Τρίτη, Νοεμβρίου 10, 2015

Ιστορικός Όμιλος Νάξου ΑΡΣόΣ 2004 – 2015: ένας κύκλος έκλεισε ένας καινούριος ανοίγει!

    Συμπληρώσαμε εφέτος, το 2015, δώδεκα χρόνια ενεργής, ουσιαστικής,  παρουσίας στη Νάξο, χειμώνα - καλοκαίρι! Ωστόσο
      η «4η Συνάντηση στη Νάξο», εφέτος, δεν πραγματοποιήθηκε. Οι πολιτικές εξελίξεις μας επηρεάζουν άμεσα! Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Άλλωστε όλα τα μέλη του Ιστορικού Ομίλου αλλά και εκείνοι που εθελοντικά κινούνται γύρω μας προσφέροντας ό,τι είναι δυνατό – και δεν είναι από το περίσσευμά τους – άμεσα εμπλέκονται με την πολιτική, στην Αριστερά! Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι.....
το περιοδικό μας, η Φλέα, ορίζεται ως έκδοση «πολιτισμού και πολιτικής»! Όλοι όσοι είχαν δηλώσει συμμετοχή, επιστημονική κοινότητα, φίλοι και αναγνώστες του περιοδικού ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβρη του 2016.
    2016. Τι θα φέρει; Τι να σημάνει; Τι μας επιφυλάσσει; Μπορούμε να απαντήσουμε πειστικά; Να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;
    Ως Ιστορικός Όμιλος αποφασίσαμε να μην κρυφτούμε στο καβούκι μας και να αντιμετωπίσουμε το δικό μας κακό εαυτό αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του μηδενισμού, που περιβάλλει πλέον το νησί μας!
    Συνεχίζουμε την έκδοση των περιοδικών, Φλέα και Τόπος και Κοινωνία. Προσδοκάμε στην έκδοση Ναξιακού Τοπωνυμικού Αρχείου, που θα συνεχίσει το έργο του Αντώνη Φλ. Κατσουρού και θα ανταποκριθεί στην ανάγκη για μια ολοκληρωμένη κατά το δυνατόν έρευνα και μελέτη της ιστορικής γεωγραφίας και σήμανσης της Νάξου.
     Συνεχίζουμε τις ετήσιες συναντήσεις Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στη Νάξο έτσι όπως τις έχουμε ορίσει: «συνάντηση-επικοινωνία ερευνητών, μελετητών, συνεργατών, αναγνωστών και φίλων του π. Φλέα. […].       
    Η Συνάντηση μπορεί να αποτελέσει ένα σταθερό, με συνέχεια και διάρκεια, πολιτιστικό θεσμό για τη Νάξο ικανό να αποτελέσει, κάθε χρόνο, δημόσιο βήμα για όποιον θέλει να συμμετέχει στους προβληματισμούς του π. Φλέα, ή να προτείνει θέματα από τα δικά του επιστημονικά ενδιαφέροντα, να αναφερθεί και να προβάλλει τοπικά θέματα της Νάξου, των Κυκλάδων, του Αιγαίου και γενικότερα προβληματισμούς, σκέψεις, απόψεις, έρευνες και μελέτες που αφορούν στην εξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας».
   
    Μια νέα πρωτοβουλία του Ιστορικού Ομίλου Νάξου ΑΡΣόΣ έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού της ώστε από το 2016 να αρχίσει η οικοδόμησή και λειτουργία του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου Νάξου Αντώνης Φλ. Κατσουρός – έστω με ανύπαρκτα υλικά εφόδια, έστω με τις σχεδόν ανύπαρκτες ή κακές προσβάσεις και σχέσεις μας με τους θεσμούς (Δήμο, Περιφέρεια, Υπουργεία). Δεν γνωρίζουμε χορηγούς!!!! Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με το Δήμο και την Περιφέρεια.
    Το «Αλληλοδιδακτικό Σχολείο» το γνώρισε ο τόπος μας, η Νάξος, στα πρώτα βήματα της Ανεξαρτησίας της, λίγο μετά την Επανάσταση του 1821: η τοπική κοινωνία, το νεοσύστατο Κράτος και η εκκλησία συνεργάστηκαν – κατάλαβαν πως διαφορετικά δεν γινόταν! - ώστε να λειτουργήσουν σχολειά και ν’ αρχίσουν να μαθαίνουν γράμματα οι Έλληνες, οι Ναξιώτες εν προκειμένω.
    Αυτή την εποχή, του 2016, της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, της αποικίας χρέους, της επίθεσης εναντίον της ιστορίας, εναντίον κάθε συλλογικής προσπάθειας και έκφρασης, της τουριστικής αποικιοποίησης και της μεταμοντέρνας χαλαρότητας του ελληνικού νησιωτικού μικροκαπιταλισμού που στραγγίξει τη μικροκοινωνία μας (πλέον κινδυνεύει άμεσα από το 3ο μνημόνιο με αφανισμό) η απάντηση του Ιστορικού Ομίλου Νάξος ΑΡΣόΣ είναι αυτή: το «Αλληλοδιδακτικό»!, που πηγάζει από τα σπλάχνα αυτής της νησιωτικής κοινωνίας, της Νάξου, απαιτεί την ενεργή, πλέον, παρουσία και συμμετοχή της νησιωτικής κοινωνίας στα πολιτισμικά δρώμενα και ανοίγει τους στενούς ορίζοντες μιας σπιθαμής γης όπως η Νάξος!
    Έτσι, δίνοντας μιαν «εικόνα» του «Αλληλοδιδακτικού» που επιθυμούμε, ήλθαμε σε επαφή, επικοινωνήσαμε, εκθέσαμε τις απόψεις μας για τις  δραστηριότητες του 2016 που προγραμματίζουμε και τις οποίες έχουμε ήδη συμφωνήσει με τα επιστημονικά ιδρύματα: την Ακαδημία Αθηνών (Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου), τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης (Ιστορικό-Αρχαιολογικό), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
1.      «Εβδομάδα Νάξου», σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών υπό την επιστημονική ευθύνη και επιστασία του Νίκου Μοσχονά, Ομότιμου Διευθυντή του ΕΙΕ.
2.      «Ένα καλοκαίρι στον Διασορίτη. Αναζητώντας την πρωτοβυζαντινή και μεσοβυζαντινή Νάξο έως το 1200. Μνήμη Νικολάου Δρανδάκη, Γεωργίου Δημητροκάλλη, Νίκου Κεφαλληνιάδη και τιμή Σταύρου Μπαλτογιάννη», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Να σημειώσουμε ότι η ενεργή συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
3.      «Η Χώρα της Νάξου ως πρωτεύουσα των Κυκλάδων από την Λατινική κατάκτηση έως την Ανεξαρτησία», σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
4.      «Το Αιγαίο τον 18ο αιώνα. Μνήμη Βασίλη Βλ. Σφυρόερα», σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχαιολογικό του Παν/μίου Αθηνών.
5.      «Η ένδυση στην εικονογραφία (μορφές αγίων, μορφές δωρητών) και στις πηγές (δικαιοπρακτικά έγγραφα, άλλες γραπτές πηγές)».
    Με τις οικονομκο-κοινωνικές συνθήκες όπως εξελίσσονται δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την εξέλιξη αυτού του σχεδιασμού, την εφαρμογή του ή μη…. Ελπίζουμε…
    Για την εύρυθμη λειτουργία του το «Αλληλοδιδακτικό» του Ιστορικού Ομίλου πρέπει να είναι εφοδιασμένο με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και ανεξαρτησία στον προγραμματισμό του. Άλλωστε αυτήν την «λειτουργία» την θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη!
    Για την ώρα δεν θεωρούμε σωστό να προδικάσουμε, δεν θέλουμε να οριοθετήσουμε και να περιχαρακώσουμε με τις αποφάσεις μας την όποια εξέλιξη προς την ολοκλήρωση του «Αλληλοδιδακτικού Σχολείου». Δεν είναι δική μας δουλειά. Είναι όμως δική μας ευθύνη να προχωρήσει!
     
    Με τις πρωτοβουλίες μας αυτές, κι όσες στο μέλλον αναλάβει το «Αλληλοδιδακτικό», δεσμευόμαστε απέναντι στους Ναξιώτες, αλλά και απέναντι στην επιστημονική κοινότητα. Αναγκαίο εφόδιο και στήριγμα των πρωτοβουλιών αυτών η τοπική νησιωτική κοινωνία, η πληροφορημένη και ενεργή τοπική κοινωνία, την ταυτότητα της οποίας επιδιώκουμε να γνωρίσουμε. Την ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία στα θέματα τοπικής ιστορίας και πολιτισμού την γνωρίζουμε περισσότερο και καλύτερα από τον καθένα. Από την άλλη πλευρά, όσοι ασχολούνται επιστημονικά με τη Νάξο, γνωρίζουν τη σημασία της.
    Με όλη αυτή την κίνηση του Ιστορικού Ομίλου Νάξου ΑΡΣόΣ ελπίζουμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να θιγούν ποικίλες πτυχές της ιστορίας του συγκεκριμένου τόπου, της Νάξου, και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου. Να γνωριστούν άνθρωποι, με κοινό ενδιαφέρον για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, των Κυκλάδων και του Αιγαίου.                           
    Έτσι, θα επιδιώξουμε την οργάνωση συλλόγου «Φίλων» του Ιστορικού Ομίλου, ενός συλλόγου υποστηρικτή των δραστηριοτήτων του πρωτίστως αλλά με αυτοτέλεια στη λήψη αποφάσεων και οικονομική αυτοδυναμία. 
Μ’ αυτές τις σκέψεις


                                    σας ευχόμαστε καλό Χειμώνα και καλή Χρονιά!!!
                                                    Να περνάτε τις μέρες σας ευφρόσυνα!!!


Ναξία 7 Νοεμβρίου 2015
  
                                                               Κωνσταντίνος Αντ. Κατσουρός


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :