσίας σε θέση γιατρού σε νοσοκομείο άγονης γραμμής μπορεί να αιτηθεί μετάθεση σε νοσοκομείο του τόπου καταγωγής του. Όπερ κι εγένετο. Αυτό που ενοχλεί είναι ότι τόσο οι εισηγήσεις από την 2η ΔΥΠΕ και τη διοίκηση του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας ήταν αρνητικές (σ.σ. με αίτημα την άμεση αναπλήρωσή του) αλλά δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχει ένα τεράστιο κενό.

Κουφονήσι

Υπάρχει όμως και συνέχεια και έχει σχέση με το Κουφονήσι καθότι και ο νοσηλευτής που υπηρετούσε στο νησί των Μικρών Κυκλάδων έκανε χρήση της ίδιας νομοθετικής ρύθμισης και έτσι πήρε το δρόμο της επιστροφής στη γενέτειρά του χωρίς να αναπληρωθεί το κενό. Εδώ να σημειώσουμε ότι στο Κουφονήσι πλέον έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρικού Κέντρου αλλά δυστυχώς ο μοναδικός γιατρός που βρίσκεται εντός του κτηρίου είναι πλέον ο γιατρός που κάνει το …αγροτικό του με αποτέλεσμα να νιώθει κάπως σαν την καλαμιά στον κάμπο. Και όταν έχεις ένα καλά εξοπλισμένο Πολυδύναμο ιατρικό κέντρο το σωστό θα είναι να μπορείς και να το στελεχώσεις με ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά όταν γνωρίζεις ότι το καλοκαίρι η κίνηση που έχει το Κουφονήσι είναι εντυπωσιακή και αυξανόμενη χρόνο με το χρόνο.

Δυστυχώς, στο θέμα του γιατρού της μονάδας τεχνητού νεφρού οι εξελίξεις δεν είναι αυτές που ήθελαν όλοι από τη στιγμή που ενεπλάκη η ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ. Κι αυτό γιατί ενώ υπάρχουν τα χρήματα και το νομοθετικό πλαίσιο με βάση τα δεδομένα από την Τήλο (σ.σ. σύμβαση με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» που έχουν στελεχώσει το ιατρικό κέντρο του νησιού) το κράτος αδυνατεί να φέρει στο νησί νεφρολόγο. Κι έτσι η διοίκηση του Νοσοκομείου απευθύνθηκε στην Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία και το Σύλλογο Νεφροπαθών Ελλάδας σε μία προσπάθεια να τρέξουν οι διαδικασίες και από τη στιγμή που υπάρχει η πρόσκληση ενδιαφέροντος να βρεθεί ο γιατρός που θα έρθει στο νησί και θα προκαλέσει χαμόγελα αισιοδοξίας στους δεκάδες νεφροπαθείς που έχει όχι μόνο το νησί μας αλλά και τα γύρω νησιά των Κυκλάδων…

Έκκληση

Τι κάνει σε όλα αυτά η διοίκηση; Σήμερα το πρωί έφυγε από το email του Νοσοκομείου Νάξου έγγραφο προς την νέα επικεφαλής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και νήσων Αιγαίου Όλγα Ιορδανίδου (ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Μαρτίου αντί του κου Καρβούνη) με την ένδειξη κατεπείγον. Και στο έγγραφο αυτό ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου (εκτελεί και χρέη υποδιοικητή) κος Βασίλης Ραπτάκης ζητάει μετ’ επιτάσεως την κάλυψη των βασικών ειδικοτήτων που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο της Νάξου. Και μιλάμε για καρδιολόγο, παιδίατρο και δύο παθολόγους ή γενικούς γιατρούς. Και όπως σημειώνει η ανάγκη για κάλυψη αυτών των θέσεων (κατά σειρά αναγκαιότητας) είναι εξαιρετικά επείγουσα και ζητάει την ικανοποίηση είτε μέσω της λίστας των επικουρικών είτε μέσω απόσπασης από άλλο νοσοκομείο της ίδιας περιφέρειας… Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί λύση και δεν θα μείνει χωρίς γιατρούς το νοσοκομείο του νησιού…

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :