Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2016

Κρόκος Κοζάνης: Η μωβ Ferrari που τρέχει με χίλια στην Ιταλία

12182521_10153107061890658_2289329704126501205_o
Στη γειτονική μας Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο, βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι αγαπούν πρωτίστως την Ελλάδα και τα προϊόντα της Ελληνικής γης και με αυτό το κίνητρο, προωθούν τα καλύτερα προϊόντα της χώρας μας.
Ο κ. Γιώργος Μπακάγιας από την Καλαμπάκα, εδώ και αρκετά χρόνια, ζει μόνιμα στην Ιταλία. Η αγάπη του για την Ελλάδα, τον ώθησε να δημιουργήσει ένα νέο project, την «Ελληνική Αριστεία» ή Eccellenza Ellenica, μία εταιρεία που.....
έχει στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό. Το project αυτό  ουσιαστικά, όπως εξηγεί ο κ. Μπακάγιας, φέρνει κυριολεκτικά στο πιάτο των Ιταλών σεφ, τα πιο εκλεκτά προϊόντα των Ελληνικών συνεταιρισμών. Μαστίχα Χίου, φιστίκι του Συνεταιρισμού Μώλου, μέλι και ροφήματα από σαφράν, είναι μερικά από τα προϊόντα που είναι οι πρωταγωνιστές.
Μέσα στη λίστα των top προϊόντων φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Κρόκος Κοζάνης, όπου βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις προτίμησης των διακεκριμένων Ιταλών σεφ και περνάει την καλύτερη φάση της ύπαρξής του, στη γειτονική μας χώρα.
Ο λόγος που τον ώθησε να κάνει κάτι τέτοιο, όπως ο ίδιος δήλωσε στο KOZANILIFE.GR: «Δεν μπορώ να ακούω συνεχώς ότι εμείς οι Έλληνες ζούμε στην πλάτη των Ευρωπαίων, ήθελα να δώσω έναν ισχυρό δεσμό στο γιο μου, με την Ελλάδα».
Το μωβ διαμάντι της Κοζανίτικης γης, έδεσε ακόμα πιο πολύ τις 2 χώρες Ελλάδα-Ιταλία, αφού οι Ιταλοί, έχουν καθιερώσει στην κουζίνα τους τον Κρόκο Κοζάνης, με ιδιαίτερα μεγάλη κατανάλωση στη Βόρεια Ιταλία.

 
Ο Κρόκος Κοζάνης και η νοθεία από το Ιράν
Ο κρόκος Κοζάνης, είναι πρώτος παγκοσμίως στη βιολογική του παραγωγή, καλύπτοντας έως το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή σαφράν. Η εισαγωγή στην Ιταλία, δεν ξεπερνά τα 250Κg, ενώ ο βιολογικός Κρόκος, δεν ξεπερνά τα 1.400gr.
Αυτό όμως που κάνει τεράστια ζημιά στην αγορά του Κρόκου, είναι το γεγονός, ότι το σαφράν είναι είναι το πιο νοθευμένο προϊόν στην Ιταλία λόγω της εισαγωγής τους από το Ιράν, μέσω Ισπανίας, όπου φτάνει να πωλείται μία ποσότητα πέντε φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που έχουν εισάγει. Ο Κρόκος Κοζάνης, φέρει ISO 9001, ΠΟΠ & BIO.

 
Η συμμετοχή στην παγκόσμια έκθεση του Μιλάνου EXPO 2015
Μεγάλη απήχησης έτυχε ο κρόκος Κοζάνης, στην EXPO 2015 του Μιλάνου, όπου η ομάδα της «Ελληνικής Αριστείας», ανέστησαν κυριολεκτικά το παρατημένο Ελληνικό περίπτερο και εξασφάλισαν μία υψηλή θέση στην Expo του Μιλάνου, όπως αξίζει στον κρόκο Κοζάνης. Το θέμα της έκθεσης EXPO του Μιλάνου 2015, ήταν η Παγκόσμια Σίτιση. Αυτό ήταν ένα ισχυρό εισιτήριο για τον Κρόκο Κοζάνης, να περάσει στις προτιμήσεις των πιο διακεκριμένων σεφ της Ιταλίας και κατ” επέκταση στους Ιταλούς καταναλωτές.
Ο Ιταλικός τύπος παίρνει φωτιά, Corriere della sera, το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, έδωσαν στη δημοσιότητα μακροσκελή αφιερώματα, στην Ιταλική, Αγγλική και Βραζιλιάνικη έκδοσή τους, ενώ η επίσημη ιστοσελίδα της EXPO, έγραψε σειρά ευμενών άρθων για τον Κρόκο Κοζάνης. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου κανένα ΜΜΕ δεν μεταφέρει τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνει ο κρόκος Κοζάνης σε μία παγκόσμια έκθεση, σε ένα παγκόσμιο γεγονός, πλην του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, με τον ανταποκριτή, Θόδωρο Σιγκελάκη-Ανδρεάδη.
Παρόλα τα εμπόδια που συνάντησε ο κ. Μπακάγιας, όπως αναφέρει στο KOZANILIFE.GR, δεν το βάλανε κάτω και η EXPO του Μιλάνου, τους ανακυρήσει «Πρωταγωνιστές της Έκθεσης – το καλύτερο προϊόν».
Ο κρόκος Κοζάνης, πηγαίνει με χίλια και θεωρείται πλέον η μωβ Ferrari της Ελληνικής γης και στην EXPO του Μιλάνου, υπό τη διεύθυνση του Cluster Mediteraneo, λαμβάνουν το πρώτο βραβείο, ως το καλύτερο Cluster της EXPO.
Ο πρωταγωνιστής στην ιδιαίτερη αυτή πρωτοβουλία της «Ελληνικής Αριστείας», ο κ. Μπακάγιας, με σεμνότητα κρατάει τα κλειδιά της Ελληνικής γης, στη γειτονική μας Ιταλία και φέρνει κυριολεκτικά στα πιάτα των Ιταλών, τις Ελληνικές γεύσεις.
«Έχουμε το καλύτερο προϊόν στον κόσμο και είμαστε το νούμερο ένα παγκόσμια στο βιολογικό σαφράν. Θα μπορούσαμε να λέμε ότι έχουμε την Ελληνική Φερράρι.Συνεπώς και η παρουσία μας και ο τρόπος πώλησης πρέπει να είναι αντίστοιχος».

 
Οι διακεκριμένοι σεφ μαγειρεύουν με κρόκο Κοζάνης και εκθειάζουν το προϊόν.
Ο Tano Simonato, με ένα αστέρι Michelin, μαγειρεύει νιόκι με σαφράν, ο Vegan σεφ Emmanuelle di Biase, φτιάχνει παγωτό με σαφράν και ροφήματα, ενώ στην Pavia, o δάσκαλος του παγωτού, Angelo Colluci, φτιάχνει επίσης παγωτό.

 
Ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγών Κοζάνης, με την «Ελληνική Αριστεία».
Την προηγούμενη εβδομάδα, στη μεγαλύτερη έκθεση σεφ του Μιλάνου, στις 6-8 Μαρτίου 2016, συμμετείχε η «Ελληνική Αριστεία», με τη συμβολή του κ. Πατσιούρα και του κ. Μανώλα.
«Με την διοίκηση του συνεταιρισμού έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Ο κ. Πατσιούρας μας συμπαραστάθηκε και συνεργάζεται ενεργά μαζί μας. Mας βοήθησε στην χάραξη της στρατηγικής μας και είναι πάντα παρόν όταν απαιτείται».

 
Ο Κοζανίτης σεφ κ. Θεόδωρος Καραθάνσης, από το Bar-Restaurant Τρυποκάρυδος και η «Ελληνική Αριστεία».
Ο Κοζανίτης σεφ κ. Καραθανάσης Θεόδωρος, θα είναι το επίκεντρο ενός νέου project που ετοιμάζει ο κ. Μπαγιάκας για το καλοκαίρι. Ο κ. Καραθανης Θεόδωρος, μαγειρεύει κατεξοχήν με σαφράν στο εστιατόριο Τρυποκάρυδος και αυτός ήταν ο λόγος που ήρθαν πιο κοντά. Μάλιστα, ο κ. Θ. Καραθανάσης, έφτιαξε σοκολατάκια με σαφράν για τους σεφ της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 6-8 Μαρτίου. Όπως μας μεταφέρει ο κ. Μπακάγιας, τα σοκολατάκια του κ. Καραθανάση, απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές από τους σεφ της έκθεσης.
Η «Ελληνική Αριστεία», κάνει περήφανους τους Έλληνες και ίσως είναι τελικά αυτοί που προσπαθούν να δώσουν τη θέση της Ελλάδας, ψηλά εκεί που πρέπει.
Αυτό που μεταφέρει ο κ. Μπαγιάκας, είναι το εξής μήνυμα: «Ο πρωταγωνιστής, όλης αυτής της προσπάθειας είναι ο Κρόκος και η σκληρή δουλειά των αγροτών και κανείς άλλος».
Τις επόμενες ημέρες όπως δημοσίευσε το KOZANILIFE.GR, θα γίνει η επίσημη έναρξη του πρώτου σημείου λιανικής πώλησης του κρόκου Κοζάνης, στη καρδιά  του Μιλάνου.

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :