Δευτέρα, Μαρτίου 21, 2016

Μικρές εγκαταστάσεις ΑΠΕ χρειάζονται τα νησιά των Κυκλάδων

Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Μικρές εγκαταστάσεις, με ανάπτυξη υβριδικών συστημάτων είτε με αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας είτε με μικρά φράγματα, θα μπορούν να δώσουν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά των Κυκλάδων και θα πρέπει να υποστηριχθούν, όπως δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε ότι πράγματι γίνεται προσπάθεια από.....
διάφορους φορείς και από το Επιμελητήριο των Κυκλάδων και από άλλους φορείς, συνεταιριστικούς κ.λπ., να δημιουργηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις, προσθέτοντας: «Αν υπάρχουν εκκρεμείς νομοθετικές ρυθμίσεις, που δεν έχουν γίνει ακόμη, θα παρακαλούσα την ηγεσία του Υπουργείου να τις δει, να προχωρήσουν γρήγορα, ούτως ώστε να μην ολιγωρούμε στην ανάπτυξη αυτών των μικρών εγκαταστάσεων, που μέσω των Α.Π.Ε. μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της κατανάλωσης».
Ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε επίσης, μεταξύ άλλων: «Προφανώς είμαστε υπέρ της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, όμως και στις Κυκλάδες, παρότι πράγματι το έργο προχωράει, δεν θα καλύψει όλα τα νησιά. Υπάρχουν νησιά μεγάλα, όπως η Σαντορίνη και η Μήλος, δευτερευόντως, μιλώ από άποψη μεγέθους, που μένουν απέξω, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαδρομή της διασύνδεσης ή με τις δυνατότητες.  Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και δεν ξέρω, κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει σ' αυτή τη φάση, όμως, νομίζω ότι πράγματι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αξιοποίησης των Α.Π.Ε., αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι πρέπει να μιλάμε πάντα για Α.Π.Ε. μικρού μεγέθους και όχι γιγαντιαία αιολικά πάρκα, τα οποία κάποιοι επιχειρηματίες θέλησαν, και πήραν έγκριση από την ΡΑΕ παλαιότερα, να προχωρήσουν. Το λέω αυτό, γιατί υπήρχε στο σχεδιασμό και η δημιουργία τεσσάρων πολύ μεγάλων αιολικών πάρκων στην Πάρο, στη Νάξο, στην Άνδρο και στην Τήνο, που τα δύο τελευταία χρόνια, τουλάχιστον απ' ό,τι έχω καταλάβει, έχουν «παγώσει». Εκκρεμεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από τους δήμους και από την περιφέρεια, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είναι πάνδημη η αντίθεση στα μεγάλα αιολικά πάρκα, ενώ αντίθετα είμαστε υπέρ των μικρών εγκαταστάσεων από Α.Π.Ε. διαφόρων μορφών και όχι μόνο αιολικής ενέργειας».
Ο Ν. Συρμαλένιος στην τοποθέτησή του έκανε λόγο και για το Νεώριο, αναφέροντας τα εξής: «Γνεται μια τεράστια προσπάθεια για να κρατήσουμε το Νεώριο ανοιχτό και η διοίκηση της Δ.Ε.Η., παρά την σκληρή και δικαιολογημένη στάση της στα χρέη του Νεωρίου, κάνει στο τέλος κάποιες διευκολύνσεις. Διότι, πραγματικά μιλάμε για ένα νησί που εάν κλείσει το Νεώριο, θα έχουμε το τεράστιο πρόβλημα με τους 350 έκτακτους και μόνιμους εργαζομένους».
Τέλος, ευχαρίστησε τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη, διότι, όπως είπε, «με απόφασή του στις 23 Φεβρουαρίου, δίνει ανταποδοτικά τέλη 4 χρόνων - από το 2010 έως το 2014 - σε περιοχές και χωριά νησιών, όπως η Νάξος, η Πάρος, η Σύρος και η Μήλος, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ποσό που κυμαίνεται γύρω στα 18 εκατ. ευρώ, που επιμερίζεται με αντισταθμιστικά οφέλη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά από ένα μήνα και αφού υπάρξει μια περίοδος κατάθεσης τυχόν ενστάσεων γύρω από αυτό το θέμα».
2/03/2016
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :