Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2015

Αναλογικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, τώρα!

Οι μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες περνούν διπλή την κρίση: εκτός από την βύθιση της αγοράς και την αύξηση των φόρων, έχουν και το άκαμπτο χαράτσι του ΟΑΕΕ πάνω από το κεφάλι τους.
500 ευρώ τον μήνα συνεχίζει να απαιτεί το «ταμείο» των ελεύθερων επαγγελματιών από έναν παλιό επαγγελματία και 230 από ένα πρωτοεισερχόμενο στο επάγγελμα!!
Ασχέτως εισοδήματος. Επειδή έτσι θέλει.
Και «ρυθμίζει» με τόκο ληξιπρόθεσμες εισφορές που..... έχουν προκύψει παράνομα και αντισυνταγματικά εφόσον έχουν παραβιάσει την αρχή της αναλογικότητας αλλά και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Το διαρκές σκάνδαλο του ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ οφείλει η κυβέρνηση να το σταματήσει εδώ. Ως πρώτο μέτρο για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Τώρα – και με όποιο σενάριο κι αν επιλεγεί από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου: να αποκατασταθεί η αναλογικότητα στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και να κουρευτούν αναδρομικά οι επιπλέον χρεώσεις για τα χρόνια της κρίσης – και μετά να επαναληφθεί ορθά η ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς σύνδεση με τις τρέχουσες εισφορές.
Θυμίζουμε ότι η σύνδεση των εισφορών των ΕΕ με το εισόδημά τους, προβλέπεται στην νέα συμφωνία/μνημόνιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωπαίους εταίρους μας και μάλιστα με όριο τον Οκτώβριο του 2015 δλδ την ασφαλιστική μεταρρύθμιση – και είναι μια ιστορική στιγμή όπου η Αριστερά μπορεί να ικανοποιήσει ένα διαχρονικό αίτημα των ΕΕ και να άρει μια μεγάλη αδικία που πνίγει την επιχειρηματικότητα, και ειδικά σήμερα «εκτελεί» τους νέους που θέλουν να μπουν στην αγορά. Και που οι δήθεν φίλοι της επιχειρηματικότητας και προστάτες της (φιλ)ελεύθερης αγοράς (ΝΔ – Βρούτσης), αρνήθηκαν σθεναρά να ικανοποιήσουν τα προηγούμενα χρόνια… διατηρώντας ακόμη και την ποινικοποίηση της αδυναμίας των ΕΕ να ανταποκριθούν στο παράνομο χαράτσι!
Πουθενά ( στην Ευρώπη ) η εισφορά δεν είναι ένα χαράτσι ελέω θεού και υπουργού, χωρίς σχέση με το εισόδημα του επαγγελματία! Αν θέλουμε να ανοίξει ο δρόμος για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το πρώτο και ελάχιστο μέτρο ανακούφισης των υποζυγίων ελεύθερων επαγγελματιών, είναι η αναλογικότητα των ασφαλιστικών τους εισφορών: χωρίς αυτό το μέτρο, καμία επανεκκίνηση δεν μπορεί να επιτύχει όσο ο μικρομεσαίος και ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει όμηρος των παράνομων χρεών του στον ΟΑΕΕ και υπόχρεος μιας αφόρητης υποχρεωτικής μηνιαίας εισφοράς. Δεν υπάρχει ανάπτυξη ούτε ανάσχεση της ανεργίας όταν στύβεις και παρασιτείς το ισχνό εισόδημα του επαγγελματία και εμποδίζεις τον νέο να μπει στο επάγγελμα.
Η καλύτερη λύση θα ήταν η κατάργηση του ΟΑΕΕ είτε μέσω ενοποίησης με το ΙΚΑ (όπου τουλάχιστον μετρούν αναλογικά τις εισφορές) είτε με σύνδεση της ασφάλισης των ΕΕ με τους φόρους που καταβάλλουν – ότι όμως κι αν επιλεγεί, αυτό το αίσχος πρέπει να σταματήσει τώρα!
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :