Δευτέρα, Οκτωβρίου 05, 2015

Π. Ρήγας: Ένα πέλαγος ψέματα με το ΦΠΑ των νησιών

Τέλος διαδρομής για το μειωμένο συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά μας. Δια χειρός Τσίπρα- Καμμένου καταργείται ένα κεκτημένο δεκαετιών που στόχο είχε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως του τουριστικού προϊόντος των νησιών και την συγκράτηση σε ανεκτά επίπεδα, του κόστους διαβίωσης των νησιωτών.
Ουδείς, βεβαίως ισχυρίζεται ότι το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή στα νησιά του Αιγαίου λειτούργησε δίχως στρεβλώσεις και ότι υπηρέτησε πλήρως τους λόγους για του οποίους καθιερώθηκε.
Παρόλα ταύτα το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ έκανε τα νησιά του Αιγαίου πιο ανταγωνιστικά και πιο ελκυστικά σε σχέση με άλλους Μεσογειακούς τουριστικούς προορισμούς και παράλληλα συγκράτησε – έστω και περιορισμένα- το επίπεδο των τιμών προϊόντων και.....
υπηρεσιών στα νησιά μας.
Για τους λόγους αυτούς το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση κατά την υπογραφή του 1ου μνημονίου αλλά και στη συνέχεια στα πλαίσια της συγκυβέρνησης δεν έκανε αποδεκτή την έμμονη απαίτηση των δανειστών για κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Το ΠΑΣΟΚ προστάτεψε μέχρι τέλος αυτό το νησιωτικό κεκτημένο.
Υπενθυμίζουμε, ότι και στο άκουσμα μόνο αυτού του θέματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, που ευρίσκοντο τότε στην αντιπολίτευση ξεσήκωναν θύελλα αντιδράσεων, απειλώντας με  «εξοστρακισμό» και πολιτική εξόντωση όποιον βουλευτή ψήφιζε την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Αλλά και προ των εκλογών του Ιανουαρίου  το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ήταν για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «αδιαπραγμάτευτη –κόκκινη γραμμή».
Αλλά και όταν ο συνεταιρισμός ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έγινε κυβέρνηση, συνέχιζε να «παραμυθιάζει» τους νησιώτες με τις αερολογίες του Βαρουφάκη και τις «λεβέντικες» δηλώσεις του Καμμένου «από το πτώμα του οποίου θα περνούσε όποιος τολμούσε να καταργήσει το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά».
Στο τέλος όμως της 7μηνης «περήφανης» διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κος Τσίπρας, έφεραν ένα τρίτο μνημόνιο με το οποίο είχαν αποδεχτεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και μαζί και την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Και τότε άρχισε ο νέος κύκλος ψεμάτων  ότι δήθεν η κατάργηση θα αφορά μόνο τα «πλούσια» νησιά και ότι θα δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στους νησιώτες έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ.
Όλα ψέματα! Με εγκύκλιο του Υπουρ. Οικονομικών και με κριτήριο την τουριστική κίνηση των νησιών (!) προχώρησε, από την 1η Οκτωβρίου στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά των Κυκλάδων (Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σαντορίνη). Από τα μέσα του 2016 η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα Κυκλαδίτικα νησιά. Έτσι απλά. Νέτα- σκέτα.
Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% επιφέρει σοβαρό πλήγμα στη νησιωτική επιχειρηματικότητα και εκτινάσσει στα ύψη το κόστος ζωής των νησιωτών.
Και όλα αυτά υπό την απόλυτη συγκατάθεση των Κυκλαδιτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι υφάρπασαν τις ψήφους των Κυκλαδιτών υποσχόμενοι ψευδώς – τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στις εκλογές του Σεπτέμβρη- ότι το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ για τα νησιά δεν πρόκειται να καταργηθεί.
Τα ψέματα όμως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στου Κυκλαδίτες δεν έχουν τέλος.
·         Υποσχέθηκαν δημόσιο φορέα ακτοπλοΐας για την εξυπηρέτηση των νησιών και αντί γι’ αυτό κατάργησαν τις περισσότερες ακτοπλοϊκές γραμμές της ενδοεπικοινωνίας στο Αιγαίο.
·         Υποσχέθηκαν αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοσίων μονάδων υγείας και η κατάσταση στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας είναι χειρότερη από ποτέ.
·         Υποσχέθηκαν βελτίωση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων στα νησιά και οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία των Κυκλάδων είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.
·         Ξεσήκωσαν τις τοπικές κοινωνίες (μέχρι και τους μαθητές των σχολείων) αντιδρώντας στις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων και σήμερα που κλείνει η συμφωνία, ποιούν τη νήσσα.

Δε θα τελείωνε το άρθρο, αν συνεχίζαμε να απαριθμούμε την ασυνέπεια και τις ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους Κυκλαδίτες, οι οποίοι «απολαμβάνουν» πλέον – με την συγκατάθεσή τους βεβαίως- την «πρώτη φορά αριστερά» και στις Κυκλάδες.

Οι Κυκλαδίτες έδωσαν μεγαλόψυχα μια δεύτερη ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ. Ας ευχηθούμε – αν και τίποτα δεν ενισχύει αυτή την προσδοκία- ότι δεν θα πάει χαμένη.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Τάκη, είμαι τρελά συγκινημένος...
Υπάρχεις ακόμα ???? !!!!!
Ασχολείσαι με τα κοινά;;;;;
Προσπαθείς ακόμα να μας σώσεις?????