Παρασκευή, Αυγούστου 28, 2015

Η «τρίτη εντολή» και ο μεγάλος συνασπισμός

του Αριστοτέλη Βασιλάκη
 Οι επικείμενες εκλογές θα καθορίσουν σε μεγάλο ποσοστό το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας. Στην «κορυφή» τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα. Οι μονομάχοι είναι δύο, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν συγκροτήσει ένα αχτύπητο – προς το παρόν – δίδυμο στο πλαίσιο του νέου δικομματισμού.
Ο πραγματικός χαμός γίνεται για την πολυπόθητη τρίτη θέση, αφού.....
τέσσερα κόμματα διαγκωνίζονται για την πολύ πιθανή τρίτη εντολή.
Λαϊκή Ενότητα, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και το αναβαπτισμένο ΠΑΣΟΚ (με την σύμπραξη του ΚΙΔΗΣΟ και της ΔΗΜΑΡ) δείχνουν στις πρώτες δημοσκοπήσεις που έχουμε στα χέρια μας, να βρίσκονται πολύ κοντά, με τα δύο πρώτα κόμματα να έχουν ελαφρά υπεροχή.
Δεν γνωρίζω αν το έχουν αντιληφθεί πολλοί, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία, για το μοντέλο διακυβέρνησης της «επόμενης μέρας», ποιο από τα παραπάνω κόμματα θα είναι τρίτο… Δηλαδή πως θα διαμορφωθούν οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες αριθμητικά σε συνάρτηση με το ιδεολογικό πλαίσιο που αντιπροσωπεύουν αυτά τα κόμματα.
Καταρχήν θα πρέπει να αποκλείσουμε κάθε συνεργασία της Χρυσής Αυγής με τον οποιονδήποτε… Η περιθωριοποίηση του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου, απ’ όλους τους υπόλοιπους ανάβει κόκκινο φως σε ένα κυβερνητικό σχήμα με την συμμετοχή της Χρυσής Αυγής.
Τι τελευταίες ημέρες διαρρέεται πως στη ΝΔ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το «σκέφτονται», ωστόσο έχω την πεποίθηση πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν είναι ακόμα ώριμο στην παρούσα φάση…
Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη θεωρητικά, ΜΟΝΟ με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί, αλλά στην παρούσα συγκυρία, οι διαφορές φαντάζουν πολύ μεγάλες για να γεφυρωθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αφήστε που αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα έδινε τροφή για μια σειρά από δικαιολογημένα σχόλια, για την ωριμότητα της Αριστεράς να διαχειριστεί το πολιτικό κεφάλαιο που της προσέφερε απλόχερα ο Ελληνικό λαός και θα οδηγούσε σε ραγδαία συρρίκνωση της.
Από την άλλη Ποτάμι και «νέο ΠΑΣΟΚ», αποτελούν μπαλαντέρ και για ΣΥΡΙΖΑ και για ΝΔ… Και τα δύο «μεγάλα» κόμματα, δεν θέλουν να συνεργαστούν με τα «διάφορα ΠΑΣΟΚ», για «ηθικούς» λόγους, αλλά είναι αναγκασμένα εκ των πραγμάτων να το κάνουν…
Εκτός εάν… τα «δύο ΠΑΣΟΚ» καταποντιστούν, δηλαδή μπουν στην Βουλή οριακά και η χώρα οδηγηθεί, είτε στον θρυλούμενο εδώ και 3 χρόνια μεγάλο συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, είτε οδηγηθούμε σε νέες εκλογές…
Κατά την γνώμη μου, το ποιος θα βγει τρίτος, δηλαδή το ποιος θα πάρει την τρίτη εντολή έχει μεγάλη αξία… Εκτός από τους ευνόητους συμβολικούς… έχει αξία και για ουσιαστικούς λόγους, αφού πολύ πιθανόν να σχηματιστεί κυβέρνηση απ’ αυτή, όπως το 2012… Τότε που ο Σαμαράς παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Τσίπρα, για να τον εκθέσει και στην συνέχεια «είπε ναι» στην πρόταση του Βενιζέλου και σχηματίστηκε η θρυλική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό τον Σαμαρά!!!
Έχω την αίσθηση πως αν Λαϊκή Ενότητα ή Χρυσή Αυγή καταλάβουν την τρίτη θέση, δεν θα χρειαστεί να πάμε καν σε τρίτη εντολή… Δηλαδή πως η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ θα αποτελέσει γεγονός και θα είναι εκείνη που θα κληθεί να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :