Τετάρτη, Δεκεμβρίου 09, 2015

Φοροκάρτα και συνέπειες


Το παράλογο φορολογικό σύστημα στη χώρα μας καθιστά τον επαγγελματία σύγχρονο δούλο μέσα στην ίδια του την επιχείρηση αφού ο αγώνας για επιβίωση γίνεται πλέον ο πρωταρχικός του στόχος και κάθε άλλη ευκαιρία για ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών (βιοτικό επίπεδο, κοινωνία, πάταξη ανεργίας κλπ) πάει περίπατο, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με αφορμή την εφαρμογή της κάρτας συναλλαγών και ......ειδικότερα, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
και τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με δαπάνες του φορολογούμενου που θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών καρτών.


Αναλυτικά, ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία", αναφέρει:

"Η λαίλαπα εναντίον της μικρής και μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα γιγαντώνεται κάθε λεπτό που περνάει. Γνωρίζουμε όλοι  πολύ καλά πόσα χρόνια και με πόσους τρόπους προσπαθούν να βάλουν λουκέτο στην Μικρή και Μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα.Το έχουν καταφέρει σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό όπως αποδεικνύεται από τα λουκέτα που μπαίνουν καθημερινά. Εμείς οι μαγαζάτορες προσπαθούμε με νύχια και με δόντια, με επιβάρυνση μέχρι και της υγείας μας και της υγείας όλης της οικογένειάς μας να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ανοικτές. Σκοπός τους είναι να εξυπηρετήσουν τα μεγαλοσυμφέροντα (Δανειστές, Αγοραστές , Τραπεζίτες,  Franchise, Εμπορικά κέντρα κλπ) να καταφέρουν να μας εξαγοράσουν όλους και όλα. Το παράλογο φορολογικό σύστημα στη χώρα μας  καθιστά  τον επαγγελματία σύγχρονο δούλο μέσα στην ίδια του την επιχείρηση αφού ο αγώνας για επιβίωση γίνεται πλέον ο πρωταρχικός του στόχος και κάθε άλλη ευκαιρία για ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών (βιοτικό επίπεδο, κοινωνία, πάταξη ανεργίας κλπ) πάει περίπατο.

Εκείνο όμως που θα μας τελειώσει ολοκληρωτικά και σε χρόνο μηδέν είναι αυτό που εφαρμόζουν τελευταία με την υποχρεωτική  χρήση (όπως θα εξελιχθεί) της κάρτας συναλλαγών και ειδικότερα:. « Την  διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου οι ελεγκτές να έχουν άμεση εικόνα για να τον τζίρο τους. Το δεύτερο είναι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με δαπάνες του φορολογούμενου που θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών καρτών.

Ειδικότερα με σχετική διάταξη καταργείται από το 2016 η υποχρέωση των φορολογούμενων να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τις δαπάνες που πραγματοποιούν προκειμένου να ωφεληθούν από το αφορολόγητο ποσό των 9.550 ευρώ το οποίο οδηγεί σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ».

Πέραν του ότι η  φοροκάρτα περιορίζει την δημοκρατία, φακελώνει τους καταναλωτές και καταργεί την ελευθερία των ανθρώπων τι σημαίνει αυτό και πώς επηρεάζει δραματικά τις επιχειρήσεις μας.

Κατ΄ αρχήν όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα   συναλλάσσονται με κάρτες αφού πληρώνονται μέσω τραπέζης. Ανάληψη σε  μετρητά θα μπορούν να κάνουν ελάχιστα έως καθόλου. 

Άρα θα πληρώνουν υποχρεωτικά μέσω κάρτας για να εκπίπτουν και του φόρου. Οι υπόλοιποι που θα διαθέτουν μετρητά ελάχιστα  για πολύ μικρό χρονικό διάστημα ακόμη (το πολύ 6 μήνες με 1 χρόνο) για να μπορούν οι συναλλαγές τους να εκπίπτουν της εφορίας αλλά κι επειδή μοιραία τα χρήματα θα διακινούνται μέσω των τραπεζικών λογαριασμών  θα πρέπει κι αυτοί να συναλλάσσονται υποχρεωτικά με κάρτα. Άρα θα συναλλάσσονται αναγκαστικά  μέσω κάρτας μήπως γλυτώσουν κανένα ευρώ από τα δόντια της εφορίας για να πάρουν ψωμί. Επίσης όπως ανακοινώθηκε με πλαστικό χρήμα θα γίνονται υποχρεωτικά οι συναλλαγές όλων των νέων επιχειρήσεων που θα συσταθούν από το 2016, ενώ παράλληλα το υποχρεωτικό καθεστώς θα ισχύσει και για δεκάδες κλάδους της ελληνικής οικονομίας που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Τέλος, πολύ σύντομα για να λειτουργεί και μια παλιά  επιχείρηση θα πρέπει να πραγματοποιεί  μόνο με  κάρτα τις πωλήσεις της.  

Όλα αυτά λοιπόν σημαίνουν την τροφοδότηση όλης της ταμειακής ροής μιας επιχείρησης σε ένα τροφοδότη λογαριασμό μέσω των συναλλαγών με τις κάρτες. Τι γίνεται όμως με αυτό τον τραπεζικό λογαριασμό; Ο λογαριασμός αυτός θα αποδίδει την ίδια στιγμή που θα πληρώνει ο πελάτης  (ίσως και πριν το ταμειακό κλείσιμο της ημέρας) τις εισφορές (ΕΦΟΡΙΑ, Φ.Π.Α, ΧΡΕΗ, Ι.Κ.Α, Ο.Α.Ε.Ε, ΔΗΜΟΣ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ),  αν περισσέψει κάτι από όλα αυτά θα μπορεί ο μαγαζάτορας να κάνει τις αγορές του και να παραγγείλει πρώτες ύλες σε προμηθευτή. Τι νομίζετε, θα περισσέψει κάτι;

Οι υπόλοιποι καταστηματάρχες που είναι πάρα πολλοί και δεν μπορούν ήδη να τα φέρουν βόλτα τι θα κάνουν; Εκείνοι  που είναι ήδη οι λογαριασμοί τους μπλοκαρισμένοι λόγω οφειλών πόσο διάστημα θα παραμείνουν ανοικτοί χωρίς να μπορούν να αγοράσουν πρώτες ύλες; 1 ημέρα; 3 ημέρες; 1 εβδομάδα; Αποκλείεται παραπάνω και αποκλείεται να βρεθεί και προμηθευτής που να μπορεί να τους πιστώσει. Επίσης πόσοι υπάλληλοι θα μπορούν να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται αφού κι αυτοί υποχρεωτικά θα πληρώνονται μέσω τράπεζας και θα πληρώνουν πάλι κι αυτοί μέσω κάρτας ‘όπως όλοι οι καταναλωτές; Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα λοιπόν  θα βάλουμε όλοι λουκέτο με τα νέα αυτά μέτρα.

Αυτά τα μέτρα έπρεπε να είχαν ισχύσει πριν 15 χρόνια τότε που υπήρχαν λεφτά στις επιχειρήσεις. Να νοικοκυρευτούν τα πάντα και να μην μπουν αεριτζήδες μέσα στις δουλειές μας να ανοίγουν αφειδώς μαγαζιά οτιδήποτε και οπουδήποτε και να παίρνουν από την πίτα  μέχρι να μας κάνουν να αιμορραγούμε οικονομικά και να οδηγηθούμε στα χρέη τα δυσβάσταχτα στις τόσες οφειλές και στους κατασχεμένους λογαριασμούς. Το σχέδιο όμως ήταν οργανωμένο και αποτελεσματικό. Έδωσαν οι Τράπεζες δάνεια παντού με τους όρους που ήθελαν ώστε να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Έδωσαν αφειδώς μπλοκ επιταγών χωρίς αντίκρισμα σε κάθε νέο επιχειρηματία. Έκαναν ένα μπάχαλο την αγορά. Όλοι θέλανε να γίνουνε αφεντικά αφού μπορούσαν με το τίποτα να ανοίξουν μαγαζί. Κανένας δεν δούλευε όλοι γίνανε προϊστάμενοι. Πήρανε υπαλλήλους αλλοδαπούς και μη. Οι παραδοσιακοί νοικοκυραίοι μαγαζάτορες κλονίστηκαν όχι όμως με τρόπο ξαφνικό που να το καταλάβουν. Σιγά σιγά αιμορραγία, σταγόνα σταγόνα για να μην ξυπνήσουν απότομα. Οι εισφορές και οι υποχρεώσεις  προς όλους αυξήθηκαν. Η δουλειά μειωνότανε συνεχώς τα έξοδα βουνό. Πήγανε λοιπόν να δανειστούνε κι αυτοί να πάρουνε κι αυτοί μπλοκ επιταγών. Πάλι όμως δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν. Τελειώσανε τα δάνεια και τα μπλοκ. Τότε προκειμένου να πληρώνουν υπαλλήλους και προμηθευτές  ώστε να εξακολουθεί να λειτουργεί η επιχείρηση αναγκάστηκαν να σταματήσουν να πληρώνουν πρώτα την Ασφάλισή τους στον  Ο.Α.Ε.Ε μετά την εφορία, το Ι.Κ.Α, το Δήμο κλπ.  Άφηναν απλήρωτο ότι μπορούσαν προκειμένου να διατηρήσουν κάποια ρευστότητα. Νόμιζαν ότι θα καταφέρουν να ανακάμψουν. Δεμένοι συναισθηματικά με τα μαγαζιά τους (αρρώστια κι αυτή) ήθελαν να τα κρατάνε ανοικτά. Οι καταναλωτές πάλι κι αυτοί δάνεια ( Εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, φοιτητοδάνεια ) και κάρτες σωρό  για επιβράβευση ώστε να μπορούν να καταναλώνουν όλο και περισσότερα  και να συντηρούν το σύστημα που εκείνη τη δεδομένη στιγμή αυτό ήθελε. Έτσι λοιπόν οδηγηθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα.

Συνάδελφοι καταστηματάρχες, (προς εξαφάνιση). Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν γνωρίζει ακόμα ο κόσμος τι θα συμβεί. Τώρα που έχουμε ακόμη δυνατότητα πίεσης και προοπτική διαπραγμάτευσης να δώσουμε μάχη. Αν θέλουμε να παρατείνουμε λίγο τη λειτουργία της επιχείρησής μας και ίσως σωθούν και κάποιοι θα πρέπει να πιέσουμε  ώστε το 50% του λογαριασμού αυτού του τραπεζικού να μπορεί να χρησιμοποιείται για τις τρέχουσες ανάγκες τις επιχείρησης να μην μπορεί να δεσμευτεί. Για ανάγκες επιβεβλημένες όπως είναι οι προμήθειες (πρώτες ύλες, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) που θα γίνονται με νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια). Τα χρέη προς το δημόσιο αναγκαστικά να εισπράττονται με δόσεις από το κατασχεμένο μέρος του λογαριασμού (το άλλο 50%) και όχι απ’ αυτό της ρευστότητας. Αν δεν γίνει αυτό το τέλος θα έρθει πολύ γρήγορα . Εξαιρετικά γρήγορα. Πιο γρήγορα απ΄όσο φανταζόμαστε. Η Ομοσπονδία μας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να καταστρώσουν το στρατηγικό σχέδιο της διεκδίκησης και όλοι εμείς να το στηρίξουμε. Να διαβουλευτούν και να διεκδικήσουν τώρα που  ίσως έχουμε λίγο χρόνο ακόμα. Πρέπει συνάδελφοι να δώσουμε μάχη τώρα που ακόμη ίσως δεν μας έχουν αποτελειώσει. Οργανωμένα λοιπόν όλα τα όργανα του κλάδου μαζί με μας  πρέπει να συστρατευθούμε γύρω από αυτό το σχέδιο. 

Για το Δ.Σ
Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία»

Ο πρόεδρος                                Ο Γεν. Γραμματέας
Απόστολος Ιωαν. Καρεγλάς     Ιωάννης Ευαγ.  Παπαδόπουλος
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :