Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2015

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ ΤΟΥΣ

Μετά  την επιβολή του αυξημένου  ΦΠΑ αρχικά σε έξι νησιά, από τα οποία τα τέσσερα είναι Κυκλαδονήσια, έρχονται τα μέτρα που υπαγορεύονται από το 3ο Μνημόνιο, τα οποία βάζουν βόμβα στα θεμέλια της αγροτικής οικονομίας των νησιών μας.                                                              
Το βασικό συστατικό μαζί, με τον τουρισμό της νησιώτικης οικονομίας, η πρωτογενής γεωργική και κτηνοτροφική  παραγωγή, υφίσταται καταστροφική επίθεση.
Μία ιδέα από τα.....
επερχόμενα μέτρα :                                                                              
-O  ήδη αυξημένος σε  έξι νησιά ΦΠΑ μεγαλώνει το κόστος των σπόρων των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των μεταφορικών και του ηλεκτρικού ρεύματος.
-Η μειωμένη τιμή του πετρελαίου για αγροτική χρήση καταργείται -απεναντίας επιπροστίθεται στην τιμή του και η αύξηση του ΦΠΑ .
-Η ετήσια ασφαλιστική εισφορά 600-800 ευρώ τον χρόνο αντικαθίσταται με μηνιαία των 180-200 ευρώ.
- Φορολογούνται και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καθώς και οι χορηγούμενες επιδοτήσεις.
- Προκαταβολή του 55% του φόρου αντί του 27,5% που ίσχυε έως τώρα.                                        
Αποτέλεσμα, τα φημισμένα  αγροτικά προϊόντα των νησιών μας, όπως τα τυριά, κρασιά, λαχανικά, ελιές, πατάτες και τόσα άλλα που, εκτός των άλλων, δίνουν ποιότητα και ιδιαιτερότητα στο τουριστικό μας προϊόν, βαίνουν προς εξαφάνιση.
Παραδοσιακά αγροτικά νοικοκυριά, οργανωμένες ιδιωτικές ή συνεταιριστικές μονάδες -κάποιες απ’ αυτές με διεθνή προβολή- δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν.
 Οι φοροεπιδρομές μετά απ’ αυτή την αύξηση του ΦΠΑ εναντίον των αγροτών μας, θα αφανίσουν την οικονομία των περισσοτέρων νησιών μας.
Πριν είναι αργά, τα μέτρα αυτά πρέπει να αποτραπούν . Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αντιδράσουν και οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει να αγωνιστούν για να εμποδίσουν την εφαρμογή τους Αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν.
Είναι πολύ υψηλού κινδύνου για τα νησιά μας.
Γιάννης Βλασερός
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :