Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2015

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΤΟ… ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕIΑΣ

* Του Γιάννη Βλασερού
Το πρόβλημα της περίθαλψης της Σαντορίνης είναι πολύ μεγάλο.
Ξεπερνάει τις ανάγκες ενός κοινού νησιού των Κυκλάδων.
Η Σαντορίνη αποτελεί, κατά το καλοκαίρι, τον πρώτο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό και οι ανάγκες της περίθαλψης υπερ-πολλαπλασιάζονται.
Κι όμως αυτές οι ανάγκες  «καλύπτονται» από ένα Κέντρο Υγείας
το οποίο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του, υπολειτουργεί –όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται στην έκθεση-κραυγή
αγωνίας της Διοίκησής του: «Το ιατρικό προσωπικό καλύπτεται από επικουρικούς γιατρούς, με θητεία άγνωστης διάρκειας. Η θέση του καρδιολόγου καλύπτεται από γιατρό τρίμηνης θητείας από το......
ΠΕΔΥ.
Δεν υπάρχουν αγροτικοί γιατροί, πλήρης έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού ανύπαρκτο ΕΚΑΒ έλλειψη αναλώσιμου υλικού κλπ».

Εδώ μπορώ να προσθέσω και την δική μου εμπειρία όταν, το καλοκαίρι του 2014, δεχόμενος αγωνιώδεις κλήσεις από μέλος της Διοίκησης, παρενέβην προς τον υποδιοικητή της Β’ ΥΠΕ, κο. Πλάτση, προκειμένου να παραταθεί η θητεία του αγροτικού γιατρού Θηρασίας, που κάλυπτε ανάγκες του ΚΥ, αλλά και να προωθηθεί η μετακίνηση καρδιολόγου από το ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής, γιατί τελείωνε η θητεία του υπάρχοντος επικουρικού καρδιολόγου.

Το οξύμωρο είναι ότι από το 2012 έχει ολοκληρωθεί  ένα σύγχρονο Νοσοκομείο, εξοπλισμένο, το οποίο ματαίως περιμένει να  λειτουργήσει, παρότι έχουν περάσει 5 κυβερνήσεις και 6 υπουργοί υγείας.

Γιατί; Βασικός λόγος ποιος θα είναι ο χαρακτήρας του νοσοκομείου,  δημόσιος ή ιδιωτικός. Σταθερή και ανυποχώρητη θέση των κατοίκων του νησιού είναι να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.

Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στη Βουλή η ίδρυση του Νοσοκομείου Θήρας, γεγονός πράγματι σημαντικό  και ελπιδοφόρο.

Δυστυχώς, όμως, η ψήφιση για την έναρξη της λειτουργίας του νοσοκομείου αναβλήθηκε για τις 7 Ιανουαρίου. Μία αναβολή που συντηρεί την αγωνία και τον φόβο των ενδιαφερομένων μήπως η λειτουργία του Νοσοκομείου μείνει πάλι στα χαρτιά.

Το νοσοκομείο Σαντορίνης πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος και τρόπος
να λειτουργήσει . Το έχει ανάγκη ο τόπος. Το έχουν ανάγκη  τα νησιά μας.

* Γραμματέας του Τομέα νησιωτικών χώρων του ΠΑΣΟΚ
   Καρδιολόγος Διευθυντής -Ιπποκράτειο Γ.Ν. Αθηνών
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :