Τετάρτη, Απριλίου 27, 2016

«Άλλα ζητήσαμε, άλλα κατάλαβαν άλλα έκαναν»

Ξεκινάμε με τα …καλά νέα. Την Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Ρόδου ολοκληρώθηκε η πρώτη ουσιαστικά διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση παραλιακών χώρων των Δημοτικών Ενοτήτων Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Αρχαγγέλου που ανήκουν στην ΕΤΑΔ για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού… Είναι ο πρώτος διαγωνισμός για τη νέα χρονιά και όπως σημειώθηκε δεν υπήρξε καμία διεκδίκηση, οι πλειστηριασμοί κατοχυρώθηκαν στην....... πρώτη προσφορά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ δύο πλειοδότες απορρίφθηκαν γιατί δεν διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επίσης, οι θέσεις που κηρύχθηκαν άγονες θα ενταχθούν ξανά στον διαγωνισμό για τις θέσεις στις παραλίες που ανήκουν στην ΚΥΔ, για τις οποίες όμως δεν έχει εκδοθεί ακόμα η ΚΥΑ για την παραχώρησή τους στους Δήμους.
Η παράταση
Μάλιστα.. κι εδώ είναι το θέμα. Γιατί πολύ απλά οι Δήμοι έχουν λόγο για έναν ακόμη χρόνο όσον αφορά τη χρήση αιγιαλού και παραλίας. Αυτό έγινε εφικτό λόγω της παράτασης που δόθηκε μετά από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (με αρ. ΔΔΠ0005159/586Β ΕΞ 2015/7.4.2015), που αφορά την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ Α’ βαθμού. Και η ρύθμιση αφορά στις νέες συμβάσεις που θα συναφθούν από τους δήμους με τρίτους και  όχι παράταση προηγούμενων συμβάσεων. Αυτή η παράταση δόθηκε την περασμένη Πέμπτη (21/04) μετά από τροπολογία που κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους και οι κυρ. Συρμαλένιος, Σαντοριναίος από το Νότιο Αιγαίο) και στο νόμο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμού… Το αίτημα για παράταση είχε διατυπωθεί εδώ και καιρό από την ΚΕΔΕ και είχε κατατεθεί  κατά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και με εκπροσώπους των κομμάτων. Με την εξέλιξη αυτή και με δεδομένες τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την παραχώρηση του δικαιώματος σε τρίτους, αποτράπηκε ο κίνδυνος,  δήμοι και δημόσιο να χάσουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από τις διάφορες χρήσεις του αιγιαλού και μάλιστα σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο.  Με τη ρύθμιση κατοχυρώνεται, προσωρινά, η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης επί του αιγιαλού και της παραλίας, στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. για την άσκηση δραστηριοτήτων, ήπιων και συμβατών με το φυσικό περιβάλλον. Επίσης η παράταση της ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης αφορά συμβάσεις που θα συναφθούν από τις 30.4.16 και δεν συνιστά παράταση των συμβάσεων παραχώρησης σε τρίτους που έχουν συναφθεί έως 30.04.2016.
Μαζική Εστίαση
Είναι όμως λύση αυτή; Είναι αυτό που ζητούσαν όχι οι Δήμοι αλλά οι επιχειρηματίες; Κι αυτό γιατί; Ξέρετε ο Δήμος μπορεί να μαζεύει χρήματα, αλλά οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που επενδύουν, αυτοί είναι που αγχώνονται και πέρυσι, φτάσαμε στο σημείο να έχει φτάσει …Αύγουστος και κανείς να μην ξέρει ποιο καθεστώς θα κυριαρχήσει. Και έτσι οι διαγωνισμοί που έγιναν είχαν ως πέρας της σύμβασης την 30η Απριλίου, δηλαδή οι επενδυτές είχαν πληρώσει για χρήση αιγιαλού για τη περίοδο του Χειμώνα (!!!) Από πέρυσι οι παράγοντες του σωματείου Μαζικής Εστίασης «Φιλοξενία» της Νάξου είχε επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες σε μία προσπάθεια να αλλάξει το καθεστώς καθότι τα προβλήματα ήταν τεράστια και είχαν σημειώσει ότι οι παρατάσεις μόνο καλό δεν κάνουν… Και μάλιστα αιφνιδιάστηκαν από την …παράσταση από τη στιγμή που είχαν μείνει με την εντύπωση ότι θα υπήρχε επιστροφή στο πρότερο καθεστώς. Και όπως τόνισαν από την «Μαζική Εστίαση»  με παράπονο «άλλα τους ζητήσαμε, τα κουβεντιάσαμε, τους τα εξηγήσαμε και στο τέλος άλλα έκαναν»…  
Και με ανακοίνωση που είχαν εκδώσει τόνιζαν ότι «Μια τέτοια απόφαση είναι ολέθρια για το κοινό  γιατί:
• Όταν τα τμήματα προς εκμετάλλευση είναι πολύ πιο μικρά  αυτό θα προκαλέσει εκτόξευση των τιμών της ομπρέλας-ξαπλώστρας αφού θα είναι πολύ λιγότερες προς ενοικίαση και μοιραία δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν την ζήτηση των λουομένων. Άρα η τεράστια ζήτηση θα ανεβάσει τις τιμές, και έτσι θα επωφελούνται « ολίγοι και εκλεκτοί». Η ίδια η ζήτηση αποδεικνύει την ανάγκη και επιθυμία του κοινού να χρησιμοποιεί τις ξαπλώστρες. Αν δεν υπήρχε ζήτηση δεν θα υπήρχε προσφορά. Προσπαθούμε δηλαδή με νόμους να εμποδίσουμε μία ισορροπημένη σχέση;;;;
•  Τα καταστήματα δεν θα μπορούν να λειτουργούν και θα πρέπει να βάλουν λουκέτο αφού ουσιαστικά η βασική πηγή εσόδων τους είναι από τις ξαπλώστρες.  Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην ανεργία αλλά και σε όλη την αλυσίδα προμηθευτή-ιδιοκτήτη-εργαζόμενου με αποτέλεσμα να χάνονται συνολικά τεράστια ποσά για το κράτος. Οι καταστηματάρχες θέλουν να δουλέψουν για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
• Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επαγγελματιών αφού ποιοι θα είναι αυτοί οι τυχεροί που θα παραμείνουν να λειτουργούν την επιχείρησή τους όπως ήταν μέχρι σήμερα;;;; Ένα κατάστημα θα αναπτύσσει ξαπλώστρες και η διπλανή όμορη επιχείρηση  θα κοιτάει άναυδη μη μπορώντας να λειτουργήσει;;;
• Στην αντίθετη περίπτωση (αν οι χώροι στις προβολές των καταστημάτων δεν ορίζονται από την ίδια την επιχείρηση) όλοι οι μικροί επαγγελματίες που έχουν ουσιαστικά τοποθετήσει την ζωή τους σε σχέση με το κατάστημά τους  γίνονται έρμαιο στα ξένα συμφέροντα αυτών που θα επιχειρήσουν να πλειοδοτήσουν στην δημοπρασία και να αναλάβουν να εκμεταλλεύονται τον χώρο στην προβολή του καταστήματός τους αφού η δημοπρασία θα είναι ανοιχτή για τον οποιονδήποτε.
• Τι είναι αυτό τελικά που αναδεικνύει τις παραλίες μας να ψηφίζονται ως καλύτερες παραλίες του κόσμου; Μα η ίδια η σημερινή πραγματικότητα.  Αυτό ακριβώς αποδεικνύει ότι η μέχρι σήμερα χρήση εξυπηρετεί τις ανάγκες των λουομένων που μένουν ικανοποιημένοι και έχουν διαμορφώσει αυτή την ισορροπία και είναι πρεσβευτές μας ανά τον κόσμο και συμβάλλουν έτσι σημαντικότατα στην εξουθενωμένη οικονομία μας.
• Άραγε  σε ποιες τουαλέτες θα εξυπηρετούνται πλέον  οι λουόμενοι που μέχρι σήμερα λειτουργούν εντός των καταστημάτων; Τα καταστήματα έχουν τον ρόλο της αναψυχής, της περίθαλψης, της ενημέρωσης, της βοήθειας, της ανάγκης και της ζήτησης γενικά αλλά για τους πελάτες τους. Δεν θα μπορούν να σηκώσουν τα βάρη και τις επιθυμίες όλων χωρίς να κερδίζουν κάτι. Δεν θα το κάνουν σε καμία περίπτωση πλέον.
Και ζητούσαν; Με βάση όλα τα παραπάνω αλλά και τις διαγραφόμενες εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια εφιαλτική εφαρμογή ζητάμε «Την παράταση έως 31/12/2015 της προβλεπόμενης ρύθμισης στο άρθρο 172 του νόμου 4261/2014 όσον αφορά την εφαρμογή του άρθρου 13 παρ 4 του νόμου 2971/2001και προκειμένου να θεωρούνται όμορες ξενοδοχειακών και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος περιοχές του Αιγιαλού ακόμα και αν ενδιάμεσα σε αυτές παρεμβάλλεται δημόσιο κτήμα. Να παραμείνουμε μέχρι 31/12/2015 στο παλαιό καθεστώς. Αδυνατούμε να σκεφτούμε τίποτε άλλο.  Θέλουμε να λειτουργήσουμε να δουλέψουμε. Θέλουμε να ζήσουμε . Δεν αντέχουμε πλέον τις ανωμαλίες που βάζουν σε κίνδυνο την ύπαρξή μας. Αφήστε μας τουλάχιστον να εκμεταλλευτούμε τον τουρισμό ώστε να βγει η χώρα μας από την κρίση». 
Να δοθεί λύση
Επί της ουσίας για τη Νάξο. Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στις περιοχές Αγίου Προκοπίου, Μάραγκα και Πλάκας γιατί πολύ απλά παρεμβάλει ο παλαιός αιγιαλός.  Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέλεξαν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, αντί να το …λύσουν. Και η αλλαγή νομοθετικού πλαισίου όλο αυτό το διάστημα έκανε κακό και τίποτα άλλο. Έτσι φτάσαμε πέρυσι να έχουμε επιχειρηματίες που έως τον Αύγουστο δεν ήξεραν τι καθεστώς επικρατούσε, ενώ δεν ήταν λίγοι επιχειρηματίες οι οποίοι στηρίχτηκαν σε προφορικές υποσχέσεις αιρετών και στο τέλος βρέθηκαν …κρεμασμένοι. Δεν υπήρξε κανένας έλεγχος από ελεγκτική αρχή και όπως ήταν λογικό δεν πλήρωσαν. Όταν δε έγινε η δημοπρασία στην Σύρο οι συμβάσεις ενεργοποιήθηκαν αλλά για το …χειμώνα. Καλό θα είναι φέτος να καθίσουν επιτέλους κάτω οι νομοθέτες και να δώσουν λύση πραγματική… Και βέβαια η όποια λύση να έχει και τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων… και το κυριότερο; Οι όποιες συμβάσεις να έχουν τουλάχιστον τριετή διάρκεια ώστε να μπορεί ένας επιχειρηματίας να εργαστεί και να επενδύσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον αν και κάτι τέτοιο στην Ελλάδα μοιάζει ουτοπικό.. Οπότε αναμονή να δούμε τι θα συμβεί φέτος καθότι σε τέσσερις μέρες τελειώνουν οι περσινές μισθώσεις και θα ...τρέχουμε πάλι 

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :