Τρίτη, Αυγούστου 11, 2015

42ή εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου

Ξεκινάει αύριο Τετάρτη  12 Αύγουστου (από 9:30 π.μ. έως 1:30 μ.μ.  )και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 13 (από 9:30 π.μ. έως 1:00 μ.μ. & 5:30 έως 8:30 μ.μ )και Παρασκευή 14 Αυγούστου (από 9:30 π.μ. έως 1:00 μ.μ.  ) η 42ή εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου  για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Συλλόγου.
Παρακαλούμε να προσέλθετε όσο το δυνατόν περισσότεροι προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες σε αίμα των συγχωριανών μας.
Πρόκειται για μια υπέρτατη προσφορά ζωής. Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να διατηρούμε ακμαία και πλήρη την Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου μας, την Τράπεζα της μεγάλης ΕΛΠΙΔΑΣ!
Η εθελοντική και συστηματική προσφορά αίματος από τους πολίτες, αποτελεί ένα δώρο ζωής για οποίον έχει.....
απόλυτη ανάγκη από μετάγγιση αίματος. 
42ή Αιμοδοσία
Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου

Τετάρτη  12/8/2015 από 9:30 π.μ. έως 1:30 μ.μ. 
Πέμπτη 13/8/2015 από 9:30 π.μ. έως 1:00 μ.μ. & 5:30 έως 8:30 μ.μ
Παρασκευή 14/8/2015 από 9:30 π.μ. έως 1:00 μ.μ.

Για να υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο αίμα θα αρκούσε το 10% του....
πληθυσμού να προσφέρει αίμα μια φορά το χρόνο.
Ορθότερη λύση θα ήταν αν 200.000 ως 300.000 άτομα γινόντουσαν εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι θα πρόσφεραν 2 ως 3 φορές το χρόνο αίμα ή θα μπορούσαν να ειδοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Ποιος μπορεί να είναι αιμοδότης;
Τα κριτήρια για να είναι κάποιος αιμοδότης δεν είναι πολλά:
·                     Ηλικία: Ο αιμοδότης πρέπει να είναι τουλάχιστο ηλικίας 17 ετών.
·                     Βάρος σώματος: Συνήθως απαιτείται το βάρος σώματος να είναι τουλάχιστο 50 κιλά.
·                     Ασθένειες: Ο αιμοδότης πρέπει να είναι σε καλή υγεία και απαλλαγμένος από μεταδοτικές ασθένειες.
Είναι ασφαλές να δίνω αίμα;
Η ασφάλεια και η υγεία του δότη είναι απόλυτα εξασφαλισμένες. Ο υποψήφιος υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού, τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αρτηριακής πίεσης, των σφυγμών. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο κριθεί ακατάλληλος αποκλείεται αυτομάτως από την αιμοδοσία. Η διαδικασία αυτή έχει τεράστια σημασία, διότι εξασφαλίζει την υγεία τόσο του δότη, όσο και του λήπτη.

Δεν υπάρχει περίπτωση να κολλήσω κάποια αρρώστια από τις βελόνες; 
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Επομένως, κάθε φόβος για τη μετάδοση ασθένειας είναι αβάσιμος και παράλογος.

Πόσο αίμα θα μου πάρουν στην αιμοδοσία; Είναι επικίνδυνο αυτό; 
Ο όγκος του αίματος που λαμβάνεται είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του ανθρώπου. Η αναπλήρωση του χαμένου όγκου γίνεται σε 10 μόνο λεπτά, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε 1 μήνα περίπου. Εξάλλου, η αιμοδοσία είναι και ωφέλιμη για τον οργανισμό κάθε υγιούς δότη, διότι κινητοποιείται ο μυελός των οστών του, για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.

Πόση ώρα θα πονάω κατά την ώρα της αιμοληψίας;
Ο πόνος της βελόνας διαρκεί όσο διαρκεί το τσίμπημα, δηλαδή μια στιγμή. Την υπόλοιπη ώρα, ο αιμοδότης, απλώς ανοιγοκλείνει τη γροθιά του, προκειμένου να διευκολυνθεί η φλεβική επάνοδος του αίματος. Κατά συνέπεια μόνο, όχι δεν πονάει, αλλά αντίθετα νιώθει ένα μοναδικό συναίσθημα ικανοποίησης και συμπαράστασης στον άγνωστο συνάνθρωπο που υποφέρει.

Δεν μου χρειάστηκε ποτέ αίμα, αν χρειαστώ θα δούμε…
Η αδιαφορία είναι ολέθρια. Ας αφήσουμε τη νοοτροπία της ανευθυνότητας. Ας μην επαναπαυόμαστε στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να συμβεί σε μας. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας δείξουμε με τον καλύτερο τρόπο την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά μας. Αρκεί να θυμόμαστε ότι υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος, υποψήφιοι δέκτες, είμαστε όλοι!

Τι θα κερδίσω, αν γίνω εθελοντής αιμοδότης;
Καταρχήν, η ηθική ικανοποίηση ότι ο αιμοδότης ως άνθρωπος συμβάλλει στη σωτηρία συνανθρώπων του και, κατά δεύτερο λόγο, δικαιούται αίμα σε περίπτωση προσωπικής ή οικογενειακής του ανάγκης. Ας σημειωθεί εδώ ότι το αίμα στη χώρα μας λαμβάνεται και χορηγείται δωρεάν και ότι από το 1979 έχει απαγορευτεί τελείως η εμπορία του.

Συμφωνώ απόλυτα με την εθελοντική αιμοδοσία, κάποια στιγμή θα γίνω κι εγώ εθελοντής αιμοδότης.
Η αναβολή μπορεί να περιμένει. Η ανάγκη για αίμα των ανθρώπων που το χρειάζονται, δεν περιμένει ποτέ. Αφορά εσένα, αφορά όλους μας. Δέκα λεπτά προσφοράς ζωής δεν σε βγάζουν από το πρόγραμμά σου, δεν πάνε πίσω τις δουλειές σου, δεν χαλούν τις διακοπές σου. Αντίθετα, η προσφορά σου αποδεικνύει τη θέλησή σου να συμμετάσχεις σε μια κοινή προσπάθεια. Δεν υπάρχουν αρμόδιοι, είμαστε όλοι υπεύθυνοι!


Πρόσφερε 10 λεπτά και κάνε τη διαφορά!
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :