Πέμπτη, Απριλίου 14, 2016

Τα ντοκιμαντέρ της Πέμπτης 14 Απριλίου. Έναρξη στις 20:30΄.

1. “Λευκά βήματα” των Μιχαήλ Βιτωράκη, Σωτήρη Κάπου, 61' (in French, English subtitles).
Τα γυρίσματα έγιναν στη Ρουάντα και στο Μπουρούντι τον Αύγουστο του 2014.
Η ταινία Λευκά βήματα δεν πραγματοποιήθηκε για να αναδείξει τη φτώχεια και τις κακουχίες που συναντάμε στις Αφρικανικές χώρες (αυτές είναι δεδομένες), ούτε για να πείσει τον κόσμο να βοηθήσει τον λαό της Αφρικής.
Αντιθέτως, τονίζει το κατά πόσο έχει επηρεαστεί ο λαός των χωρών αυτών από τον δυτικό κόσμο μέσα από τις αφηγήσεις των ντόπιων, αλλά και των εθελοντών που βρέθηκαν εκεί για να ....
βοηθήσουν.
Η ταινία κάνει μια ανάδρομη στη γενοκτονία του 1994 μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και απόψεις, αναδεικνύει τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου στην εύρεση νερού, τροφής και τρόπων επιβίωσης, και αναλύει μέσα από συνεντεύξεις τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης.

2. “Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες” του Ιάσονα Πιπίνη, 30' (in Spanish).

Πριν από δέκα χρόνια, ένας φτωχός ιθαγενής της φυλής Αϊμάρα ανέλαβε την εξουσία στη Βολιβία, σε μια χώρα όπου την πολιτική και οικονομική εξουσία μονοπωλούσε για αιώνες η λευκή μειοψηφία. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει ένα 24ωρο του Έβο Μοράλες, του πρώτου ιθαγενή προέδρου στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, και παρουσιάζει πτυχές από τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας. Συναντήσαμε τον Μοράλες στην πόλη Λα Πας στις Άνδεις, σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων και τον συνοδεύσαμε στα ταξίδια που έκανε με το προεδρικό αεροσκάφος και με ελικόπτερο σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας διηγείται εν πτήση στην κάμερα, πώς από φτωχός ιθαγενής αγρότης κατάφερε να φθάσει στο ανώτερο αξίωμα της χώρας, και μιλάει για τον αγώνα κατά της φτώχειας.

3. “Το όνειρο του Πάολο” των Κυρηναίου Παπαδημάτου, Γιάννη Αβραμόπουλου, 43' (in Italian).

Ένα 24ωρο (αλήθεια, ένα μόνο;) απ' τη ζωή του κυρίου Πάολο Τεομπαλντέλι. Είναι αρκετό για να μάθουμε ποιος πραγματικά είναι ο άνθρωπος που δηλώνει ότι τώρα ζει σαν ποντικός στην ταράτσα μιας κατεστραμμένης πολυκατοικίας στα δύσκολα Εξάρχεια (μια περιοχή των Αθηνών με συγκεκριμένη ιστορία);
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :