Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Αιτημα για έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της λειτουργίας ανεμογεννητριών στην κοινότητά Κορώνου

Με έγγραφό μας, που δημοσιεύτηκε και στον τοπικό Τύπο,  θέσαμε στις 18 Νοεμβρίου 2015 στον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το παραπάνω πρόβλημα, που η λύση του καθυστερούσε αδικαιολόγητα.
         Συγκεκριμένα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση ΑΠΕΗΛ/Α/ΦΙ/οικ 23840 (ΦΕΚΒ 3497/29-12-2014) προβλέπει τον επιμερισμό του ειδικού τέλους, που εισπράττεται από τους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στους καταναλωτές της περιοχής που είναι εγκατεστημένες οι......
σχετικές μονάδες. Δηλαδή προβλέπει την επιδότηση της κατανάλωσης ενέργειας, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης, σε εφαρμογή των νόμων που αναφέρονται στην παραπάνω απόφαση, οι οποίοι ρυθμίζουν και τη χρηματική ενίσχυση των κοινοτήτων, όπως η δική μας, που φιλοξενεί ανεμογεννήτριες.
         Στο έγγραφο τονίζαμε ότι δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση αυτή, παρόλο που οι παραγωγοί του ρεύματος έχουν πληρώσει τα οφειλόμενα από αυτούς από το 2010 και αυτά δεν έχουν αποδοθεί στους καταναλωτές και τους ΟΤΑ από τη ΔΕΗ., η οποία παρέπεμπε στο αρμόδιο υπουργείο, το ΥΠΕΝ.
         Μάλιστα, επισκεφθήκαμε τον αρμόδιο υπουργό και του ζητήσαμε να εφαρμόσει το νόμο, έτσι ώστε να μας αποδοθούν τα χρήματα που δικαιούμαστε, επειδή:
         -     τα κίνητρα για την προώθηση των ΑΠΕ έγιναν για να ενισχυθούν εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας,
         -     οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και όχι να μένουν στα χαρτιά,
         -     τα χρήματα έχουν παρακρατηθεί από τους παραγωγούς ενέργειας και τα κρατά παράνομα η ΔΕΗ,
         -     η επιδότηση αυτή στους δικαιούχους του χωριού μας είναι μια ανάσα για τους φτωχούς ανθρώπους, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, και για την ορεινή και συρρικνούμενη κοινότητά μας.
         Περιμέναμε και από τον Δήμαρχο-τον οποίο ενημερώσαμε με την επιστολή μας στις 18/11/2015-, να ενισχύσει τον αγώνα μας, αν όχι να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας αυτής, η οποία αφορά όλους τους Κορωνιδιάτες που έχουν ενεργή σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος. Θυμάστε τι έγινε και με το πρόγραμμα «πράσινες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες-νέο πρότυπο ανάπτυξης», που η πρόταση του Δήμου για χρηματοδότηση ήταν εντελώς πρόχειρη και αξιολογήθηκε προτελευταία!
         Ήδη οι ενέργειες της κοινότητας, εμένα προσωπικά και της τοπικής κοινωνίας της Κορώνου έπιασαν τόπο και το δίκαιο αίτημά μας, όπως και των άλλων κοινοτήτων που φιλοξενούν ανεμογεννήτριες, ικανοποιείται. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε απόφαση (ΑΠΕΗΛ/οικ. 172792/23-2-2016), με την οποία εγκρίνεται η διάθεση των ποσών από σταθμούς Α.Π.Ε., που βρίσκονται σε μία ή περισσότερες Κοινότητες, για τα έτη 2010-2014.
         Το ποσό των  104.216,82 ευρώ θα αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές της κοινότητας Κορώνου μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

                                   Κόρωνος Νάξου, 2 Μαρτίου 2016

                                  Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας


                                                 Νίκος Χουζούρης
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :